Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8."— Transkript prezentace:

1 Šablona Identifikátor školy: 600 150 569 Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: 12. 1.2013 Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.

2 Anotace: DUM je určen pro výklad nového učiva nebo zopakování probrané látky, na konci je zařazen test k opakování probraných pojmů.

3 http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=yGlFBzaTuoI&feature=endscreen Činnost srdce- video: Srdce

4 1. aorta – srdečnice céva, která odvádí krev z levé komory do systémového oběhu 2. levá síň - ta část srdce, do které přitéká okysličená krev z plic 3. poloměsíčitá chlopeň - chlopeň mezi levou komorou a aortou - v pravé komoře je to chlopeň mezi pravou komorou a plicnicí 4. dvojcípá chlopeň - chlopeň mezi levou síní a levou komorou 5. levá komora - svalovina stěn levé komory je až trojnásobně tlustší než svalovina stěn komory pravé - z levé komory je krev poháněna do velkého tělního oběhu a potřebuje vzhledem ke svému rozsahu silnější pohon než malý plicní oběh 6. mezikomorová přepážka 7. horní dutá žíla 8. pravá síň - ta část srdce, do které přitéká krev z velkých žil těla 9. trojcípá chlopeň - chlopeň mezi pravou síní a pravou komorou 10. pravá komora - ta část srdce, do které přitéká krev z pravé síně a odkud je krev vypuzována do plicního oběhu k okysličení 11. dolní dutá žíla 12. Plicní tepna - plicnice 13. Plicní žíly Stavba srdce 12 13 1 2 3 4 5 8 7 6 9 11 12 10 13

5 Srdce - pracuje rytmicky a vhání tak krev do těla, 60 – 70x za minutu – přečerpá asi 5 l krve = minutový objem srdce systola = smršťování (stah) - vyprazdňování diastola = ochabnutí (uvolnění) - naplňování - stavba: dutý sval, zvenku chráněn osrdečníkem - srdce je rozděleno úplnou přepážkou na levou a pravou část, každá část je rozdělena na síň a komoru, mezi nimi jsou uzavíratelné otvory – chlopně srdcem tak proudí krev pouze jedním směrem - srdce je vyživováno věnčitými tepnami – ucpání infarkt - další onemocnění: arytmie, nedomykavost chlopní, kornatění tepen Zápis do sešitu:

6 velký (tělní): rozvádí okysličenou krev z levé poloviny srdce do celého těla, vede z levé komory - srdečnice – tepny – tepénky – vlásečnice – žilky – žíly – horní a dolní dutá žíla do pravé síně malý (plicní): zajišťuje okysličení krve v plicích, vede z pravé komory - plicní tepna – plíce – vlásečnice – plicní žíly do levé síně Krevní oběh Srdce savců – prezentace: http://atraktivnibiologie.upol.cz/?stranka=ukazky_ppt

7 8. Co zajišťuje velký krevní oběh? 7. Popiš velký krevní oběh? Jak se jmenuje? 2. Na kolik částí a čím je srdce rozděleno? Jaká krev v těchto částech koluje? 1. Kde je uloženo srdce a čím je chráněno? Opakování: 3. Na které části je rozdělena každá z obou polovin? 6. Co zajišťuje malý krevní oběh? 5. Popiš malý krevní oběh? Jak se mu říká? 4. Které cévy a odkud vystupují ze srdce a jakou krev vedou?

8 2. Na kolik částí a čím je srdce rozděleno? Jaká krev v těchto částech koluje? Srdce je rozděleno úplnou přepážkou na 2 části – pravou a levou. V pravé je krev neokysličená, v levé okysličená. Opakování: 3. Na které části je rozdělena každá z obou polovin? Každá polovina je rozdělena na síň a komoru. 6. Co zajišťuje malý krevní oběh? Malý krevní oběh zajišťuje okysličení krve. 1. Kde je uloženo srdce a čím je chráněno? Srdce je uloženo v dutině hrudní, je chráněno žebry a hrudní kostí, je chráněno osrdečníkem. 5. Popiš malý krevní oběh? Jak se mu říká? Vede z pravé komory - plicní tepna – plíce – vlásečnice – plicní žíly do levé síně. Je to plicní krevní oběh. 7. Popiš velký krevní oběh? Jak se jmenuje? Vede z levé komory - srdečnice – tepny – tepénky – vlásečnice – žilky – žíly – horní a dolní dutá žíla do pravé síně. Je to tělní krevní oběh. 8. Co zajišťuje velký krevní oběh? Velký krevní oběh rozvádí okysličenou krev do celého těla, 4. Které cévy a odkud vystupují ze srdce a jakou krev vedou? Z pravé komory vystupuje plicní tepna (plicnice), vede krev neokysličenou, z levé komory srdečnice (aorta), vede krev okysličenou.

9 http://img.radio.cz/pictures/zdravi/transplantace_srdce.jpg http://1.bp.blogspot.com/-8jBjzqp- wnM/T4Mv1ualdMI/AAAAAAAACOs/hqJ7WOyQXP8/s1600/lidsk%C3%A9+srdce.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Illu_pulmonary_circuit.jpg http://biologie.webdirect.cz/sites/default/files/2_Srdce%20a%20krevn%C3%AD%20ob% C4%9Bh.pdf http://jahudky.jirik.us/w/images/Srdce.jpg http://www.ikem.cz/www?docid=1004183


Stáhnout ppt "Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8."

Podobné prezentace


Reklamy Google