Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický okruhStáří Název materiáluSpecifika ošetřování seniorů Číslo materiáluVY_32_INOVACE_4C_ZDR_13(20) AutorAndrea Ječmenová Datum tvorby01.09.2012 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Prezentace Microsoft PowerPoint přibližuje současný postup ošetřování a přístup k seniorům. Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele, lze použít i k opakování učiva. Cílem prezentace je studentům vštípit moderní pojetí péče o seniory.

3 SPECIFIKA OŠETŘOVÁNÍ SENIORŮ Andrea Ječmenová 2012

4 Ošetřování seniorů je velmi náročné po fyzické, psychické i sociální stránce. Nutná je velká dávka empatie, tolerance a pochopení problémů seniorů. Péče je zaměřená na zhodnocení zdraví a funkčních schopností seniora, na plánovaní a realizaci péče a služeb, na projevy empatie a pochopení starých lidí. Péče zahrnuje i péči o domácnost, zajišťování nákupu či asistenční služby.

5 Vlastní ošetřovatelská péče představuje přímou osobní péči orientovanou na uspokojení bazálních potřeb seniora. Poskytována je jak v domácím prostředí tak v prostředí zdravotnickém nebo sociálním.

6 Individuálně se při péči posuzuje - zdravotní stav seniora - schopnost sebepéče a úroveň soběstačnosti - bolest - mobilita - psychická labilita - předchozí styl života - uspokojování základních i vyšších potřeb - spolupráce rodiny, finanční situace, úmrtí životního partnera

7 Specifika v oblasti fyzické -nezapomínáme na možnost rizika pádů a zlomenin při polohování a přemisťování => dbáme, aby naše pohyby byly šetrné, ne prudké a rychlé, používáme ochranné a kompenzační pomůcky. Dostatečný příjem potravin a tekutin -kontrolujeme a řádně zaznamenáme příjem a výdej, nutný správný výběr živin a množství tekutin dle zdravotního stavu Péče v kůži a vyprazdňování -uvědomujeme si možnost zvýšeného rizika vzniku poranění kůže, opruzenin a dekubitů =>zvýšená péče o kůži a hygienu genitálií => používání správních pomůcek - kontrola správního vyprazdňování =>častý vznik zácpy nebo průjmu => vznik inkotinence.

8 Specifika v oblasti psychické  přístup k seniorům klidný, vstřícný a hlavně pozitivní  jsme připraveni na střídání nálad  nezapomínáme na skrývání poruch smyslů  při verbální komunikaci hovoříme pomaleji, klidně, naše pokyny jsou jasné a srozumitelné  při péči nepospícháme =>vznik dezorientace, nejistoty nebo agresivity u seniora.  při ošetřování se vyvarujeme devalvace jeho osobnosti vlastním nevhodným chováním  zachovávat soběstačnost seniora

9 Specifika v oblasti sociální - při ošetřování seniora se nejednou setkáváme se selháváním rodinné péči, nebo je nedostatečná, také se stává, že senior žádné příbuzné nemá a žije doma sám => negativně se odráží na somatickém a psychickém stavu seniora - negativní důsledky sebou přináší i tíživá finanční situace

10 Kontrolní otázky a cvičení 1.Diskutujte o odlišnostech ošetřování seniorů a ošetřování klientů mladších věkových skupin v oblasti sociální. 2.V čem se liší prožívání a pohled na svět seniora od prožívání a pohledu na svět 40letých nemocných? 3.Písemně zpracujte, jak si představujete svět osamělých seniorů, kteří mají pouze vzdálené příbuzné a ti se o seniora nestarají.

11 Použité zdroje Mgr. et Mgr.Jana Mlýnková Péče o staré občany Grada Publishing,a.s.,2011 ISBN 978-80-247-3872-7 Fotografie archiv autorky


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google