Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přepočty surovinových norem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přepočty surovinových norem"— Transkript prezentace:

1 Přepočty surovinových norem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Proč provádíme přepočty surovin?
…………………………………………………. …………………………………………………. ??????????? potřebujeme vyhotovit jiné množství výrobků, než uvádí receptura - musíme vypočítat nejen množství surovin, ale i povolené ztráty

3 Přepočet pomocí převodového čísla - p
Co je převodové číslo ( p) ? Převodové číslo = poměr mezi požadovaným množstvím výrobků a počtem výrobků, které udává receptura (vztahujeme nejen na kusy, ale i na hmotnost) Výpočet převodového čísla: p = požadovaný počet kusů : počet kusů v receptuře p = požadované množství suroviny : množství suroviny v receptuře

4 Jakou hodnotu bude mít převodové číslo
a) Jaká bude hodnota převodového čísla, jestliže požadovaný počet výrobků bude větší než počet výrobků v receptuře? b) Jaká bude hodnota převodového čísla, jestliže požadovaný počet výrobků bude menší než je počet výrobků v receptuře?

5 Řešení p bude větší než 1 b) p bude menší než 1

6 Vlastní přepočet Po výpočtu převodového čísla se tímto číslem vynásobí veškeré suroviny včetně všech ztrát v surovinové normě nebo receptuře. Doporučení: vypočtené převodové číslo ulož bez zaokrouhlování do paměti kalkulačky!!!!!

7 Příklad 1: Vypočtěte spotřebu surovin na výrobu 75ks laskonek dle receptury (Cukrářská technologie Alena Půlpánová): Suroviny Hmotnost (kg) Bílky 0,420 Cukr krupice 0,900 Cukr moučka 0,250 Jádroviny 0,560 Voda na rozvar Olej na plech 0,050 Mouka na plech Suroviny celkem 2,480 Ztráty -0,760 Hotový korpus 230 ks 1,720 Máslový krém 2,960 -0,080 Hotový výrobek 115ks 4,600

8 Řešení postup Výpočet převodového čísla p: požadovaný počet kusů : 75
počet ks v receptuře: 115 p = 75 : 115 = 0, (zaokrouhleno na 3 desetinná místa) Doporučení: vložit po vydělení celé číslo do paměti bez zaokrouhlování 2. Vynásobit převodovým číslem všechny hmotnosti v receptuře včetně ztrát (viz pracovní listy)

9 Správné řešení: p= 0,652 tabulka č.1
Suroviny Hmotnost (kg) Přepočet (kg) Bílky 0, ,652 0,273 Cukr krupice 0, ,652 0,586 Cukr moučka 0, ,652 0,163 Jádroviny 0, ,652 0,365 Voda na rozvar Olej na plech 0, ,652 0,032 Mouka na plech Suroviny celkem 2, ,652 1,616 Ztráty -0, ,652 -0,495 Hotový korpus 230 ks 1, ,652 1,121 Máslový krém 2, ,652 1,929 -0, ,652 -0,052 Hotový výrobek 115ks 4, ,652 2,999

10 Poznámka Výpočty se mohou odlišovat v tisícinách kg, neboť záleží na zaokrouhlení převodového čísla. Dále se musí dopočítat krém máslový Receptura na máslový krém je v Cukrářské technologii (Alena Půlpánová).

11 Receptura máslového krému Cukrářská technologie (Alena Půlpánová)
Suroviny Hmotnost v kg ZŽK 4,500 Máslo Cukr krupice 0,550 Suroviny celkem 9,550 Ztráty -0,050 Hotový krém 9,500

12 Výpočet máslového krému
Výpočet hodnoty převodového čísla: požadované množství krému 1,920kg v receptuře uvedené množství 9,50kg p = 1,929 : 9,50 = 0,203 2. Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny položky v receptuře.

13 Výpočet máslového krému p = 0,203 tabulka č.2
Suroviny Hmotnost v kg Přepočet ZŽK 4, ,203 0913 máslo 0,913 Cukr krupice 0, ,203 0,111 Suroviny celkem 9, ,203 1,939 ztráty 0, ,203 0,010 Hotový krém 9, ,203 1,929 Dále se musí vypočítat suroviny na výrobu ZŽK Je ho potřeba 0,913kg. Receptura se vyhledá v Cukrářské technologii , Alena Půlpánová

14 Receptura na výpočet ZŽK Cukrářská technologie A. Půlpánová
Suroviny Hmotnost v kg Cukr krupice 0,500 Sušené mléko 0,200 Krémový prášek 0,300 Žloutky 0,160 Vanilínový cukr 0,060 Voda 2,000 Suroviny celkem 3,220 Ztráty -0,320 Studený krém 2,900

15 Postup výpočtu ZŽK Výpočet převodového čísla :
Požadované množství ZŽK: 0,913 kg Množství v receptuře na ZŽK: 2,900 kg p = 0,913 : 2,900 = 0,315 2. Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny suroviny v receptuře na ZŽK

16 výpočet ZŽK tabulka č.3 Suroviny Hmotnost (kg) Přepočet (kg)
Cukr krupice 0, ,315 0,157 Sušené mléko 0, ,315 0,063 Krémový prášek 0, ,315 0,094 Žloutky 0, ,315 0,050 Vanilínový cukr 0, ,315 0,018 Voda 2, ,315 0,630 Suroviny celkem 3, ,315 1,014 Ztráty -0, ,315 -0,100 Studený krém 2, ,315 0,913

17 Konečné zhodnocení V tabulce č.1 je uvedeno množství surovin na korpus 75 ks laskonek a spotřeba máslového krému. V tabulce č. 2 je uvedeno množství surovin na přípravu máslového krému na naplnění 75 ks laskonek. V tabulce č.3 je uvedena spotřeba surovin na přípravu ZŽK, který je třeba na výrobu máslového krému.

18 Zdroje Půlpánová, A. Cukrářská technologie. R plus, 2001.


Stáhnout ppt "Přepočty surovinových norem"

Podobné prezentace


Reklamy Google