Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). VLÁDA

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Anotace : Prezentace slouží jako výukový materiál k uvedenému tématu. Procvičuje plynulé čtení s porozuměním, vlastní reprodukce textu. Lze použít v předmětu Výchova k občanství. Autor: Mgr. Irena Čiháková Jazyk: Čeština Očekávaný výstup:Základní seznámení s problematikou. Procvičení čtenářské gramotnosti. Získání základních znalostí o tématu. Speciální vzdělávací potřeby:PC Klíčová slova: Vláda, premiér, ministr, výkonná moc Druh učebního materiálu:Interaktivní prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělávání (ZŠ praktická) – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let Celková velikost: 530 kB

3 VLÁDA V čele České republiky je prezident, ale státu vládne vláda. Vládu označujeme za vrcholný orgán výkonné moci. V pravomoci vlády je vymáhat a vynucovat dodržování zákonů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

4 JMENOVÁNÍ VLÁDY Vláda je jmenována prezidentem České republiky po parlamentních volbách zpravidla na návrh předsedy té politické strany, která vyhrála volby. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

5 MINISTERSTVA Vláda se skládá z několika ministrů, jejichž počet se může měnit. Každý ministr stojí v čele nějakého ministerstva. V české vládě jsou zpravidla následující ministerstva: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

6 Ministerstvo zahraničních věcí Ministerstvo vnitra Ministerstvo obrany Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo zemědělství Ministerstvo financí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

7 Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo kultury Ministerstvo dopravy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo pro místní rozvoj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

8 VLÁDA ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

9 ÚKOLY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Jaké jsou hlavní pravomoci vlády? 2)Jak se nazývá funkce toho, kdo stojí v čele vlády? 3)Kdo jmenuje vládu ČR, kdy a zpravidla na čí návrh? 4)Jak se jmenuje orgán, v jehož čele stojí zpravidla každý ministr? 5)Jmenuj některá ministerstva a zkus podle názvu určit, čím se zabývají.

10 ŘEŠENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Vymáhat a vynucovat dodržování zákonů. 2)Ministerský předseda nebo premiér. 3)Vládu jmenuje prezident ČR po parlamentních volbách, zpravidla na návrh předsedy vítězné strany. 4)Ministerstvo. 5)Ministerstvo zahraničních věcí; vnitra; obrany; spravedlnosti; průmyslu a obchodu; životního prostředí; zemědělství; financí; zdravotnictví; práce a sociálních věcí; kultury; dopravy; mládeže a tělovýchovy; pro místní rozvoj.

11 ODKAZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Autor obrázku neuveden. Vláda ČR [online]. [cit. 2012-10-26]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní."

Podobné prezentace


Reklamy Google