Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Rakousko(EUPŠD17), Z 8.r. Zpracoval: Mgr. Kijanica Pavel

2 Anotace DUM je zaměřen na vyvození učiva o Rakousku. Žák získá základní informace o rozloze, počtu obyvatel, etnickém složení obyvatelstva aj. Dále o poloze státu, vlajce, hymně, hlavním městě, přírodních podmínkách a o zajímavostech země. DUM byl vytvořen dne:

3 Samostatná práce Do sešitu ve zkratce popiš polohu země.
na jakém kontinentě leží na jakém světadílu leží s kým sousední zda je vnitrozemský či přímořský pokud přímořský - jaké moře ho omývá aj.

4 Poloha Rakousko (oficiální název zní Republika Rakousko, je vnitrozemská federativní republika ležící ve střední Evropě. Skládá se z 9 spolkových zemí. Hraničí s Lichtenštejnskem a Švýcarskem na západě, s Itálií a Slovinskem na jihu, s Maďarskem a Slovenskem na východě a s Českem a Německem na severu

5 Vlajka Podle legendy se barvy na rakouské vlajce datují od bitvy v roce 1191, v dobách třetí křížové výpravy. Tehdy měl rakouský vévoda Leopold roucho potříštěné krví natolik, že bílý zůstal pouze pruh pod pásem, na němž měl zavěšen meč.

6 Hymna

7 Základní informace Rozloha: 83 871 km2 Obyvatelstvo: 8 726 000
Hlavní město: Vídeň ( ) Státní zřízení: republika Etnické složení: Rakušané 90%, Chorvaté, Slovinci, ostatní Jazyky: němčina (úřední) Náboženství: katolické 78%, evangelické 5ˇ, islám 4% Měna: 1 euro = 100 centů

8 Historický vývoj země Vznik Rakouska – Uherska

9 Inovace a fakta o Rakousku

10 Hlavní město Jak se jmenuje hl.město Rakouska? Vídeň
Hlavní město leží na řece Dunaj ve spolkové zemi Dolní Rakousy.. Významnými pramatkami jsou např. katedrála sv. Štěpána původem z 12.stol., zámek Schonburnn a císařský palác Hofburg.

11 Povrch

12 Povrch Přibližně 60 % země je hornaté povahy a má podíl na Východních Alpách (především Tyrolské Střední Alpy, Vysoké Taury a Nízké Taury, Severní vápencové Alpy, Jižní vápencové Alpy a Vídeňský les). V Horních a Dolních Rakousech, severně od Dunaje, leží část starého pohoří Českého masivu, které zasahuje dále do Česka a Bavorska. Na východních hranicích leží pohoří Malé Karpaty. Velké nížiny leží na východě podél Dunaje. Z celkové plochy Rakouska (83 871,1 km²) připadá na kopce a nížiny přibližně jedna čtvrtina. Pouze 32 % leží níže než 500 m n. m. 43 % rozlohy je zalesněno. Nejníže položeným místem je Hedwighof (okres Apetlon – Burgenland) 114 m n.m. Naproti tomu nejvýše položeným místem je vrchol Grossglockner (3798 m n.m.).

13 Vodstvo

14 Vodstvo Největší část Rakouska ( km²) je odvodňována Dunajem do Černého moře. Pouze malé oblasti jsou odvodněny Rýnem (2366 km²) do Severního moře. Největší jezero Rakouska je Neziderské jezero v Burgenlandu, ke kterému náleží 77 % svojí celkové rozlohy 315 km² (zbytek jezera je součástí Maďarska).

15 Národní tanec Valčík – Johann Strauss
Nácvik - Hudba:

16 Zajímavosti Virtuální prohlídka hlavního města

17 Použité zdroje Obrázky dostupné z:
VILÍMEK, V., NOVÁKOVÁ, R., Evropa: Zeměpis pro základní školy. 4. vyd. Příbram: Scientia, ISBN ŠERCLOVÁ, Andrea. Svět do kapsy: Podrobný průvodce po státech celého světa od A do Z. 2. vyd. Český Tešín: Ottovo, ISBN Obrázky dostupné z:


Stáhnout ppt "Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google