Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010."— Transkript prezentace:

1 a jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010

2 2/12 Osnova: Modelování (charakteristika, nevýhody) Meta-modelování (s MOF) Meta-model/UML profil Praktická aplikace (prostředí, motivace, příklad)

3 3/12 Modelování (charakteristika): Popis podoby systému prostřednictvím modelů (abstrahování od reality). Flexibilita při úpravách návrhu a standardizovaná notace (konkrétní modelovací jazyk). Diagramy poskytují různé pohledy na model (struktura, chování, pravidla, atd.). Programování – generování spustitelného kódu z modelu (např. SQL, BPEL, proprietární kód). FOWLER, Martin - Destilované UML ARLOW, Jim; NEUSTADT, Ila - UML 2 a unifikovaný proces vývoje aplikací

4 4/12 Modelování (nevýhody): Pro specifickou doménu dostupné výrazové prostředky nemusí stačit. Nedostatečné formalizace nějakého metodického postupu (metodika, framework).

5 5/12 Meta-modelování (s MOF): Čtyřvrstvá architektura rozlišující rozdílné stupně abstrakce: Meta-metamodel - Abstraktní jazyk (MOF) pro vytváření meta-modelů. Definice základních elementů a pravidla pro jejich spojování. Meta-model - Formuluje strukturu, sémantiku a notaci modelu (UML, UML profily). Model - Vlastní struktura a sémantika dat (třída Uživatel) Instance - Samotná data v době spuštění aplikace (Tonda Habas – instance třídy Uživatel). Meta Object Facility (MOF) Specification Version

6 6/12 Meta-modelování (s MOF): Meta Object Facility (MOF) Specification Version

7 7/12 Meta-model/UML profil: Obě technologie slouží k podobnému účelu, přizpůsobení modelování pro konkrétní potřeby. Srovnání z pohledu UML profilu: Pouze meta-atributy a meta-asociace. Nevytváříme nový meta-model, protože rozšiřujeme existující meta-model UML. UML profil je závislý na UML a slouží pouze jako doplněk. Nová meta-třída přebírá a rozšiřuje vlastnosti meta- třídy UML (nemůžeme úplně změnit chování). Podobné je to i s meta-atributy (tagy).

8 8/12 Meta-model/UML profil: DESFRAY, Philippe - UML Profiles versus Metamodel extensions: An ongoing debate Meta-modelUML profil Doména je dobře definována a má jednoznačný (akceptovaný) koncept. Doména není předmětem dohody (konsensu), obsahuje mnoho různých variací a rovněž existují různé úhly pohledu. Rovněž se mohou se objevit změny a vylepšení. Model realizovaný v dané doméně není předmětem přesunu (dat/informací) do dalších domén. Model realizovaný v dané doméně může být předmětem přesunu (dat/informací) do dalších domén. Neexistuje potřeba kombinovat data z domény s ostatními doménami. Doména může být kombinována s dalšími doménami.

9 9/12 Praktická aplikace (prostředí): Velká organizace, infrastruktura obsahuje řádově několik desítek velkých systémů a databází. Heterogenní prostředí: softwarové/hardwarové platformy, protokoly nebo formáty. Messaging jako páteřní sít pro komunikaci. Modelování v nástroji Enterprise Architect. Návrh integrační vrstvy v Microsoft Word (parametry) a Microsoft Visio (mediace). Výsledkem je nekonzistentní model, uložený na několika místech. V hlavním repositáři chybí modely integrace a parametry (např. služby, fronty).

10 10/12 Praktická aplikace (motivace): Meta-model (nebo UML profil), který bude sloužit pro modelování integrační vrstvy. Kompletní fáze analýzy a návrhu realizována v jednom nástroji. (UML pro obvyklé modely, meta-model pro integrační vrstvu.) Generování dokumentace nebo meta-dat (konfigurační skripty, rozhraní, atd.).

11 11/12 Praktická aplikace (příklad): vyřešeno: ☺ jednotný nástroj, ☺ konzistentní model. nevyřešeno: ● složité modely nepřehledné, ● generování (skriptů, kódu). zamyšlení: ♫ podpora metodiky (integrace).

12 12/12 Děkuji za pozornost! „Není to ten nejsilnější, kdo přežije, ani ten nejinteligentnější, ale ten, kdo se dokáže nejlépe přizpůsobit.“ Charles Darwin


Stáhnout ppt "A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google