Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 4 Datum ověření ve výuce:29. 11. 2010 Téma: Zelenina – charakteristika a rozdělení Tématický okruh: Zelenina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 4 Datum ověření ve výuce:29. 11. 2010 Téma: Zelenina – charakteristika a rozdělení Tématický okruh: Zelenina."— Transkript prezentace:

1 Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Zelenina – charakteristika a rozdělení Tématický okruh: Zelenina Vzdělávací obor: Pěstitelství Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Ročník: osmý Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Digitální výukový materiál ZELENINA slouží k výkladu učiva o zelenině. Výklad je doplněn obrázky z internetu. Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.

3 ZELENINA Charakteristika a rozdělení Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

4 Význam zeleniny Používá se ve stravě člověka v syrovém stavu nebo po tepelné úpravě Používá se ve stravě člověka v syrovém stavu nebo po tepelné úpravě Má vysokou výživnou hodnotu Má vysokou výživnou hodnotu Obsahuje: Obsahuje: a) vitamíny a) vitamíny b) minerální látky b) minerální látky c) vlákniny c) vlákniny

5 Rozdělení zeleniny C)Podle toho, co se spotřebovává D) Podle nároku na hnojení B) Podle doby potřebné k vytvoření konzumních částí A)Podle délky vegetace na rostliny

6 JEDNOLETÉ Většina pěstované zeleniny DVOULETÉ Především kořenová zelenina VYTRVALÉ Málo známé druhy Salát Cibule Mrkev Rebarbora Petržel Křen Chřest

7 B) Podle délky potřebné pro vytvoření konzumních částí S vegetační dobou 4 – 10 týdnů (rané odrůdy) S vegetační dobou 3 – 4 měsíce (středně rané odrůdy) S vegetační dobou 6 měsíců (pozdní odrůdy) Cibule Jarní česnek Ředkvička Červ. řepa Raná mrkev Raná kedlubna Raný salát Pozdní mrkev Rajče Pozdní zelí Okurky Pozdní kedlubna

8 C) Podle toho, co se spotřebovává CIBULOVÁ KOŘENOVÁ KOŠŤÁLOVÁ LISTOVÁ LUSKOVÁ PLODOVÁ

9 D) Podle nároků na hnojení VELMI NÁROČNÁSTŘEDNĚ NÁROČNÁMÁLO NÁROČNÁ

10 ZÁVĚREČNÝ ÚKOL

11 Na závěr žáci obdrží PL, kde samostatně doplní zadané úkoly.

12 ZDROJE 2.jpg 2.jpg edients/88/660_medium.jpg edients/88/660_medium.jpg b5981b6918/cibule1.jpg b5981b6918/cibule1.jpg zeleniny/korenova_petrzel.jpg zeleniny/korenova_petrzel.jpg jpg?seek= jpg?seek= content/uploads/2013/01/bunch-of-radishes.jpg content/uploads/2013/01/bunch-of-radishes.jpg zeleniny-cervena-repa/cervenarepa2_500.jpg zeleniny-cervena-repa/cervenarepa2_500.jpg g g content/uploads/2012/12/garlic.jpg content/uploads/2012/12/garlic.jpg arna/krouharna-zeli-foto1.jpg arna/krouharna-zeli-foto1.jpg ents/2314/13109_medium.jpg ents/2314/13109_medium.jpg zeleniny-okurky/okurky_zavarovacky.jpg zeleniny-okurky/okurky_zavarovacky.jpg zeleniny/kedluben.jpg zeleniny/kedluben.jpg -cibulove-recepty.jpg -cibulove-recepty.jpg zeleniny/cernykoren.jpg zeleniny/cernykoren.jpg bydleni.cz/Files/ResizedImages/FckGallery/brokolice1_- 1x300.jpg bydleni.cz/Files/ResizedImages/FckGallery/brokolice1_- 1x300.jpg Dytrtová, R., Praktické činnosti, Pěstitelství pro r. ZŠ, Fortuna, 1997

13 ZDROJE zeli.jpg zeli.jpg 2799kvetak.jpg 2799kvetak.jpg 122-vitamix1.jpg 122-vitamix1.jpg jpg jpg die-zeleniny/cinskepekingske.jpg die-zeleniny/cinskepekingske.jpg lusk-/1-fazol-lusk.jpg lusk-/1-fazol-lusk.jpg i/IrenaVoriskova/ _Cuketa_Ma_Minimu m_Kalorii_Je_To_Zelenina_Krasne_Postavy/image s/Cuketa_2.jpg i/IrenaVoriskova/ _Cuketa_Ma_Minimu m_Kalorii_Je_To_Zelenina_Krasne_Postavy/image s/Cuketa_2.jpg die-zeleniny/kedluben.jpg die-zeleniny/kedluben.jpg semena.cz/galerie/novinky/max_ jpeg semena.cz/galerie/novinky/max_ jpeg


Stáhnout ppt "Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 4 Datum ověření ve výuce:29. 11. 2010 Téma: Zelenina – charakteristika a rozdělení Tématický okruh: Zelenina."

Podobné prezentace


Reklamy Google