Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 19 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 19 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České."— Transkript prezentace:

1 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU 19 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 A UTOR Mgr. Vlasta Hubená T EMATICKÝ CELEK Gramatika R OČNÍK 3. ročník D ATUM TVORBY 14. 12. 2013

2 Anotace: Tento učební materiál slouží k procvičení učiva o zvláštnostech a nepravidelnostech větné stavby. Je určen pro žáky 3. ročníku střední školy. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.

3 Cvičení ODCHYLKY OD PRAVIDELNÉ VĚTNÉ STAVBY

4 Opravte chyby v textu - anakolut Člověk, když není opatrný, hned se mu něco ztratí. ………………………………………………………………… Lidé často, když dělají nějakou práci poprvé, nedaří se jim dobře. ………………………………………………………………… Ty, kterých se to týká, ať se sami nad sebou zamyslí. ………………………………………………………………… Chlapci ráno, když šli do školy, byla jim zima. ………………………………………………………………….

5 Člověku, když není opatrný, se hned něco ztratí. Lidem se často, když dělají nějakou práci poprvé, nedaří se dobře. Ti, kterých se to týká, ať se sami nad sebou zamyslí. Chlapcům ráno, když šli do školy, byla zima. ŘEŠENÍ:

6 Opravte chyby v textu - atrakce Zastavili se v půli cestě. …....................................................................................... Dali se cestou překonávání obtíží a odstraněním nedostatků. ………………………………………………………………… Ve většině případech se jim podařilo důvěry zneužít. ………………………………………………………………... Čistota obce slouží zdraví spoluobčanům. …………………………………………………………………

7 ŘEŠENÍ: Zastavili se v půli cesty. Dali se cestou překonávání obtíží a odstranění nedostatků. Ve většině případů se jim podařilo důvěry zneužít. Čistota obce slouží zdraví spoluobčanů.

8 Opravte chyby v textu - kontaminace Zkusme se zamyslet na druhou stránku případu. ……………………………………………………… Měli bychom se vyvarovat tomu, aby se chyby opakovaly. ……………………………………………............... Poznáte všechno, co k tomu souvisí. ………………………………………………………. Viděl jsem ukázku na nový televizní seriál. ……………………………………………………….

9 Zkusme se zamyslet nad druhou stránkou případu. Měli bychom se vyvarovat toho, aby se chyby opakovaly. Poznáte všechno, co s tím souvisí. Viděl jsem ukázku nového televizního seriálu. ŘEŠENÍ:

10 Opravte chyby v textu- zeugma Letadla přistávají a opět startují z nového letiště. ………………………………………………………. On trpí a stydí se,že jím všichni pohrdají. ………………………………………………………. Naším cílem je poznání a sžití se s novým prostředím. ….......................................................................... Zdravotní sestry mají rády a starají se o postižené děti. ……………………………………………………….

11 ŘEŠENÍ: Letadla přistávají na novém letišti a opět z něho startují. On trpí tím, že jím všichni pohrdají a stydí se za to. Naším cílem je poznání nového prostředí a sžití se s ním. Zdravotní sestry mají rády postižené děti a starají se o ně. ……………………………………………………….

12 TEST – URČETE, O JAKOU ODCHYLKU VE VĚTNÉ STAVBĚ SE JEDNÁ A OPRAVTE JI A Lidé stále vcházeli a vycházeli z budovy. Pokračovali na adaptaci divadla. Naši hráči, když přijedou do ciziny, špatně se jim hraje. Zastavili se v půli cestě. B Hovořili spolu před i po přednášce. Poznáte všechno, co k tomu souvisí. My dva,ty a já, s námi to nedopadne dobře. Odborníci se zajímali o práci učitele a o jeho přípravě na vyučování.

13 ŘEŠENÍ: A Lidé stále vcházeli z budovy a vcházeli do ní. Pokračovali v adaptaci divadla. Našim hráčům, když přijedou do ciziny, špatně se špatně hraje. Zastavili se v půli cesty. B Hovořili spolu před přednáškou i po ní. Poznáte všechno, co s tím souvisí. S námi dvěma, s tebou a se mnou, to nedopadne dobře. Odborníci se zajímali o práci učitele a o jeho přípravu na vyučování.

14 ZDROJE:SOCHROVÁ, Marie. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, 104 s. ISBN 80- 720-0967-2.


Stáhnout ppt "Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 19 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České."

Podobné prezentace


Reklamy Google