Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost."— Transkript prezentace:

1 Příprava Mnichova, mnichovská konference

2 ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Příprava Mnichova, mnichovská konference. NÁZEV MATERIÁLUVY_32_INOVACE_5B_D9_15_Příprava Mnichova, mnichovská konference. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚTDějepis ROČNÍK9. KLÍČOVÁ SLOVA Mnichov, konference, dohoda, Hitler, Mussolini, Chamberlain, Daladier. DATUM17.11.2013

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí s dopadem mnichovské konference na tehdejší Československo.

4 Příprava Mnichova Brzy po anšlusu Rakouska, přešel Hitler k zintenzivnění příprav na přepadení Československa. Požadoval, aby ČSR odstoupila Německu pohraniční území obývané převážně německým obyvatelstvem. Hlavní československý spojenec Francie – však sledoval politiku Velké Británie a nehodlala kvůli Československu riskovat válku s Německem. Francie neprojevila snahu dodržet spojeneckou smlouvu s ČSR, a dokonce spolu s Velkou Británií naléhala, aby Československo Hitlerovi vyhovělo, a pomohlo tak zachránit evropský mír. V září 1938 „československá krize“ v mezinárodních vztazích vyvrcholila.

5 Politika usmiřování Chamberlain převzal roli hlavního usmiřovatele Hitlera. Za souhlasu Francie vedl dvakrát jednání s Hitlerem. Hitler požadoval, aby ČSR okamžitě odstoupila ve prospěch Německa pohraniční oblasti zvané Sudety, a to všude tam, kde žilo více než 50% němců. Československo vyhlásilo 23.září 1938 všeobecnou mobilizaci své armády, uvědomovalo si, že splnění Hitlerových požadavků by znamenalo konec jeho státní samostatnosti a nezávislosti.

6 Mnichovská konference Na návrh Mussoliniho se v noci z 29. na 30. září 1938 sešli v Mnichově vedoucí představitelé čtyř mocností: Velká Británie – Chamberlain, Francie – Daladier, Itálie – Mussolini a Německo – Hitler. Výsledkem jednání byla mnichovská dohoda, podepsaná 30. září 1938. Jejím obsahem bylo rozhodnutí, že ČSR odstoupí Německu svá pohraniční území, a to během října 1938. Československý zástupce nebyl na jednání ani pozván a konečný ortel mu sdělili jen v předpokoji. Proto se o mnichovské konferenci právem říká, že se na ní jednalo „o nás bez nás“.

7 Podepsáno

8 Rozhodnutí Československá vláda a prezident Beneš se rozhodli neriskovat válečný střet, v němž by ČSR zůstala proti Německu osamocena, a dohodu přijali. Učinili tak pod jasným nátlakem, který zpochybňoval od samého počátku právní platnost mnichovské dohody. Mnichovská dohoda nakonec stejně evropský mír nezachránila.Stala se důkazem, že usmiřovací taktika vůči útočným plánům a činům fašistických států měla právě opačné účinky. Hitlerovi nešlo jen o revizi versailleské mírové smlouvy a zrovnoprávnění Německa. Šlo mu o světovládu. Také jeho hlavní spojenec Mussolini si přál vybojovat si „ větší místo na slunci“. Politika usmiřování Hitlera a Mussoliniho jen přesvědčila o slabosti Západu. Versailleský mírový systém se zhroutil. Začaly se počítat poslední týdny a dny míru.

9 Mapa znázorňující zabraná území

10 Sudetští Němci likvidují původní německo – československou státní hranici

11 Opakovací otázky 1. Kdy byla vyhlášena všeobecná mobilizace československé armády? 2. Kdo se sešel v září 1938 v Mnichově? 3. O čem bylo rozhodnuto na konferenci čtyř mocností v Mnichově a kdy se tato konference konala? 4. Kdy byla podepsána mnichovská dohoda?

12 Zdroj k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN 80-7235-077-3

13 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. myjsmetonevzdali.cz [online]. [cit. 17.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.myjsmetonevzdali.cz/temata/konec-ceskoslovenska-a-druha- svetova-valka/mnichovska-dohoda Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. mnauuu.blog.cz [online]. [cit. 17.11.2013]. Dostupný na WWW: http://mnauuu.blog.cz/0810/mnichovska-dohoda Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. komsomol.cz [online]. [cit. 17.11.2013]. Dostupný na WWW: http://komsomol.cz/archiv/historie_teorie_101.html


Stáhnout ppt "Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google