Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F YZIKA Užití páky. Vypracoval: Lukáš Karlík. U ŽITÍ PÁKY Na vedlejších obrázcích vidíme několik úkonů. Za pomoci čeho je lze provádět? Za užití páky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F YZIKA Užití páky. Vypracoval: Lukáš Karlík. U ŽITÍ PÁKY Na vedlejších obrázcích vidíme několik úkonů. Za pomoci čeho je lze provádět? Za užití páky."— Transkript prezentace:

1 F YZIKA Užití páky. Vypracoval: Lukáš Karlík

2 U ŽITÍ PÁKY Na vedlejších obrázcích vidíme několik úkonů. Za pomoci čeho je lze provádět? Za užití páky. Zakresli na obrázky osu otáčení a síly F ₁, F ₂ a obě ramena sil. Uveď další případy užití páky v praxi.

3 Může být páka v rovnováze i tehdy působí-li síly F ₁ a F ₂ na stejné straně páky od osy otáčení? Ano. Vysvětli jak. Uveď příklady z praxe.

4 R OVNORAMENNÉ VÁHY Na jakém principu nám pracují rovnoramenné váhy? Na principu rovnovážné polohy na páce. Na rovnoramenných vahách určujeme hmotnost tělesa srovnáním se známou hmotností závaží.

5 P EVNÁ KLADKA Kdy bude pevná kladka v rovnovážné poloze? Když na obou koncích lana budou působit stejně velké síly. Proč? Odpověď doplň zakreslením do obrázku. Obě ramena a ₁ a a ₂ jsou stejně velká, je to totiž poloměr kladky.


Stáhnout ppt "F YZIKA Užití páky. Vypracoval: Lukáš Karlík. U ŽITÍ PÁKY Na vedlejších obrázcích vidíme několik úkonů. Za pomoci čeho je lze provádět? Za užití páky."

Podobné prezentace


Reklamy Google