Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, 739 01 Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce : 23.1. 2012, 3. třída Vyučovací předmět: Čtení a literární výchova Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01_ČJ

2 ZŠ a MŠ Baška př. org. 739 01 Baška 137 Práce zpracovaná v rámci projektu:

3 Josef Lada Wikipedie Narodil se v rodině ševce v Hrusicích. Z Hrusic a okolí také čerpal řadu námětů svých obrazů. Ve 14 letech odešel do Prahy, aby se učil malířem pokojů a divadelních dekorací. V kresbě byl samoukem, postupně si vyvinul osobitý styl s typickou silnou linkou a zaoblenými tvary postav.

4 Působil jako ilustrátor a spisovatel. K nejznámějším patří Kocour Mikeš, O chytré kmotře lišce, Bubáci a hastrmani, Nezbedné pohádky,Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

5 Byl rovněž autorem výprav, scén a kostýmů k divadelním hrám i operám uváděným Národním divadlem a hlavním výtvarníkem úspěšného českého filmu Hrátky s čertem, natočeného podle stejnojmenné pohádkové divadelní hry Jana Drdy.

6 V oblasti výtvarného umění Lada vytvořil asi 400 volných obrazů a okolo 15 tisíc ilustrací. Lada se stal spolu s Čapkem jedním ze zakladatelů tzv. „moderní pohádky“ v české literatuře a obdržel za svoje dílo titul národní umělec.

7 Malířka Alena Ladová Wikipedie Josef Lada byl ženatý. Jeho dcera Alena Ladová (1925–1992) byla rovněž ilustrátorka a malířka. O svém otci napsala knihu Můj táta Josef Lada. V knize byly také použity ilustrace z jiných Ladových děl.

8 Hlavní ulice u potoka v Hrusicích Na místě domu vpravo stával do roku 1932 Ladův rodný domek Wikipedie

9 Ladova vila v Hrusicích, dnes Památník Josefa Lady s expozicí. V Ladově kraji se nacházejí dvě naučné stezky – Cesta kocoura Mikeše a Pohádkové Hrusice.

10 Malíř Josef Lada

11 Bubáci a hastrmani

12 O chytré kmotře lišce

13 Nezbedné pohádky

14 Z Ladovy zahrádky

15 Použité zdroje: [cit. 2011-5-11] Dostupné na www : Josef Lada. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 17.2.2006, last modified on 29.7.2011 [cit. 2011-11-05]. Dostupné z WWW:. Hrusice, Miaow Miaow, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hrusice_CZ_birthplace_of_Josef_Lada_185.jpg Ladova vila v Hrusicích, Miaow Miaow, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hrusice_CZ_villa_of_Josef_Lada_330.jpg Fotografie – portréty J. Lady, http://www.artbohemia.cz/Lada-josef LADA, Josef. Ladovy pohádky: Bubáci a hastrmani, O chytré kmotře lišce, Nezbedné pohádky. 1.souborné vydání. Praha: Albatros, 1971, úvodní obrázek, obrázky ze str. 33,168,192, 224,256. Edice: neuvedeno, Číslo edice: neuvedeno. ISBN: neuvedeno. LADA, Josef. Z Ladovy zahrádky. 1. vydání. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, Klub mladých čtenářů, 1968, obrázky ze str. 16,17. Edice: neuvedeno, Číslo edice: neuvedeno. ISBN: neuvedeno.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra."

Podobné prezentace


Reklamy Google