Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod."— Transkript prezentace:

1 ● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod

2 Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou

3 Ivan Olbracht (1882 - 1952) ● Vlastním jménem Kamil Zeman, syn spisovatele Antala Staška. ● Pocházel ze Semil, studoval práva, potom filozofii, studia nedokončil a věnoval se žurnalistice.

4 ● Ve 30.letech často pobýval na Podkarpatské Ukrajině. ● Ani po roztržce s KSČ r. 1929 se nevzdal komunistického přesvědčení, po druhé světové válce byl činný ve vysokých státních orgánech.

5 ● Do literatury vstupuje ještě před 1. sv. válkou knihou povídek ● O zlých samotářích ● zobrazuje lidi žijící na okraji společnosti, společenské vyděděnce (tulák, rasík, komedianti) ● jejich beznaděj a životní ztroskotání se pudově vybíjejí zlem

6 ● Román Žalář nejtemnější ● Příběh ambiciózního policejního komisaře, který ztratí zrak a je vyřazen z aktivního života. Propadá chorobné žárlivosti a nedůvěra k nejbližším lidem se pro něho stává temnějším žalářem než slepota. ● Vynikající psychologická propracovanost povahy člověka.

7 ● Na domácí politickou situaci reagoval románem Anna proletářka, pro nějž je příznačné politizování a schematismus.

8 ● Ve 30. letech opouští pražský politický život a velmi často pobývá na Podkarpatské Rusi. ● Nastává vrcholné období jeho tvorby.

9 baladický román Nikola Šuhaj loupežník ● historická postava – válečný zběh Nikola Šuhaj chce po svatbě s Eržikou normálně žít, ale okolnostmi je donucen k loupežím. ● Dovídá se, jak k němu lid vzhlíží jako k hrdinovi, věří v jeho nezranitelnost. ● Bojuje vždy vítězně a podlehne až zrazen svými kamarády.

10 ● Román vyniká neobyčejnou kompozicí – propojení legendy se skutečností, postupy reportážní i postupy románové, prvky lidové slovesnosti.

11 ● Na motivy tohoto románu vznikl v 70. letech úspěšný muzikál Balada pro banditu. ● Text: Milan Uhde ● Hudba: Miloš Štědroň ● V hlavních rolích: Iva Bittová, Miroslav Donutil

12 Ukázka z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=VFYq-BppuFs

13 soubor tří povídek Golet v údolí ● Událost v mikve ● Zázrak s Julčou ● O smutných očích Hany Karadžičové ● Je zde zpodobněn svět ortodoxních ukrajinských Židů.

14 Hory a staletí ● Kniha reportáží z Ukrajiny

15 Za okupace se vrací k tradičním námětům: ● Biblické příběhy – převyprávěl text Starého zákona ● Ze starých letopisů – příběhy z české minulosti ● O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách – pro mládež převyprávěl staroindické bajky

16 ● Ivan Olbracht je významným představitelem společenské prózy, v jeho románech se objevuje silné psychologické prokreslení postav, ovšem pevné místo v české literatuře mu zajistila především inspirace Podkarpatskou Ukrajinou.

17 Zdroje: www.cesi.sk/bes/06/78/67kol2.jpg www.vandr.hu.cz/ukrajina/UA2004/kolocava.jpg www.thistle.bloguje.cz/386248-pohlednice-z-do. http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek. phtml?id=620469 www.arara.cz/product/951 Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti), Rubico Olomouc 1994


Stáhnout ppt "● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod."

Podobné prezentace


Reklamy Google