Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hrad Nádvoří 1lvl. Nádvoří 1lvl. Parkán Brána Kašna Náhled z města Věž Nádvoří 2lvl. Nádvoří 2lvl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hrad Nádvoří 1lvl. Nádvoří 1lvl. Parkán Brána Kašna Náhled z města Věž Nádvoří 2lvl. Nádvoří 2lvl."— Transkript prezentace:

1

2 Hrad Nádvoří 1lvl. Nádvoří 1lvl. Parkán Brána Kašna Náhled z města Věž Nádvoří 2lvl. Nádvoří 2lvl.

3 Ledeč patří mezi nejstarší sídla v Čechách.Ledeč patří mezi nejstarší sídla v Čechách. Hrad zde stával již před 13. stoletím možná to byla dřevěná tvrz. O jeho podobě a vzniku však nejsou žádné písemné zprávy. Hrad zde stával již před 13. stoletím možná to byla dřevěná tvrz. O jeho podobě a vzniku však nejsou žádné písemné zprávy. Byl založen jako gotická stavba na konci třináctého století. Zachovalé části jsou nejstarší části hradu => velký palác, věž a zbytky jižní parkánové zdi. Stavba byla situována na zhruba trojúhelníkovém stanovišti nerovného ostrohu, který je dlouhý přes sto metrů a široký téměř šedesát metrů.Byl založen jako gotická stavba na konci třináctého století. Zachovalé části jsou nejstarší části hradu => velký palác, věž a zbytky jižní parkánové zdi. Stavba byla situována na zhruba trojúhelníkovém stanovišti nerovného ostrohu, který je dlouhý přes sto metrů a široký téměř šedesát metrů. Hrad je obléhán řekou Sázavou (v minulosti zasahovala skála až do řeky, později byla zčásti rozlámána a v roce 1878 zde byla zřízena cesta), na severní straně teče Olšenský potok, též nazývaný Pivovarský. Hrad je obléhán řekou Sázavou (v minulosti zasahovala skála až do řeky, později byla zčásti rozlámána a v roce 1878 zde byla zřízena cesta), na severní straně teče Olšenský potok, též nazývaný Pivovarský. Na východní straně byl uměle ve skále vyhlouben šíjový příkop. Na východní straně byl uměle ve skále vyhlouben šíjový příkop. Hrad

4 Hlavním vchodem do hradu byla dolní brána na západní straně. Vedla k ní cesta z dřevěného mostu ze samotného města. Prudké stoupání velmi znesnadňovalo příjezd,proto si místní museli pomáhat koňmi.Hlavním vchodem do hradu byla dolní brána na západní straně. Vedla k ní cesta z dřevěného mostu ze samotného města. Prudké stoupání velmi znesnadňovalo příjezd,proto si místní museli pomáhat koňmi. Bránu do dnešní barokní podoby přestavěl v roce 1642 Adrián. Uboural v té době ještě existující pozdně gotickou bránu a postavil zde dvojici nezcela souměrných pětibokých bašt, svírajících prodloužený průjezd. Průjezd byl předělen pro větší obranyschopnost dvojími vraty. Obrana byla možná pouze klíčovými střílnami nad středem průjezdu.Bránu do dnešní barokní podoby přestavěl v roce 1642 Adrián. Uboural v té době ještě existující pozdně gotickou bránu a postavil zde dvojici nezcela souměrných pětibokých bašt, svírajících prodloužený průjezd. Průjezd byl předělen pro větší obranyschopnost dvojími vraty. Obrana byla možná pouze klíčovými střílnami nad středem průjezdu. Dnes jsou střílny zazděné. Odtud bylo možno dobře kontrolovat strmý příjezd k hradu. Hrad však nebyl nikdy ve své historii dobýván.Dnes jsou střílny zazděné. Odtud bylo možno dobře kontrolovat strmý příjezd k hradu. Hrad však nebyl nikdy ve své historii dobýván. Brána

5 První nádvoří Dolní branou se vchází na první nádvoří, bývalé předhradí. Předhradí se táhne až k horní bráně a je uzavřeno jednopatrovými budovami. Jedná se o renesanční stavby za druhé čtvrtiny 16.stol. Budovy byly znovu upraveny ve druhé polovině 16. století, krovy pak po požáru v roce 1879. Některé renesanční prvky byly zazděné a vzhled budov tak byl nepříjemně narušen.Dolní branou se vchází na první nádvoří, bývalé předhradí. Předhradí se táhne až k horní bráně a je uzavřeno jednopatrovými budovami. Jedná se o renesanční stavby za druhé čtvrtiny 16.stol. Budovy byly znovu upraveny ve druhé polovině 16. století, krovy pak po požáru v roce 1879. Některé renesanční prvky byly zazděné a vzhled budov tak byl nepříjemně narušen. Budovy na severní straně jsou zakončeny polookrouhlou baštou. Ve dvou sklepích její spodní části bývalo, podle vyprávění, vězení. Budovy na severní straně jsou zakončeny polookrouhlou baštou. Ve dvou sklepích její spodní části bývalo, podle vyprávění, vězení.

