Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přepočty surovinových norem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přepočty surovinových norem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 Přepočty surovinových norem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Proč provádíme přepočty surovin? …………………………………………………. …………………………………………………. ??????????? -potřebujeme vyhotovit jiné množství výrobků, než uvádí receptura - musíme vypočítat nejen množství surovin, ale i povolené ztráty

3 Přepočet pomocí převodového čísla - p Co je převodové číslo ( p) ? Převodové číslo = poměr mezi požadovaným množstvím výrobků a počtem výrobků, které udává receptura (vztahujeme nejen na kusy, ale i na hmotnost) Výpočet převodového čísla: p = požadovaný počet kusů : počet kusů v receptuře p = požadované množství suroviny : množství suroviny v receptuře

4 Jakou hodnotu bude mít převodové číslo a) Jaká bude hodnota převodového čísla, jestliže požadovaný počet výrobků bude větší než počet výrobků v receptuře? b) Jaká bude hodnota převodového čísla, jestliže požadovaný počet výrobků bude menší než je počet výrobků v receptuře?

5 Řešení a)p bude větší než 1 b) p bude menší než 1

6 Vlastní přepočet Po výpočtu převodového čísla se tímto číslem vynásobí veškeré suroviny včetně všech ztrát v surovinové normě nebo receptuře. Doporučení: vypočtené převodové číslo ulož bez zaokrouhlování do paměti kalkulačky!!!!!

7 Příklad 1: Vypočtěte spotřebu surovin na výrobu 75ks laskonek dle receptury (Cukrářská technologie Alena Půlpánová): SurovinyHmotnost (kg) Bílky0,420 Cukr krupice0,900 Cukr moučka0,250 Jádroviny0,560 Voda na rozvar0,250 Olej na plech0,050 Mouka na plech0,050 Suroviny celkem2,480 Ztráty-0,760 Hotový korpus 230 ks1,720 Máslový krém2,960 Ztráty-0,080 Hotový výrobek 115ks4,600

8 Řešení postup 1.Výpočet převodového čísla p: požadovaný počet kusů : 75 počet ks v receptuře: 115 p = 75 : 115 = 0,652 (zaokrouhleno na 3 desetinná místa) Doporučení: vložit po vydělení celé číslo do paměti bez zaokrouhlování 2. Vynásobit převodovým číslem všechny hmotnosti v receptuře včetně ztrát (viz pracovní listy)

9 Správné řešení: p= 0,652 tabulka č.1 SurovinyHmotnost (kg)Přepočet (kg) Bílky0,420. 0,6520,273 Cukr krupice0,900. 0,6520,586 Cukr moučka0,250. 0,6520,163 Jádroviny0,560. 0,6520,365 Voda na rozvar0,250. 0,6520,163 Olej na plech0,050. 0,6520,032 Mouka na plech0,050. 0,6520,032 Suroviny celkem2,480. 0,6521,616 Ztráty-0,760. 0,652-0,495 Hotový korpus 230 ks1,720. 0,6521,121 Máslový krém2,960. 0,6521,929 Ztráty-0,080. 0,652-0,052 Hotový výrobek 115ks4,600. 0,6522,999

10 Poznámka Výpočty se mohou odlišovat v tisícinách kg, neboť záleží na zaokrouhlení převodového čísla. Dále se musí dopočítat krém máslový Receptura na máslový krém je v Cukrářské technologii (Alena Půlpánová).

11 Receptura máslového krému Cukrářská technologie (Alena Půlpánová) SurovinyHmotnost v kg ZŽK4,500 Máslo4,500 Cukr krupice0,550 Suroviny celkem9,550 Ztráty-0,050 Hotový krém9,500

12 Výpočet máslového krému 1.Výpočet hodnoty převodového čísla: požadované množství krému 1,920kg v receptuře uvedené množství 9,50kg p = 1,929 : 9,50 = 0,203 2.Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny položky v receptuře.

13 Výpočet máslového krému p = 0,203 tabulka č.2 SurovinyHmotnost v kgPřepočet ZŽK4,500. 0, máslo4,500. 0,2030,913 Cukr krupice0,550. 0,2030,111 Suroviny celkem9,550. 0,2031,939 ztráty0,050. 0,2030,010 Hotový krém9,500. 0,2031,929 Dále se musí vypočítat suroviny na výrobu ZŽK Je ho potřeba 0,913kg. Receptura se vyhledá v Cukrářské technologii, Alena Půlpánová

14 Receptura na výpočet ZŽK Cukrářská technologie A. Půlpánová SurovinyHmotnost v kg Cukr krupice0,500 Sušené mléko0,200 Krémový prášek0,300 Žloutky0,160 Vanilínový cukr0,060 Voda2,000 Suroviny celkem3,220 Ztráty-0,320 Studený krém2,900

15 Postup výpočtu ZŽK 1.Výpočet převodového čísla : Požadované množství ZŽK: 0,913 kg Množství v receptuře na ZŽK: 2,900 kg p = 0,913 : 2,900 = 0, Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny suroviny v receptuře na ZŽK

16 SurovinyHmotnost (kg)Přepočet (kg) Cukr krupice0,500. 0,3150,157 Sušené mléko0,200. 0,3150,063 Krémový prášek0,300. 0,3150,094 Žloutky0,160. 0,3150,050 Vanilínový cukr0,060. 0,3150,018 Voda2,000. 0,3150,630 Suroviny celkem3,220. 0,3151,014 Ztráty-0,320. 0,315-0,100 Studený krém2,900. 0,3150,913 výpočet ZŽK tabulka č.3

17 Konečné zhodnocení V tabulce č.1 je uvedeno množství surovin na korpus 75 ks laskonek a spotřeba máslového krému. V tabulce č. 2 je uvedeno množství surovin na přípravu máslového krému na naplnění 75 ks laskonek. V tabulce č.3 je uvedena spotřeba surovin na přípravu ZŽK, který je třeba na výrobu máslového krému.

18 Zdroje Půlpánová, A. Cukrářská technologie. R plus, 2001.


Stáhnout ppt "Přepočty surovinových norem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google