Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum 28.2.2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum 28.2.2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové."— Transkript prezentace:

1 Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum 28.2.2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové

2 2 Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK 1.5 Název školyCZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektuCZ 1.07/1.5.00/34.0314 Název projektuModerní škola Číslo DUMCSA_OPVK15_034 PředmětPrávo Tematický celekObchodní právo Název materiáluSmlouvy v podnikání AutorIng. Mgr. Věra Koďousková Datum ověření, třída12. 3. 2013 Časová dotace1 hodina, 2A PomůckyInteraktivní tabule Vzdělávací cílSeznámí se dalšími typy smluv, se kterými se mohou osoby setkat v rámci podnikání.

3 3 Smlouvy v podnikání V rámci podnikání se podnikatelé nejvíce setkávají se smlouvou kupní a o dílo. Jsou i další typy smluv např.: - Smlouvy v dopravě - Smlouvy v peněžnictví

4 4 Smlouvy v podnikání Smlouvy v dopravě: 1) o přepravě věci - Předáme přepravci, od převeze na určení místo 2) smlouva zasilatelská - Předáte balík, společnost dopraví k adresátovi (např. PPL, UPS….) 3) smlouva o nájmu dopravních prostředků - k přepravě si podnikatel pronajme dopravní prostředek 4) o provozu dopravních prostředků - např. MHD

5 5 Smlouvy v podnikání Smlouvy v peněžnictví O tichém společenství - poskytnutí financí na podnikání, ale nechce být uveřejněn O uložení cenných papírů nebo jiných hodnot - např. do trezoru banky - obrazy, šperky,… O úvěru - poskytnutí peněz na základě úvěrové smlouvy O běžném účtu - běžný účet, veškeré platby + i - O vkladovém účtu - účet určen pouze ke vkladům O otevření akreditivů - banka poskytne plnění osobě určené příkazcem O inkasu - povolení, že si určený může z našeho účtu peníze stahovat peníze

6 6 Smlouvy v podnikání Leasingová smlouva (v peněžnictví) Leasing – pronájem Operativní leasing Čistý pronájem Pronájem výrobku za dohodnutou částku na určité období a po skončení nájmu se věc vrátí původnímu majiteli Pronajímatel poskytuje servis pronajímané věci Finanční leasing Předmět leasingu po splacení přechází na nájemce (nového vlastníka) V případě poškození jde škoda na vrub nájemce (tomu, kdo ji má půjčenou)

7 7 Smlouvy v podnikání Náležitosti leasingové smlouvy: o Vymezení stran (leasingoví nájemce a pronajímatel) o Vymezení smluvních vztahů (výše splátek, termín splatnosti, splátkový kalendář,…) o Všeobecné obchodní podmínky (práva a povinnosti obou stran) o Předmět leasingu o Cena leasingu  Vstupní cena předmětu leasingu  Finanční náklady pronajímatele (pojištění, poplatky,…)  Výnos leasingové společnosti o Odkupní cena:  Pouze u finančního leasingu  Po skončení splácení finančního leasingu – dochází k převodu odkupního práva (Symbolická (122,-Kč), ve výši zůstatkové cenu…)

8 8 Smlouvy v podnikání Další typy smluv: zprostředkovatelská smlouva - zprostředkovatel vyvíjí činnost k uzavření smlouvy pro třetí osobu za provizi mandantní smlouva - smlouva o vynaložení úsilí k dosažení výsledku (např. advokát x klient) smlouva o obchodním zastoupení -nezávislý podnikatel se zavazuje zastupovat jinou společnost komisionářská smlouva - na vlastní jméno ale cizí účet zprostředkovává sjednanou činnost A další: např.: o kontrolní činnosti, o skladování, o nájmu….

9 9 Smlouvy v podnikání Použité zdroje: Hradil P., Právo pro gymnázia a obchodní akademie, II. díl


Stáhnout ppt "Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum 28.2.2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google