Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR04_Mra01_13 Vytvořeno: Listopad 2012 Autor: Mgr. Hana Mrázová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Sada: Děje v plynech Název vzdělávacího materiálu: Blesk a hrom Ročník: 1. až 4. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Prezentace popisuje blesk a hrom. Slouží pro prezentaci tohoto tématu, ale také jako učební materiál pro samotné žáky. Očekávané výstupy: Žák uvede základní charakteristiky atmosférického jiskrového výboje

3 Blesk a hrom

4 Jak bouřka vzniká? Na počátku je bouřkový mrak.
V létě se asi tři až čtyři kilometry nad zemským povrchem teplota udržuje na bodu mrazu. Teplý a vlhký vzduch stoupá nad tuto hranici, přechladí se, vodní páry zkapalní a promění se v ledové krupky. Mrak se zvětšuje. U kapek vody a krupek ledu se objevují elektrické náboje.

5 Kde se berou elektrické náboje?
1. teorie Kapky se elektrizují vlivem rychlého proudění teplého vzduchu, o který se třou jako liščí ohon o ebonitovou tyč.

6 Kde se berou elektrické náboje?
2. teorie Elektrický náboj vzniká v horní vrstvě mraků vlivem ultrafialového slunečního záření.

7 Jiskrový výboj - blesk Mrak je nabit – dole záporně, nahoře kladně.
Při zemi se indukují kladné náboje. Nashromážděná elektřina zneutralizuje. Přeskočí jiskra.

8 Blesk Elektrostatický výboj Je provázen emisí světla

9 Projevy blesku Při úderu blesku vzniká napětí i několik miliard voltů
Dochází k přenosu proudu o hodnotě až ampérů Okolní vzduch se zahřeje až na °C

10 Animace blesku

11 Hrom Hrom je akustický třesk doprovázející výboj blesku.
Blesk zahřeje vzduch na vysoké teploty. Ionizaci vzduchu a vzniku plazmatu. Zahřáté plazma se prudce rozpíná, tlačí na okolní vzduch a vyvolává rázovou vlnu, kterou pak slyšíme jako hrom.

12 Blesk mezi mrakem a Zemí

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Prevence před zasažením bleskem
V průběhu bouřky se vyvarujeme pobytu na otevřené pláni nebo na vyvýšeném místě.

22 První pomoc při zasažení bleskem
Zavolat neprodleně odbornou pomoc Přesunout postiženého na bezpečnější místo Zajistit průchodnost dýchacích cest Při bezdeší umělé dýchání Při nehmatném tepu nepřímá srdeční masáž. Oživujeme do příjezdu odborné pomoci nebo do obnovení základních životních funkcí.

23 Test Blesk je A) atmosférický obloukový výboj
B) atmosférický jiskrový výboj C) atmosférický trsovitý výboj D) atmosférický doutnavý výboj B) atmosférický jiskrový výboj

24 Test Plazma je A) Ionizovaný plyn B) Nevodivý plyn A) Ionizovaný plyn
C) Plyn o nižším tlaku než atmosférický tlak D) Plyn o vyšším tlaku než atmosférický tlak A) Ionizovaný plyn

25 Test Blesk a hrom jsou fyzikální jevy, které:
A) Jsou na sobě nezávislé. B) Vznikají s několika minutovým odstupem. C) Vznikají současně. D) Ani jedna odpověď není správná. C) Vznikají současně.

26 Zdroje Licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google