Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních."— Transkript prezentace:

1 Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření10. 6. 2013 RočníkPrvní ročník středních škol Stručný obsahSeznámení s Catullovou tvorbou Způsob využitíVýklad učiva o Catullovi doplněný o otázky, po kterých hned následuje řešení. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_16_CSVI17

2 Catullus Gaius Valerius Catullus 87-55 př. n. l. O básníkově životě existuje málo informací. Pocházel ze zámožné rodiny. Narodil se ve Veroně. V Římě se stýkal s významnými osobnostmi a prožil zde milostný vztah s Clodií, který se stal inspirací pro jeho poezii.

3 Dílo Patřil k mladořímské škole básnické. Jeho tvorba spadá do zlatého období římské literatury. Napsal celkem 116 básní. Proslavil se zejména milostnými verši, v nichž často opěvuje dívku Lesbii (ve skutečnosti Clodii). Dále píše také politické básně (satirické epigramy) namířené proti Caesarovi. Co je to satira? Proč nepoužil v básních jméno Clodie?

4 Řešení Jméno Clodie nahradil básník jménem Lesbie (má stejný počet slabik), protože Clodie byla vdaná žena. Catullus chtěl zachovat určitou anonymitu. Satira - je text, který humorným způsobem útočí na společenské nešvary nebo konkrétní lidi a kritizuje je.

5 Nejznámější báseň Nenávidím a miluji. Ptáš se, proč to dělám. Nevím, ale cítím, že se to děje a že mě to mučí. Nenávidím a miluji. Ptáš se, proč to dělám. Nevím, ale cítím, že se to děje a že mě to mučí. Dokázali byste vysvětlit, proč se básník tak cítí?

6 Řešení Básník nám dává nahlédnout do svého rozervaného nitra. Clodii miluje, ale zároveň mu tato žena přináší spoustu zklamání, sklíčenost a nenaplněnou naději na věrný svazek.

7 Lesbie, žijme, mějme se rádi! Ať starci přísní s námi se vadí, slunce ať hasne, nebo se vrátí, kdys věčnou noc nám bude spáti! Polibků tisíc, sto tisíc dej mi! Z duše mé těžké starosti sejmi, tisíc zas nových a tisíc zase. Co je nám po tom, kdo na to ptá se? Sto a sto nových, sto tisíckráte, až starců závist v počtu se zmate, polibky mé až na tvoje líce pro velký počet nesečtou více! Catullovy verše plné lásky.

8 Co lidé říkají kecalům užvaněným, na tebe, Vecte, to pasuje velice: Ty, tím svým prokletým jazykem leda můžeš pucovat škrpály anebo zadnice. Kdybys chtěl, smraďochu, jedno tvé zívnutí zahubí každého, kdo se ti znechutí. Často Catullus dost ostře a nevybíravě útočil na své nepřátele.

9 Zdroje Catullus: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Catull_S irmione.jpg?uselang=cs Lesbia: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sir_Edw ard_John_Poynter_lesbia_and_her_sparrow.jpg? uselang=cs CONTE, G. B. Dějiny římské literatury. 1. vyd. Praha: KLP, 2003. ISBN 80-85917-87-4. CATULLUS, G. V.Veršíky a verše. 1. vyd. Praha: BB ART, 2001. ISBN 80-7257-600-3.


Stáhnout ppt "Catullus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník středních."

Podobné prezentace


Reklamy Google