Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická oblast: Mezinárodní vztahy Název vzdělávacího materiálu: Orgány EU ( Seznámení s nejvýznamnějšími orgány Evropské unie, doporučený rozsah 40 minut) Kód vzdělávacího materiálu: ICT2-13-RTS Ročník: 4. čtyřletého / 6. šestiletého gymnázia Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 25. 2. 2013 Jméno autora: Ivo Rejchrt

2 O RGÁNY E VROPSKÉ UNIE

3 E VROPSKÁ RADA Tvořena nejvyššími představiteli členských států (prezident, premiér), kteří na pravidelných zasedáních určují směřování politiky Evropské unie a dávají podněty k jejímu rozvoji. stálým předsedou Evropské rady (od 2009) je Herman Van Rompuy (neoficiálně označován za prezidenta EU), sídlí v Bruselu. Evropská rada x Rada EU x Rada Evropy Evropskou radu jakožto politický orgán Evropské unie nelze zaměňovat s Radou EU, která je legislativním a výkonným orgánem Evropské unie, ani s Radou Evropy, která je nezávislou mezinárodní organizací, odlišnou od Evropské unie.

4 R ADA EU Zastupuje členské státy. Ministři vlád členských zemí se společně usnášejí na konkrétních politických krocích v oblastech působnosti svých resortů. Mimo pravidelné schůzky ministrů a jejich náměstků Radě napomáhá na pracovní úrovni Výbor stálých zástupců (COREPER) Rada nemá stálé členy. Členské státy posílají na každé zasedání Rady toho ministra, který odpovídá za politickou oblast, jež bude projednávána, např. ministra životního prostředí, pokud se bude jednat o problematice životního prostředí. Toto zasedání pak ponese název „Rada (ve složení) pro životní prostředí“.

5 Rada pro zahraniční věci má svého stálého předsedu – je jím vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU: Catherine Ashtonová – vysoká komisařka pro zahraniční a bezpečnostní politiku EU (neoficiálně: ministryně zahraničí EU) a první místopředsedkyně Evropské komise Všem dalším zasedáním Rady předsedá příslušný ministr ze země, která byla pověřena předsednictvím v EU.

6 Předsednické země v období 2013 až 2017 Irsko: leden–červen 2013 Litva: červenec–prosinec 2013 Řecko: leden–červen 2014 Itálie: červenec–prosinec 2014 Lotyšsko: leden–červen 2015 Lucembursko: červenec–prosinec 2015 Nizozemsko: leden–červen 2016 Slovensko: červenec–prosinec 2016 Malta: leden–červen 2017 Spojené království: červenec–prosinec 2017

7 Úkoly Rady EU: schvaluje zákony EU koordinuje hlavní směry hospodářských politik členských států EU podepisuje dohody mezi EU a dalšími zeměmi schvaluje roční rozpočet EU rozvíjí zahraniční a obrannou politiku EU koordinuje spolupráci mezi soudními orgány a policejními složkami členských států

8 Rada rozhoduje buď jednomyslně, kvalifikovanou nebo prostou většinou hlasů. Prostou většinou se hlasuje pouze o procedurálních otázkách a některých aspektech společné obchodní politiky. Většina rozhodování se provádí na základě kvalifikované většiny, kdy hlasy členských států mají různou váhu v závislosti na počtu obyvatel:

9 Čím má stát více obyvatel, tím více hlasů mu připadá, avšak tento počet hlasů je upraven ve prospěch zemí s menším počtem obyvatel: Francie, Itálie, Německo a Spojené království: 29 hlasů Polsko a Španělsko: 27 hlasů Rumunsko: 14 hlasů Nizozemsko: 13 hlasů Belgie, Česká republika, Maďarsko, Portugalsko a Řecko: 12 hlasů Rakousko, Bulharsko a Švédsko: 10 hlasů Dánsko, Finsko, Irsko, Litva a Slovensko: 7 hlasů Estonsko, Kypr, Lotyšsko, Lucembursko a Slovinsko: 4 hlasy Malta: 3 hlasy CELKEM: 345 hlasů