6 Horní nádvoří - paláce Horní nádvoří má čtvercový půdorys. Jsou tu bývalé konírny, renesanční arkádové chodby které polovině 19. století byly upraveny na kůlnu a po požáru dostaly nový krov. Vedle koníren byl postaven malý palác který byl postaven po roce 1509 ve slohu pozdní gotiky a navazuje na východní křídlo velkého paláce. V malém paláci jsou dnes pouze spodní místnosti. Na valené klenbě této místnosti je zachovaná sgrafitová výzdoba, patří mezi jediné sgrafitové výzdoby z té doby v Čechách. V severovýchodním cípu obou paláců je pěkná renesanční lodžie. V jihovýchodním cípu je arkádová předsíň, kde se opět vyskytuje toskánský sloup.

7 Dále druhá kamenná kašna ze 17. století. Velký palác je raně gotická stavba, která byla v roce 1509 pobořena a obnovena renesančně. Oba paláce byly vybaveny pokoji i sály s malbami ze 16. století. Příčinou požáru byli i zbytky maleb zničeny po roce 1945. V současné době nebyly po požáru obnoveny stropy, a tak je vidět až na krov. Celek byl po roce 1765 upraven na kasárnu pro ubytování dvou kompanií Laudonova regimentu. Jihovýchodní budova byla pozdně gotická z 15. století. Menší úpravy zde probíhaly i později. Budova sloužila za doby kancléře Tereziánské nadace Ústavu šlechtičen v Praze na Hradčanech. Po roce 1945 je pak užívaly n. p. Východočeské státní statky a lesy. Na omítkách druhého nádvoří se často objevují dva typy plošného psaníčkového a obdélníkového renesančního sgrafita. Sgrafito částečně zasahuje i do spodního nádvoří. Na průčelí malého paláce je sgrafitový medailon Zdeňka Meziříčského a Markéty Ledečské z roku 1556.

8 Kašna Hned proti průjezdu je kašna, užitkové kamenické dílo z 17. století, zastřešené kabřincem v našem století. Voda do této kašna a do kašny na horním nádvoří byla přiváděna v dřevěných trubkách z vodárny pod Hradcem.Hned proti průjezdu je kašna, užitkové kamenické dílo z 17. století, zastřešené kabřincem v našem století. Voda do této kašna a do kašny na horním nádvoří byla přiváděna v dřevěných trubkách z vodárny pod Hradcem. Hrad nikdy neměl svoji studnu. To by byla asi největší slabina, kdyby došlo k obléhání hradu. Hrad nikdy neměl svoji studnu. To by byla asi největší slabina, kdyby došlo k obléhání hradu.

9 Věž Z prvního nádvoří vstupuje průjezdem na druhé nádvoří bývalého gotického hradu.Z prvního nádvoří vstupuje průjezdem na druhé nádvoří bývalého gotického hradu. Vlevo stojí gotická věž, vysoká 32 metrů. Kuželová střecha měla až do požáru v roce 1879 na praporci 1671. Střecha byla nově opravena s výměnou klempířských prvků v roce 1929. Tento letopočet je dnes také na vrcholovém praporci věže. Bylo to při vzniku nejlépe chráněná strana.Vlevo stojí gotická věž, vysoká 32 metrů. Kuželová střecha měla až do požáru v roce 1879 na praporci 1671. Střecha byla nově opravena s výměnou klempířských prvků v roce 1929. Tento letopočet je dnes také na vrcholovém praporci věže. Bylo to při vzniku nejlépe chráněná strana. Ve spodní části věže bylo v 18. století zřízeno vězení.Ve spodní části věže bylo v 18. století zřízeno vězení.

10 Parkán Parkán má převážně gotické zdi z druhé čtvrtiny 15. století, úsek hradeb při mostní bráně je zřejmě barokní. Vpravo pak bývala na jižní části parkánu kaple Nebevzetí Panny Marie. Ta nebyla již po požáru v roce 1879 obnovena. Socha Panny Marie byla přenesena na děkanský úřad.Parkán má převážně gotické zdi z druhé čtvrtiny 15. století, úsek hradeb při mostní bráně je zřejmě barokní. Vpravo pak bývala na jižní části parkánu kaple Nebevzetí Panny Marie. Ta nebyla již po požáru v roce 1879 obnovena. Socha Panny Marie byla přenesena na děkanský úřad.

11 Podíváme-li se na hrad od města. Je na některých místech vidět kamenné krakovce. na kamenný most z roku 1838. Dříve byl na jeho místě most dřevěný. Původní však asi stával poněkud níže na sever, kde byl příkop nejužší. Část těchto hradeb byla zbourána při výstavbě železnice v roce 1903. Na jejich konci stávala věž čtvercového půdorysu, součást původního opevnění hradu. Hrad přesto, že je v současné době Hrad přesto, že je v současné době dost zanedbaný, dost zanedbaný, je jedním z nejzachovalejších hradů je jedním z nejzachovalejších hradů v údolí Sázavy. v údolí Sázavy. Je ukázkou gotického, renesančního Je ukázkou gotického, renesančního a barokního umění ve stavitelství. a barokního umění ve stavitelství. Je to dominanta města, bez které si Je to dominanta města, bez které si nelze Ledeč Nad Sázavou představit nelze Ledeč Nad Sázavou představit.

12

13


Stáhnout ppt "Hrad Nádvoří 1lvl. Nádvoří 1lvl. Parkán Brána Kašna Náhled z města Věž Nádvoří 2lvl. Nádvoří 2lvl."

Podobné prezentace


Reklamy Google