Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.35_Prvni_pomoc_popaleniny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.35_Prvni_pomoc_popaleniny."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.35_Prvni_pomoc_popaleniny Datum: 31.1.2014 Ročník: ŠESTÝ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Obraz světa Název: PRVNÍ POMOC – POPÁLENINY Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Tento materiál slouží k zopakování pojmu popáleniny. Citace : B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN 80-07- 01036x

2 První pomoc - popáleniny

3 Popáleniny jsou způsobeny vlivem tepla na kůži. Při jejím porušení dochází ke vzniku ran, do kterých se mohou dostat choroboplodné zárodky a způsobí infekci. Dále zde dochází k výronu tekutin do místa zranění a ven z organismu. Tato ztráta tekutin snižuje objem tekuté části krve (plazmy) a pokud je popálena větší část těla, vzniká nebezpečí rozvoje šoku. Opaření je stejné zranění znásobené vlhkým teplem. Všechny popáleniny a opařeniny by měl co nejdříve vyšetřit lékař. Když je popálena velká část těla, uložte postiženého, chraňte popálená místa před znečištěním a ošetřete jako při šoku.

4 Důležité zásady: Nikdy neodstraňujte to, co pevně lpí na popálenině Postiženému nedávejte nic jíst ani pít, později může být ošetřen v celkové anestezii Nikdy nedávejte na popáleninu masti, vatu a náplasti Postup při ošetření popálenin: vyprostěte zraněného z nebezpečí aniž byste ohrozil(a) sebe sama jestliže šaty postiženého hoří, položte ho a uhaste plameny dekou, kabátem nebo vodou nedovolte mu pobíhat podržte popálené místo pod studenou tekoucí vodou na 10-20 minut není-li tekoucí voda k dispozici, vložte zraněné místo do kbelíku nebo umyvadla s čistou studenou vodou současně rychle, ale šetrně odstraňte prsteny, hodinky nebo těsný oděv ze zraněné oblasti dříve, než začne otékat odstraňte nebo odřízněte jakoukoliv část oděvu, která je nasáknuta chemickou látkou nebo vroucí tekutinou; dávejte pozor, abyste nezranil(a) sám (sama) sebe zakryjte zranění sterilním obvazem dostatečně velkým, aby úplně zakryl popálené místo když není k dispozici sterilní obvaz, zakryjte ránu čistou látkou bez chlupů ošetřete postiženého tak, abyste zabránil(a) rozvoji šoku a vyčkejte příjezdu lékaře

5 Úkol: Jaké jsou důležité zásady při popáleninách? Co dělat pokud na postiženém hoří oblečení?

6 Odpověď: Důležité zásady jsou: nikdy neodstraňovat to, co pevně drží na popálenině,na postižené místo nepřikládat vatu, náplast, nemastit, nedávat nic pít ani jíst. Pokud na postiženém hoří šaty položíme ho na zem a pomocí deky, kabátu nebo vody, hasíme oblečení.

7 Zdroje: B. Šefrna - Poskytování první pomoci, ČÚV ČSČK, 1982 Příručka první pomoci, učebnicové texty pro odbornou přípravu jednotek požární ochrany 1998, vydalo: Sdružení pro nadaci Gallus Rubes za přispění státní dotace Ministerstva vnitra – Ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, 255 stran, ISBN 80-07- 01036x Obrázky: http://files.hasicibezdekov.webnode.cz/200000164-69fc36a76f/popaleniny- ochlazeni.jpg


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.35_Prvni_pomoc_popaleniny."

Podobné prezentace


Reklamy Google