10 Kvalifikované většiny se dosáhne: pokud většina (pokud návrh nepředloží EK: dvě třetiny) z 27 členských států hlasuje pro pokud je odevzdáno alespoň 255 z 345 hlasů Kromě toho může kterýkoli členský stát požádat, aby bylo ověřeno, zda většina představuje alespoň 62 % obyvatelstva Unie. Pokud tato podmínka není splněna, návrh nemůže být přijat. Při hlasování o citlivých otázkách (např. bezpečnosti, vnějších vztazích nebo daňové problematice) musí Rada přijmout rozhodnutí jednomyslně. To znamená, že jedna země může zabránit tomu, aby bylo rozhodnutí přijato.

11 Od roku 2014 bude zavedeno tzv. hlasování dvojí většinou. K přijetí návrhu bude nutné získat podporu dvou druhů většiny: většiny zemí (alespoň 15) a většiny obyvatelstva EU (tzn. země, které hlasují pro návrh musí zastupovat minimálně 65 % obyvatelstva EU). V praxi nejvlivnější orgán – teprve po úspěšném projednání Radou EU lze řešit problémy EU. Sídlo: Brusel, Lucemburk.

12 E VROPSKÁ KOMISE instituce podporující obecný zájem Evropské unie. Má mnoho funkcí - zejména navrhuje právní akty, pod kontrolou Soudního dvora dohlíží na uplatňování práva Unie, plní rozpočet a řídí programy Unie (exekutivní pravomocí a oborovou specializací svých členů na jednotlivé rezorty vzdáleně připomíná „vládu“). Sídlí v Bruselu. Pod stejným názvem se někdy míní čistě kolegium komisařů, jindy i celý jejich aparát.

13 Předsedou je od r. 2004 portugalský expremiér José Manuel Barroso, Catherine Ashtonová – vysoká komisařka pro zahraniční a bezpečnostní politiku EU (neoficiálně: ministryně zahraničí EU) a první místopředsedkyně Evropské komise za ČR tam byl jmenován Štefan Füle (eurokomisař pro rozšiřování a sousedství)

14 EVROPSKÝ PARLAMENT Zastupuje občany Evropské unie. Od roku 1979 jsou europoslanci voleni v přímých volbách. Společně s Radou EU je legislativní institucí, která se podílí na schvalování právních aktů, které se dále realizují v členských státech EU. Rovněž vykonává rozpočtové a kontrolní funkce. Parlament má 754 poslanců (Nejvíce Německo: 96; ČR: 22). Volit mohou všichni občané Unie na území daného členského státu. Sídlem EP je Štrasburk (plenární zasedání), ale parlament pracuje také v Bruselu (výbory, schůze politických skupin) a Lucemburku (sekretariát).

15 S OUDNÍ DVŮR E VROPSKÉ UNIE Zajišťuje výklad a aplikaci evropského práva v členských státech EU a rozhoduje ve vymezených případech o žalobách a otázkách aplikace a interpretace evropského práva. Sídlí v Lucemburku. Od roku 1989 je k Evropskému soudnímu dvoru připojen Tribunál, jehož primárním cílem vzniku bylo zmírnit přetížení Soudního dvora převzetím části jeho agendy, zejména co se týče individuálních podnětů. Smlouva rovněž umožňuje zřizovat specializované soudy - v roce 2005 vznikl Soud pro veřejnou službu EU, který se zaměřuje na řešení sporů mezi Institucemi EU a jejich zaměstnanci.

16 E VROPSKÁ CENTRÁLNÍ BANKA Tvoří spolu s národními centrálními bankami tzv. Evropský systém centrálních bank, který má za úkol udržovat cenovou stabilitu a podporuje hospodářské politiky v Unii. Evropská centrální banka spolu s centrálními bankami zemí, jejichž společnou měnou je euro, řídí měnovou politiku Unie. Sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem.

