Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přejatá vlastní jména Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření13. 4. 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přejatá vlastní jména Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření13. 4. 2013."— Transkript prezentace:

1 Přejatá vlastní jména Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření13. 4. 2013 RočníkNižší ročníky osmiletého gymnázia Stručný obsahProcvičení pravopisu přejatých vlastních jmen Způsob využitíPřevažují úkoly k procvičení, které je možné postupně s žáky projít. Po úkolu vždy následuje řešení. Teorie je na str. 3. Cvičení - spojovačky, doplňovačky, křížovka, vědomostní otázky. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_14_CSVI19

2 CO JE TO LATINSKÁ ABECEDA (PÍSMO LATINKA)? Vlastní jména pocházející z jazyků, které užívají latinské abecedy, píšeme většinou původním pravopisem: Don Quijote, William Shakespeare, New York, Glasgow. pocházející z jazyků, které užívají jiného písma než latinky, přepisujeme podle pravidel pro přepis jmen cizího původu: Mahátma Gándhí, Alexandr Sergejevič Puškin, Peking. vžitá v češtině, píšeme v počeštěné podobě: Richard Lví srdce, Tomáš Alva Edison, Curych, Neapol. LATINKA JE HLÁSKOVÉ PÍSMO, NEJUŽÍVANĚJŠÍ NA SVĚTĚ, VYVINULO SE Z LATINY. Některé jazyky používají jiné typy písma. Např.: čínština, hindština, arabština, ruština.

3 Odpovědi na otázky napiš: 1.Který hudebník složil Devátou symfonii? 2.Jak se nazývá román Daniela Defoa? 3.Kdo objevil Ameriku? 4.Jak se jmenoval první prezident Československa? 5.Která spisovatelka napsala Harryho Pottera? 6.Kdo vynalezl žárovku? 7.Který prezident úřadoval za americké občanské války? 8.Který bůh vládl na Olympu? 9.Jaké je jméno německé kancléřky, která vykonávala tento úřad od roku 2005? 10.Jak se jmenoval řecký matematik a fyzik, který vytvořil poučku o nadlehčování těles v kapalině?

4 Řešení 1.Který hudebník složil Devátou symfonii? Ludwig van Beethoven 2.Jak se nazývá román Daniela Defoa? Robinson Crusoe 3.Kdo objevil Ameriku? Kryštof Kolumbus 4.Jak se jmenoval první prezident Československa? Tomáš Garrigue Masaryk 5.Která spisovatelka napsala Harryho Pottera? Joanne Kathleen Rowlingová 6.Kdo vynalezl žárovku? Tomáš Alva Edison 7.Který prezident úřadoval za americké občanské války? Abraham Lincoln 8.Který bůh vládne na Olympu? Zeus 9.Jaké je jméno německé kancléřky, která vykonávala tento úřad od roku 2005? Angela Merkelová 10.Jak se jmenoval řecký matematik a fyzik, který vytvořil poučku o nadlehčování těles v kapalině? Archimedes

5 Věděli byste: Kdo tento obraz namaloval? Kde je vystaven a jak se jmenuje?

6 Řešení Obraz namaloval italský malíř Leonardo da Vinci. Dílo je vystaveno v pařížském muzeu Louvre. Jedná se o Monu Lisu.

7 Křížovka 1. 2. 3. 4. 5. 6. 1. Jak se nazývá hora bohů v Řecku? 2. Znáš jméno nejznámějšího autora bajek? 3. Nejznámější italská sopka… 4. Hlavní město Islandu… 5. Nejvyšší hora na světě je… 6. Která řeka protéká Paříží?

8 Řešení 1.OLYMP 2.EZOP 3.VESUV 4.REYKJAVÍK 5.MOUNTEVEREST 6.SEINA 1. Jak se nazývá hora bohů v Řecku? 2. Znáš jméno nejznámějšího autora bajek? 3. Nejznámější italská sopka… 4. Hlavní město Islandu… 5. Nejvyšší hora na světě je… 6. Která řeka protéká Paříží?

9 Vytvoř správný tvar: 1.Trojská Helena milovala mladíka (Paris). 2.Do (Monte Carlo) jezdí bohatí lidé. 3.V (Shakespeare) tragédii uškrtí Othello svou manželku. 4.Byli jsme v (Reykjavík), hlavním městě Islandu. 5.Četl jsem román od (Jack London). 6.Moje kamarádka jezdí za babičkou do (Prievidza). 7.Z letadla jsem viděl posvátnou horu (Olymp). 8.Za jednoho z nejvýznamnějších vynálezců považuji (Albert Einstein). 9.(Guinea) bychom hledali na západním pobřeží Afriky. 10.Máma vlčice se starala o (Mauglí) jako o vlastní vlčata.

10 Řešení Parida 1.Trojská Helena milovala mladíka Parida. Monte Carla 2.Do Monte Carla jezdí bohatí lidé. Shakespearově 3.V Shakespearově tragédii uškrtí Othello svou manželku. Reykjavíku 4.Byli jsme v Reykjavíku, hlavním městě Islandu. Jacka Londona 5.Četl jsem román od Jacka Londona. Prievidzy 6.Moje kamarádka jezdí za babičkou do Prievidzy. Olymp 7.Z letadla jsem viděl posvátnou horu Olymp. Alberta Einsteina 8.Za jednoho z nejvýznamnějších vynálezců považuji Alberta Einsteina. 9.Guineu 9.Guineu bychom hledali na západním pobřeží Afriky. Mauglího 10.Máma vlčice se starala o Mauglího jako o vlastní vlčata.

11 Zdroje Obrázek Mony Lisy: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mona_Lis a,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_reto uched.jpg Obrázky:Klipart Microsoft Office MARTINCOVÁ, O. a kol. Pravidla českého pravopisu. 2. vyd. Praha: Fortuna, 2007. ISBN 80-7168-679-4.


Stáhnout ppt "Přejatá vlastní jména Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření13. 4. 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google