Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_01.01.16 Stavební spoření, termínované vklady Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázia Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu si řekneme, co to je termínovaný vklad, jak je úročen, jeho výhody a nevýhody. Dále co je to stavební spoření, jeho úročení a jednotlivé fáze; opět pak jeho výhody a nevýhody.

3 16. STAVEBNÍ SPOŘENÍ A TERMÍNOVANÉ VKLADY Znáš někoho ze svého okolí, kdo má založeno stavební spoření? Je tento produkt mezi občany oblíbený? Jaké budeš mít výhody, pokud si stavební spoření rovněž založíš? Za jakým účelem se nejčastěji zřizují termínované vklady? Znáš více druhů termínovaných účtů?

4 Co je to termínovaný vklad? Jedná se čistě o depozitní produkt, jehož jediným cílem je převážně krátkodobé zhodnocení peněz (obvykle v horizontu do 5 let). Nemůžeme jej používat k běžnému platebnímu styku a rovněž zde nemůžeme libovolně depozita vkládat nebo vybírat. Vždy je vázáno na určité termíny. Vklady na tomto účtu jsou pojištěny. Úroky jsou zdaňovány 15 % daní z příjmu fyzických osob. Lze jej vést i v cizí měně, ale pozor na měnící se měnové kurzy.

5 Úročení pohyblivé = mění se v závislosti na vývoji úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Základní filosofie výší úroků se řídí časovým hlediskem. Všeobecně lze říci, že čím delší je termín u depozita, tím je vyšší míra úroku (platí však pouze jen do určitého období; depozita na 10 let např. již nebudou mít vyšší úrok než depozita na 5 let, jelikož ekonomickou prognózu na tak dlouhou dobu nikdo nezná – ani banky).

6 Výhody u termínovaných vkladů Toto spoření je výnosnější, než u řady jiných depozitních produktů. Triviální způsob založení a minimální správa z hlediska klienta. Vklad je pojištěn. Zřízení a vedení termínovaného vkladu je většinou bezplatné.

7 Nevýhody termínovaného účtu Za předčasný termín výběru z účtu (tj. mimo jiný termín, než který jsme si s bankou ve smlouvě dohodli) platíme sankční poplatek – je to vlastně takové potrestání od banky, že nedodržujeme podmínky podepsané ve smlouvě. Po dobu mimo termíny jsou naše finanční prostředky nedostupné, tudíž nelikvidní. Úroky jsou zdaněny jako příjmy, tj. 15 % sazbou. Pokud máme termínovaný účet v cizí měně – nutno sledovat výkyvy na měnovém trhu.

8 Charakteristika stavebního spoření Jedná se o kombinaci depozitního a úvěrového produktu. 1)Úsporný produkt = klient buď pravidelnými úložkami nebo najednou zhodnocuje svoje peníze uloženými na produktu „stavební spoření“. 2)Úvěrový produkt = od určité naspořené částky získává klient nárok na úvěr, ale pouze takový, který je určen na uspokojení jeho bytových potřeb (stavba domu, rekonstrukce koupelny, modernizace kuchyňské linky…).

9 - pokračování popisu principu fungování stavebního spoření Fáze spořící = klient směřuje k naspoření cílové částky. Výhodou zde je existence státní podpory, která se na účet připisuje 1x za rok v maximální výši 2.000,- Kč za předpokladu, že jsme naspořili požadovanou výši Kč (cca 20.000,- Kč/rok). O výši naspořené částky za daný rok může klient snížit svůj základ pro zdanění své mzdy.

10 - pokračování … Fáze úvěru = klient využít může, ale nemusí. Čerpá úvěr z vlastní naspořené částky; pokud peníze nestačí, může mu banka poskytnou tzv. překlenovací úvěr; ten pak může splácet zároveň s pokračujícím spořením.

11 Výhody a nevýhody stavebního spoření Výhody: -pojištěný, bezpečný a úsporný nástroj, -státní finanční podpora, -výhodný úvěrový produkt. Nevýhody: -naše peníze jsou zde na 6 let nelikvidní, eventuálně vysoký sankční poplatek, -úroky jsou zde zdaněny 15 %.

12 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google