17 Ú ČETNÍ DVŮR Kontroluje účetnictví EU. Sídlí v Lucemburku.

18 D ALŠÍ ORGÁNY Poradní orgány: Hospodářský a sociální výbor je poradním orgánem, vyjadřuje názory zaměstnanců, zaměstnavatelů a organizované občanské společnosti na hospodářské a sociální aspekty. Výbor regionů vyjadřuje stanoviska regionálních a místních orgánů.

19 Jiné specializované orgány: Evropská investiční banka - má přispívat k rozvoji vnitřního trhu Unie. Pomáhá dosahovat cílů EU financováním investičních projektů. EIB je majoritním akcionářem Evropského investičního fondu, který pomáhá malým podnikům. Evropský ombudsman - řeší stížnosti občanů na instituce nebo orgány EU. Evropský inspektor ochrany údajů - dohlíží, aby instituce a orgány EU respektovaly právo občanů na soukromí při zpracovávání jejich osobních údajů.

20 Interinstitucionální orgány: Úřad pro publikace - působí jako „vydavatelství" institucí EU. Vydává a distribuuje všechny úřední tisky Evropské unie v papírové i v elektronické podobě. Evropský úřad pro výběr personálu připravuje a administruje výběrová řízení pro výběr pracovníků pro všechny orgány EU. Evropská správní škola zajišťuje zaměstnancům EU vzdělávání v některých konkrétních oblastech. Skupina pro reakci na počítačové hrozby (CERT) pomáhá s řízením rizik ohrožujících počítačové systémy orgánů EU. Skupina CERT byla založena 1. června 2011, plně by měla začít fungovat v roce 2012.

21 Decentralizované orgány a agentury Regulační orgány a agentury Agentury pro jednotlivé oblasti politik Agentury společné bezpečnostní a obranné politiky Agentury pro spolupráci policejních a soudních orgánů v trestních věcech Agentury a orgány EURATOM Výkonné agentury Orgány finančního dohledu Evropský inovační institut

22 L ITERATURA : https://www.euroskop.cz/76/sekce/instituce-eu/ https://www.euroskop.cz/90/sekce/evropska-rada/ https://www.euroskop.cz/98/sekce/rada-evropske-unie/ https://www.euroskop.cz/109/sekce/evropska-komise/ http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/council-eu/index_cs.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/Instituce_Evropsk%C3%A9_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/Herman_Van_Rompuy http://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_Evropsk%C3%A9_unie http://cs.wikipedia.org/wiki/Catherine_Ashtonov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_komise http://cs.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Manuel_Barroso http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tefan_F%C3%BCle http://cs.wikipedia.org/wiki/Europarlament http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_centr%C3%A1ln%C3%AD_banka http://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4ische_Zentralbank http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C4%8Detn%C3%AD_dv%C5%AFr_EU http://cs.wikipedia.org/wiki/Soudn%C3%AD_dv%C5%AFr_Evropsk%C3%A9_unie

23 Ú KOLY : 1) Který orgán je nejvyšším politickým orgánem EU? 2) V kterém orgánu se scházejí ministři téhož oboru působnosti (např. financí) ze všech států EU? 3) Který orgán EU připomíná vládu („ministři“ odpovídají za jednotlivé rezorty a předkládají legislativní návrhy...)?

24 4) V kterém orgánu mají občané EU své přímo volené zástupce? 5) Který orgán kontroluje účetnictví orgánů EU? 6) Co je kvalifikované většina? V které instituci se uplatňuje?

25 7) Který orgán zajišťuje výklad a posuzuje správnost aplikace evropského práva? 8) Ve kterých městech sídlí hlavní instituce EU? 9) Který orgán EU je v praxi nejvlivnější?

26 Konec


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google