Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 František Gellner

2 Datum vytvoření projektu březen 2012 Ročník9. Popis prezentaceŽáci budou seznámeni s životem a tvorbou Františka Gellnera. Napíší si zápis do sešitu a rozeberou jednu z jeho básní.

3 František Gellner (1881 – 1914)

4 František Gellner (1881 – 1814) Významný český básník, prozaik a výtvarník (karikaturista). Po vojně odjel studovat malířství do Mnichova. Již na studiích přispíval do časopisu Nový kult a úzce se stýkal s českými anarchistickými básníky své doby (S. K. Neumann či F. Šrámek), k nimž také patřil.anarchistickými Žádnou z vysokých škol nedostudoval. Vedl život chudého bohémského studenta. Po vypuknutí 1. světové války narukoval do rakousko- uherské armády, kde byl 13. 9. prohlášen za nezvěstného. Kdy a kde přesně umírá nebylo nikdy zjištěno.

5 Tvorba: Básnické sbírky: Po nás ať přijde potopa – oslava bohémského způsobu života Radosti života – „román ve verších“ – autor zde píše o kavárnách, nočních podnicích, hospodách, kritizuje falešnou morálku a pokrytectví. Jeho verše šokovaly svou otevřeností, neboť autor se v nich představoval jako neúspěšný student, alkoholik, vysmíval se spořádanému životu (přetvářce). Básně jsou psány pravidelným veršem, formou písně.

6 Otázky k textu: 1.Kdo byl František Gellner? 2.Co studoval? 3.Do které společenské skupiny patřil a co o ní můžete říct? 4.Do kterého časopisu psal? 5.Co napsal? 6.O čem psal? 7.Jakou formou jsou psány jeho básně? 8.Jak zemřel?

7 Doplňte podle sebe vynechaná místa: To je teď celá moudrost ……: Milovat hlučnou vřavu boje, za …… vnikat do snů …… a trochu býti zadlužen, pískat si, jak mi …… narost, vínem si plašit z čela ……, svůj …… rychle utratit, nic nezískat, nic …….

8 báseň To je teď celá moudrost moje To je teď celá moudrost moje: Milovat hlučnou vřavu boje, za nocí vnikat do snů žen a trochu býti zadlužen, pískat si, jak mi zobák narost, vínem si plašit z čela radost, svůj život rychle utratit, nic nezískat, nic neztratit.

9 báseň Já držím pohár ve své dlani Já držím pohár ve své dlani. Je zpěněný a přetéká. Já držím pohár ve své dlani, jenž čeká na rty člověka. Jenž čeká, zdali víno jeho se do brázd vyschlých rozleje, na snivých květech v jiných světech zda zavěsí své krůpěje. Jenž čeká, zda se sehnou květy pod onou tíží ku zemi. Jenž čeká, zdali jiné světy rozzáří svými vůněmi. Já držím pohár ve své dlani, jenž čeká na rty člověka. Já držím pohár ve své dlani: své srdce, které přetéká.

10 Doplňte vše, co patří místo šipek: Báseň je ze sbírky autora K hlavním motivům básně patří který prochází – neprochází celým textem a který představuje Báseň (patří – nepatří) k nonsensové poezii. Báseň (je – není) rozdělena na sloky, všechny sloky (mají – nemají) stejný počet veršů. Báseň je – není pravidelná. Báseň má celkem veršů, které jsou rozděleny do slok. Báseň (má – nemá) výrazný rytmus. V básni (jsou – nejsou) rýmy. Např. Rým je

11 Rozbor básně: Báseň Já držím pohár ve své dlani je ze sbírky Po nás ať přijde potopa autora Františka Gellnera. K hlavním motivům básně patří přetékající pohár, který prochází – neprochází celým textem a který představuje touhu člověka po upřímném citu a sblížení s lidmi. Báseň (patří – nepatří) k nonsensové poezii. Báseň (je – není) rozdělena na sloky, všechny sloky (mají – nemají) stejný počet veršů. Báseň je – není pravidelná. Báseň má celkem 16 veršů, které jsou rozděleny do 4 slok. V básni (jsou – nejsou) rýmy. Např. přetéká – člověka. Rým je střídavý.

12 Použité zdroje: http://wiki.csaf.cz/encyklopedie:gellner_franti sek http://cs.wikipedia.org/wiki/Anarchisti%C4%8 Dt%C3%AD_bu%C5%99i%C4%8Di SOUKAL, J. Čítanka 9 (literární výchova pro 6. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií). Praha: SPN, 2002.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:"

Podobné prezentace


Reklamy Google