Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v."— Transkript prezentace:

1 N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku: 1.5.2012 – 30.03.2014 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na globalizaci a globální problémy

3 G LOBALIZACE A GLOBÁLNÍ PROBLÉMY

4 T RADIČNÍ A MODERNÍ SPOLEČNOST Dříve lidé žili velmi skromně. Lidé byli odolnější vůči strádání i nemocem. Život měl určitý řád. Povolání se často dědila z otce na syna, lidé věděli jak se chovat. Způsob života se předával z pokolení na pokolení. Takovou společnost nazýváme tradiční. Postupně se život změnil a zrychlil. Zkrátila se pracovní doba a lidé se soustřeďovali stále více na sebe. Moderní společnost je společnost konzumní. Konzumní společnost je založena na spotřebě a lidé se naučili plýtvat. Přes bohatství je člověk nespokojený a objevují se stále více psychické problémy – pocit osamělosti, drogy, trestná činnost.

5 G LOBÁLNÍ PROBLÉMY I dříve lidé chybovali ve svém hospodaření. Lidí bylo ale méně, žili odděleně, a tak důsledky byly pouze místní. Dnes se lidské chyby projevují v celosvětovém měřítku. Problémy zasahují celou planetu a nazýváme je proto globální. Globální problémy jsou: 1. společenské 2. ekologické – týkají se život. prostředí

6 S POLEČENSKÉ GLOBÁLNÍ PROBLÉMY 1. Hrozba přelidnění -V roce 1800 dosáhl počet lidí na Zemi první miliardy. - Do roku 1930 se lidstvo stačilo zdvojnásobit. - V roce 1960 (za 30 let) jsme přivítali třetí miliardu. - Šestou miliardu ohlásili demografové v roce 1999. V právě ukončeném roce - počet lidí na Zemi 7 miliard Každý den přibude čtvrt milionu lidí. - - S devátou se počítá v roce 2045 ("až" za 32 let).

7 2. Zvyšování rozdílů mezi zeměmi rozvinutými (Evropa, Amerika) a zeměmi rozvojovými (Afrika, část Asie). Rozvojové země řeší problém hladu, zdravotní péče, antikoncepce, nemocí, vzdělání. Země rozvinuté naopak potravinami plýtvají, lidé umírají na civilizační choroby. Tyto rozpory vyvolávají i problémy politické, náboženské, rasové.

8 3. Nebezpečí válek a terorismu Stále trvá nebezpečí válek, lidé mají dokonalejší a tím pádem ničivější zbraně. Velkým problémem je nebezpečí terorismu, násilí proti civilním obyvatelům, vyhrožování, vydírání, teroristické útoky. 4. Civilizační choroby V rozvinutých zemích umírají lidé na choroby vyvolané nevhodným způsobem života (přejídání, stres, málo pohybu). K těmto nemocem patří nemoci oběhového systému (infarkty), rakoviny, cukrovka, alergie…

9 E KOLOGICKÉ PROBLÉMY Znečištění ovzduší, vod, půdy Problém odpadů Ozonová díra Kácení deštných pralesů Globální oteplování Omezené zdroje energie (vytěžení tradičních surovin) Problém pitné vody

10 Ř EŠENÍ GLOBÁLNÍCH PROBLÉMŮ Lidé si musí uvědomit, že jsou součástí přírody a pokud zničí svou planetu, zničí i sami sebe. Je nutná spolupráce všech států při řešení společných problémů. Lidé se musí snažit žít v souladu s přírodou, ekologicky hospodařit a hlavně neplýtvat. Je důležité zaměřit se na vzdělávání, pomoci vyrovnat rozdíly mezi bohatými a chudými zeměmi.

11 K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Proč je současná společnost nazývána společností konzumní ? 2. Vysvětli, co znamená pojem globální problémy. 3. Pohovoř o hlavních problémech současné společnosti. 4. Proč je důležitá ochrana životního prostředí ? 5. Co děláš pro ochranu životního prostředí ? 6. Existuje možnost řešení globálních problémů ?

12 ZDROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště III. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN 80-7216-234-9 ČERMÁK, Petr. Uživí nás naše planeta? [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ilist.cz/clanky/uzivi-nas-nase-planeta http://www.ilist.cz/clanky/uzivi-nas-nase-planeta Ilustrace : www.office.microsoft.com.


Stáhnout ppt "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v."

Podobné prezentace


Reklamy Google