Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných předmětů, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Předlužení a jeho řešení Předlužení - dlužník nemůže ze svých příjmů splácet půjčené peníze Ochrana proti předlužení - vyvarujme se „špatných“ úvěrů: - úvěry na zbytné věci - úvěry, které nejsme schopni splácet po celou dobu - úvěry na splacení starších úvěrů - úvěry za nevýhodných podmínek (vyšší úrok) - ponechejme si rezervu, abychom mohli dluh splácet v případě, že naše příjmy poklesnou - pojištění proti neschopnosti splácet úvěr

4 Předlužení a jeho řešení Vymáhání dluhu Při vymáhání dluhu věřitelé postupují v těchto krocích: - upomínky: telefonické, písemné, e-mailem o věřitelé účtují i sankční úroky či pokuty o situace je řešitelná bez větších dodatečných výdajů o důležité je neotálet a jednat - vymáhání dluhu - dluh se zvyšuje o náklady vymáhání: o věřitele o vymáhací agentury - exekuce - dluh narůstá ještě o náklady na výkon exekuce: o exekuce majetku o exekuce příjmů dlužníka

5 Použité zdroje KLÍNSKÝ, Petr; MÜNCH, Otto; CHROMÁ, Danuše. Ekonomika, ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. Praha: Eduko s.r.o., 2011, ISBN 978- 80-87204-41-2. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných."

Podobné prezentace


Reklamy Google