Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

2 Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_31_EV_19 Předmět ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA Téma VZTAH ČLOVĚKA K PROSTŘEDÍ – Prostředí a zdraví Autor Mgr. Monika Dvořáková AnotaceSeznámení s problémem vlivu prostředí na naše zdraví Očekávané výstupyOrientace – pochopení této skutečnosti Jazykčeština Druh učebního materiáluPOWER POINT Cílová skupina/ročníkžák Speciální ZŠ/6. - 9. ročník Cíl prezentaceZískání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace20 minut Vytvořeno (škola, dne)Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 21.3.2013 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

3

4 Na člověka působí vlivy z prostředí, ve kterém žije. Vlivy z okolního prostředí jsou příznivé x nepříznivé. Nepříznivé vlivy vyvolávají u člověka zátěž STRES. STRES člověka oslabuje a narušuje jeho zdraví. Některým nepříznivým vlivům se člověk přizpůsobí a tím se zvýší jeho odolnost. Například nepříznivým vlivem může být zima, když se člověk pravidelně otužuje zvýší se tím jeho odolnost vůči zimě.

5 Znečištěné ovzduší je další negativní vliv prostředí na člověka. Ve velkých městech a průmyslových oblastech je znečištěné ovzduší příčinou onemocnění dýchacího ústrojí a různých alergií u lidí, kteří zde žijí. Například Ústecký kraj Ústí nad Labem lidé zde trpí více nemocemi dýchacích cest (záněty průdušek, astma, alergie). Londýn v roce 1952 zde zemřely 4000 lidí nastala zde kritická smogová situace. Aktuální problém je také znečištěné ovzduší vnitřních prostor lidé, kteří žijí ve městech se více pohybují v budovách a dopravních prostředcích než venku v přírodě na čerstvém vzduchu v místnostech může být znečištěné ovzduší z cigaretového kouře nebo z látek, které se uvolňují z umělých hmot.

6 Hluk další nepříznivý vliv z prostředí, ve kterém žijeme může také negativně ovlivnit naše zdraví. Může dojít až k poškození sluchu. Zdroj hluku doprava železniční doprava silniční doprava letecká Ve velkých městech jsou lidé vystaveni nadměrnému hluku nebo i na vesnicích, když vesnicí vede silnice, po které musejí jezdit kamiony a nákladní auta nebo když je blízko letiště. Hluk ohrožuje oběhovou soustavu, zažívací soustavu a nervovou soustavu.

7 Označuje se tím elektromagnetické vlnění různé frekvence a intenzity jehož zdrojem je např. vedení vysokého napětí, radary, rozhlasové a televizní vysílače (rádia, TV), domácí elektrospotřebiče (PC), mobilní telefony! Působení elektromagnetických vln na člověka má také negativní vliv na jeho zdraví např. snížená imunita organismu častěji jsme nemocní.

8 To, co jíme a pijeme také ovlivňuje naše zdraví. Kvalita pitné vody má značný vliv na zdraví člověka. Pokud máme možnost, pijeme vodu z čistých studánek. NÁŠ KRAJ Kamenický Šenov je zde zdroj kvalitní pitné vody z pramene ŽÁBA, kam si chodí lidé pro vodu do kanystrů, i když jim teče doma voda z kohoutku, ta totiž mnohdy není vhodná k pití (obsahuje chlor).

9 Mohou také značně ovlivnit zdraví člověka – pozitivně i negativně. Negativně pokud jíme hodně sladkostí, hodně si sladíme nápoje nebo když jíme hodně masa, uzenin a potravin, které obsahují konzervační látky v našem těle se začnou hromadit škodlivé látky (organismus se jich nestačí zbavovat) můžeme pak onemocnět máme např. vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Skladba potravin, které jíme, by měla být co nejrozmanitější. Měla by obsahovat základní živiny: bílkoviny, tuky (v mase, mléčných výrobcích. Dále cukry, vitamíny a vlákninu (hlavně ovoce, zelenina). PRO ZACHOVÁNÍ ZDRAVÍ JE DŮLEŽITÉ DODRŽOVÁNÍ SPRÁVNÉ ŽIVOTOSPRÁVY Pohyb na čerstvém vzduchu Vyvážená strava Dostatek spánku Dostatek odpočinku

10 http://office.microsoft.com http://g.denik.cz/54/a5/smog_usti_denik-380.jpg http://g.denik.cz/56/1c/16-9-hlf-londyn-smog_sip-920.jpg http://leccos.com/pics/pic/cevni_soustava-_schema_.jpg http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/55552338.jpg „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání v všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.“ Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace


Stáhnout ppt "Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google