Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0201_OSOBNÍ AKTIVA Téma: OSOBNÍ AKTIVA A PASIVA Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0201_OSOBNÍ AKTIVA Téma: OSOBNÍ AKTIVA A PASIVA Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0201_OSOBNÍ AKTIVA Téma: OSOBNÍ AKTIVA A PASIVA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 25. 7. 2013Datum ověření:

2 Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh osobní rozpočet. Cílem matriálu je, přivést žáky k uvědomění si, co jsou osobní aktiva a co pasiva.

3 Za osobní aktiva považujeme takový majetek, který nám přináší osobní příjmy. Je to takový majetek, který díky tomu, že jsme si jej pořídili, nám může přinášet příjmy.

4 Většina z nás považuje byt či dům za svůj největší majetek, osobní aktivum. Je ale pravdou, že byt či dům je spojen s mnoha výdaji – např. na údržbu, pojištění, opravy, daně. Proto z tohoto pohledu není osobním aktivem, nepřináší příjmy

5 Co jsou vhodná osobní aktiva  Je to vše, co přináší příjem svou existencí. Můžeme je seřadit podle toho, jak snadno jsou dostupná (a podle toho, jak velké množství lidí je může vlastnit):  1. finanční aktiva – akcie, dluhopisy, podílové listy  2. majetek - v čase stoupá na hodnotě a je dobře prodejný – umělecké předměty  3. nemovitosti - vytvářejí příjem  4. autorská práva – knihy, hudba, patenty  5. podnikání - nevyžaduje osobní přítomnost – může být největším zdrojem příjmů, avšak také nejobtížněji získatelným

6 Za osobní pasiva budeme považovat majetek, který vytváří výdaje.  Podobně jako s domem je tomu s autem. Auto také vyvolává náklady na údržbu, opravy, pojištění, daně aj. Je tedy také osobním pasivem.

7 Co jsou osobní pasiva???? Jsou ‑ li pasiva vše, co vytváří svou existencí výdaje, pak typickými případy jsou:  nemovitosti k osobní potřebě (byt, dům, rekreační objekt),  automobil k osobní potřebě,  osobní spotřební předměty.

8 Majetek může být současně osobním aktivem i osobním pasivem  To, čím určitá věc je, záleží na tom, jak ji využíváme. Jestliže dům nepoužijeme k bydlení, ale pronajmeme ho, pak kromě nákladů na údržbu a provoz je také zdrojem příjmů. Dům je tedy osobním aktivem.  Obdobně je tomu s autem. Použijeme ‑ li ho k podnikání, stává se osobním aktivem.

9 Vymyslíte nějaká jiná osobní pasiva, nebo aktiva?????? Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, 2008. ISBN 978 ‑ 80 ‑ 87063 ‑ 13 ‑ 2


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0201_OSOBNÍ AKTIVA Téma: OSOBNÍ AKTIVA A PASIVA Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google