Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU DĚJEPIS,HISTORIE – je to vědní obor, který se zabývá studiem a popisováním minulosti Je to školní vyučovací předmět, ve kterém.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU DĚJEPIS,HISTORIE – je to vědní obor, který se zabývá studiem a popisováním minulosti Je to školní vyučovací předmět, ve kterém."— Transkript prezentace:

1 ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU DĚJEPIS,HISTORIE – je to vědní obor, který se zabývá studiem a popisováním minulosti Je to školní vyučovací předmět, ve kterém se žáci seznamují s dějinami. Slovo dějepis vzniklo spojením slovesa psát a podstatného jména děj. Dějepis si klade za cíl popisovat minulé děje, události. S dějinami se žáci setkávají již na prvním stupni v hodinách vlastivědy.

2 DĚJEPISEC,HISTORIK Dějepisec, historik je člověk, který se zabývá studiem a výkladem lidské minulosti. Xenofón – řecký historik, který žil ve starověku. Gaius Julius Caesar – římský politik, vojevůdce a také spisovatel. Ve svém díle popsal vojenská tažení v Galii. Sir Arthur Evans – archeolog, který se proslavil vykopávkami na Krétě.

3 POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ Pomocné vědy historické jsou vědní disciplíny, které svými metodami pomáhají historikovi hlouběji proniknout do podstaty vývoje lidské společnosti. PALEOGRAFIE – věda, která studuje stará písma. Učí správně číst a pochopit písemné prameny. CHRONOLOGIE – je to nauka o měření času, o způsobech a prostředcích k tomu užívaných. GENEALOGIE- věda, která zkoumá nejen rodokmeny šlechtických rodů, ale také rodinné vztahy u všech skupin obyvatelstva. Historie, Historie, Historie, Historie, Historie, Historie, Historie, Historie 1.9. 31.8.30.8.29.8. A začal nový školní rok. TÁTAMÁMA SESTRA BRATR JÁ

4 HISTORICKÁ METROLOGIE – jejím úkolem je shromažďování informací o délkových, hmotnostních a od nich odvozených mírách v minulosti. DIPLOMATIKA – je věda zabývající se studiem písemností úřední povahy ve spojitosti s dějinami institucí, které tyto písemnosti produkují. KODIKOLOGIE – studuje rukopisy neúřední povahy. SFRAGISTIKA – pomocná věda historická o pečetích, kterými byly vybaveny listiny. Každý o něm píše, že to byl nudný patron, ale zdání klame. Drahá Lucie. Máš nádherné oči a rty, miluji vůni tvých vlasů, mé srdce Ti na podnose donesu, v náručí si Tě domů donesu.

5 EPIGRAFIKA - věda o nápisech, které byly ryty, tesány, odlévány, řezány modelovány či přímo malovány na nejrůznějších archeologických látkách mimo papyrus, voskové tabulky a kůru stromů. HERALDIKA – je věda, která se zabývá studiem znaků – erbů, jejich vznikem, užíváním a vývojem. NUMISMATIKA – zkoumá funkce platebních prostředků v procesu obchodování od nejdávnější minulosti po současnost.

6 Kdo zná minulost, je schopen lépe hájit a podporovat myšlenky a úmysly dobré. A být odpůrcem toho, z čeho nejspíš nic dobrého nevzejde.

7 LITERATURA KOLEKTIV AUTORŮ. Dějepis 6: Učebnice pro základní školy a pro víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007. ISBN 978- 80-7238-208-08. MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis I. díl: Pravěk a starověk pro základní školy. 1. vyd. Praha: Práce, 1995. ISBN 80-208-0337-8. HLAVÁČEK, Ivan, Jaroslav KAŠPAR a Rostislav NOVÝ. Vademecum pomocných věd historických. 3. vyd. Jinočany: H+H Vyšehradská, s.r.o., 2002. ISBN 80-7319-004-4. Zdroje obrázků [15.9.2012] Xenofón http://images.google.com/search?as_q=Xenof%C3%B3n&tbs=sur:fmc&biw=967&bih=474&sei=bp- LUOuQMce5hAewloDICw&tbm=isch [15.9.2012] Sir Arthur Evans http://images.google.com/search?as_q=Heinrich+Schlieman&tbs=sur:fmc&biw=967&bih=474&sei=xai LUNy0O9OHhQfY9ICYDA&tbm=isch [15.9.2012] Gaius Julius Caesar http://images.google.com/search?as_q=Gaius+julius+Caesar&tbs=sur:fmc&biw=967&bih=474&sei=T6 uLUN2YIeaR0QWPrICoAw&tbm=isch Pergamenový svitek- vlastní zdroje Rodokmen –vlastní zdroje Dopisní obálky- vlastní zdroje Erb- vlastní zdroje Mince-vlastní zdroje


Stáhnout ppt "ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU DĚJEPIS,HISTORIE – je to vědní obor, který se zabývá studiem a popisováním minulosti Je to školní vyučovací předmět, ve kterém."

Podobné prezentace


Reklamy Google