Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o částech venkovních vedení. Na sedmi snímcích rozebírá základní problematiku jednotlivých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o částech venkovních vedení. Na sedmi snímcích rozebírá základní problematiku jednotlivých."— Transkript prezentace:

1 AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o částech venkovních vedení. Na sedmi snímcích rozebírá základní problematiku jednotlivých částí rozvodu elektrické energie v různých typech sítí. V této elektronické podobě je kladen důraz na přehledné podání celé problematiky. Přezkoušení učiva je prováděno pomocí pracovního listu nebo testem. Materiál je určen žákům k výuce i opakování učiva. Jednotlivé snímky lze promítat na plátno, lépe však na interaktivní tabuli. Text je určen k výuce nebo pro bezprostřední opakování látky frontálně se všemi žáky nebo po skupinách. K vypracování otázek, které se objevují v jednotlivých snímcích, slouží upravené pracovní listy. všechny animace a obrázky - archiv autora

2 Materiál pro spojky a jejich montáž musí být taková, aby nenastala elektrolýza. Části spojek, které jsou trvale ve styku s vodičem musí být ze stejného materiálu jako vodič nebo ze slitin tohoto materiálu. Ocelové nebo litinové části spojek a svorek musí být chráněny proti rezivění např. pozinkováním. 1.Do pracovního listu napište názvy jednotlivých spojek podle jejich označení. 2.Co může poškodit samotnou spojku? 3.Jak se lze proti tomu bránit? Spojky a svorky a)Vrubová b)Koncový vaz c)Kroucená d)Nýtová, šroubová e)Nalisovaná f)Čelisťová stupňová a) b) c) d) e) f)

3 Izolátory a)Závěsný mlhový b)Závěsný mlhový c)Závěsný talířový d)Roubíkový e)Kladkový Každý izolátor musí mít požadované elektrické a mechanické vlastnosti. Např. podpěrné izolátory musí na nosných podpěrách snést 2,5 násobek síly vyvozené vodičem, závěsné izolátory musí vydržet krátkodobě trojnásobek síly vyvozované vodičem. Izolátory a úplně vybavené izolátorové řetězce musí vyhovovat zkušebním napětím. a) b) c) d) e) 1.Do pracovního listu napište názvy jednotlivých izolátorů 2.Napište všechny vlastnosti, které vás napadnou pro dobrou činnost každého izolátoru

4 Vazy Provedení koncového vazu Dvojitý křížový vaz Vaz třmenový A B C D E A.Izolátor B.AlFe lano C.Al páska D.Pomocný vázací drát E.Vázací drát (15 až 20 závitů) F.Smyčka (stejný průřez jako vodič) G.Svorka (těsně u izolátoru) H.Vodič I.Al páska Vaz svorkový F G H I 1.Do pracovních listů popište jednotlivé části třmenového a svorkového vazu 2.Jak se umístí vedení na izolátor a)v rovných úsecích b)v lomech vedení 3.Na jaké průřezy AlFe lan se hodí křížový vaz?

5 Stožáry Použití určitého druhu stožáru závisí na místních podmínkách konzola izolátor Dřík stožáru Dřevěné Ocelové Betonové Železobetonové Podle účelu: N – nosné R – rohové V – výztužné RV – rohové výztužné O – odbočné OV – odbočné výztužné Ko – koncové KN – křižovatkové nosné, … Dlouhá vedení vn a vvn se staví vesměs tak, že každé 3 km u vedení s fázovými vodiči jednoduchými a každých 5 km u vedení se svazkovými vodiči jsou použity výztužné stožáry a mezi nimi jsou stožáry nosné. Ocelové stožáry se používají především tam, kde jde o větší výšky a velké vrcholové tahy. Mohou být příhradové, zhotovené z úhelníků nejčastěji sešroubováním, trubkové, vyrobené z bezešvých trubek nebo ohýbaných ocelových plechů. 1.Do pracovních listů napište rozdělení stožárů podle použitého materiálu 2.Kde se ještě používají dřevěné sloupy? (dvě možnosti) 3.Napište rozdělení stožárů podle účelu

6 Svodiče přepětí Přepětím je každé napětí, které je vyšší než nejvyšší provozovací napětí dané soustavy bez zřetele na jeho dobu trvání. Pokud v místě vzniku izolace vydrží, šíří se přepětí dále po vedení a v izolačně nejslabším místě pak nastane průraz nebo přeskok. PŘEPĚTÍ: Provozní – spínací pochody Atmosférická –Přímým zásahem blesku po vedení Elektrostatickou indukcí ve vedení Zpětným přeskokem Ochrana: Zemní lana Svodiče přepětí Ventilové bleskojistky Vyfukovací bleskojistky Ochranná jiskřiště Ochranné jiskřiště Řez vyfukovací bleskojistkou Ventilová bleskojistka 3 3 2 2 1 1 1.Popište jednotlivé základní části ventilové bleskojistky 2.Jak nazýváme napěťově řízený blok, který tvoří základ této bleskojistky? 3.Kde se tyto bleskojistky umísťují v sítích nn? 4.Jaké jsou nevýhody vyfukovacích bleskojistek? 5.Kde se umísťují zemní lana? 1.Skleněný klobouček 2.Jiskřiště 3.Varistor (SiC)

7 Konec prezentace © Ing. Václav Opatrný7 Všechny materiály a obrázky jsou z archivu autora.


Stáhnout ppt "AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o částech venkovních vedení. Na sedmi snímcích rozebírá základní problematiku jednotlivých."

Podobné prezentace


Reklamy Google