Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ZEMĚPIS Téma: Pobaltské republiky Ročník:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ZEMĚPIS Téma: Pobaltské republiky Ročník:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: 22.2.2013 Název: VY_32_INOVACE_13_ZEMĚPIS Téma: Pobaltské republiky Ročník: 8. Číslo projektu: OPVK 1.4

2 Anotace: Pobaltské republiky Zeměpis Materiál je určen pro výuku zeměpisu v 8. ročníku dle ŠVP Škola pro život ZŠ Netvořice. Výkladová prezentace, která obsahuje základní informace o Pobaltských republikách. Klíčová slova: Evropa, Pobaltské republiky

3 POBALTSKÉ REPUBLIKY Které republiky řadíme mezi Pobaltské? Jaké jsou jejich hlavní města? Jmenujte sousedy jednotlivých republik?

4 Litva, Lotyšsko a Estonsko ležící na východním okraji Baltského moře se označují souhrným pojmem „ Pobaltské státy “. Estonsko – hl. město: Tallinn Lotyšsko – hl. město: Riga Litva – hl. město: Vilnius Obr. 1 – Vlajky Pobaltí Obr. 2 - Poloha Baltských států v Evropě

5 PŘÍRODA Rozkládají se na zalesněných ledovcových rovinách s ojedinělými pahorky a velkým množstvím jezer (jako i Finsko). Jezera jsou pozůstatkem působení pevninského ledovce. Krátká léta a velmi dlouhé a chladné zimy. Málo úrodné půdy.

6 Obr. 3 – Řeka Němen Obr. 4 – Nejhlubší litevské jezero

7 OBYVATELSTVO V Lotyšsku, Litvě a Estonsku žije z dob, kdy byly součástí Sovětského svazu, mnoho Rusů. Obyvatelstvo je rovnoměrně rozmístěno. Estonsko – jazyk estonština – patří mezi ugrofinské jazyky. Lotyština a litevština patří k indoevropským jazykům.

8 Estonsky Kõik inimesed sünnivad vabadena ja võrdsetena oma väärikuselt ja õigustelt. Neile on antud mõistus ja südametunnistus ja nende suhtumist üksteisesse peab kandma vendluse vaim. Česky Všichni lidé se rodí svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Jsou nadáni rozumem a svědomím a mají spolu jednat v duchu bratrství.

9 HOSPODÁŘSTVÍ Hospodářství Estonska, Litvy a Lotyšska je méně rozvinuté. Po druhé světové válce byly všechny tyto země součástí Sovětského svazu. Byly v rámci Sovětského svazu jeho nejvyspělejšími republikami. Jejich hospodářství je poznamenáno socialistickým vývojem. Po rozpadu Sovětského svazu se orientují na severoevropské země. Významnou úlohu má rybolov.

10 POBALTSKÉ STÁTY - video Video - Estonsko Video - Litva

11 Zdroje: Obr. 1 – Vlajky Pobaltí  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vlajky_Pobalt%C3%AD.png >  online .  cit. 2013-02-21  Obr. 2 - Poloha Baltských států v Evropě  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Baltic_States.png >  online .  cit. 2013-02-21  Obr. 3 – Řeka Němen  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Neman_river.jpg >  online .  cit. 2013-02-21  Obr. 4 – Nejhlubší litevské jezero  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tauragnas002.JPG >  online .  cit. 2013-02-21 


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ZEMĚPIS Téma: Pobaltské republiky Ročník:"

Podobné prezentace


Reklamy Google