Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pojetí přírody u nefilosofických myslitelů Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pojetí přírody u nefilosofických myslitelů Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České."— Transkript prezentace:

1 Pojetí přírody u nefilosofických myslitelů Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 J. A. Komenský (1592 - 1670) Filosof, pedagog, učitel národů. Filosof, pedagog, učitel národů. Pansofie - snaha o fundované poznávání světa. Pansofie - snaha o fundované poznávání světa. Čtyři pansofické světy - svět možností, svět archetypů, svět andělský, svět hmotný Čtyři pansofické světy - svět možností, svět archetypů, svět andělský, svět hmotný Příroda - vzor pro naše jednání: Příroda - vzor pro naše jednání: v přírodě se vše děje účelně, všude se dosahuje cíle, nikde není ničeho nazbyt. v přírodě se vše děje účelně, všude se dosahuje cíle, nikde není ničeho nazbyt.

3 Eduard Štorch (1878 - 1956) Pedagog, spisovatel, vědec, přívrženec Eubiotiky - zdravého životního stylu. Pedagog, spisovatel, vědec, přívrženec Eubiotiky - zdravého životního stylu. Návrh školské reformy opírající se o propojení přírody - zdraví – školy. Návrh školské reformy opírající se o propojení přírody - zdraví – školy. Škola a pobyt v přírodě - plavání, bruslení, lyžování, skauting. Škola a pobyt v přírodě - plavání, bruslení, lyžování, skauting. Dětská farma na Libeňském ostrově - škola v přírodě. Dětská farma na Libeňském ostrově - škola v přírodě. Propagátor nových trendů učení a výchovy: učení se objevováním, výchova zážitkem a zkušeností v přírodě. Propagátor nových trendů učení a výchovy: učení se objevováním, výchova zážitkem a zkušeností v přírodě.

4 E.T. Seton (1860 - 1946) Přírodovědec, ilustrátor, pedagog. Přírodovědec, ilustrátor, pedagog. Ovlivněn J. J. Rousseau a R.W. Emersonem. Ovlivněn J. J. Rousseau a R.W. Emersonem. Wandervogel, Woodcraft, Skauting – mládežnická hnutí vznikající na přelomu 19. a 20. století. Wandervogel, Woodcraft, Skauting – mládežnická hnutí vznikající na přelomu 19. a 20. století. Setonova filosofická východiska (příběh „Stoupání na horu“). Setonova filosofická východiska (příběh „Stoupání na horu“). Woodcraft (Lesní moudrost) – prostřednictvím pobytu Woodcraft (Lesní moudrost) – prostřednictvím pobytu v přírodě hledat kořeny skutečného lidství v přírodě hledat kořeny skutečného lidství (rekreace a výchova v přírodě, táborový život, samospráva, kouzlo táborového ohně, plnění úkolů - činů, pocty, vyznamenání, ideální hrdina, malebnost…). (rekreace a výchova v přírodě, táborový život, samospráva, kouzlo táborového ohně, plnění úkolů - činů, pocty, vyznamenání, ideální hrdina, malebnost…).

5 Joseph Cornell (1950) Americký pedagog přírody, prosazující nový pohled na vnímání přírody. Americký pedagog přírody, prosazující nový pohled na vnímání přírody. Aplikace teorie „ flow learning „ (Csikszentmihalyi) při poznávání přírody. Aplikace teorie „ flow learning „ (Csikszentmihalyi) při poznávání přírody. Optimální posloupnost her a aktivit. Optimální posloupnost her a aktivit. Vliv her na vytváření lidské souznění s přírodou praktické prověření systému učení či výchovy ve čtyřech krocích. Vliv her na vytváření lidské souznění s přírodou praktické prověření systému učení či výchovy ve čtyřech krocích. Učení a výchova: vzbuzení nadšení, koncentrované vnímání, bezprostřední zkušenost, sdělování vlastních zkušeností. Učení a výchova: vzbuzení nadšení, koncentrované vnímání, bezprostřední zkušenost, sdělování vlastních zkušeností.

6 Steve van Matre Americký pedagog, zakladatel směru environmentální výchovy „Výchova o Zemi“ (Earth Education). Americký pedagog, zakladatel směru environmentální výchovy „Výchova o Zemi“ (Earth Education). Navazuje na hlubinnou ekologii a spojuje „Výchovu o Zemi“ se současnými teoriemi učení. Navazuje na hlubinnou ekologii a spojuje „Výchovu o Zemi“ se současnými teoriemi učení. Teoretické znalosti by měly vyúsťovat do změn v chování, do změn v životním- stylu. Teoretické znalosti by měly vyúsťovat do změn v chování, do změn v životním- stylu. Učební model „Výchovy o Zemi“obsahuje: získání zkušenosti - zpracování informací - změna jednání. Učební model „Výchovy o Zemi“obsahuje: získání zkušenosti - zpracování informací - změna jednání. Program „ Aklimatizace“ - pocity, porozumění, vtažení do problému, zakoušení samoty v přírodě. Program „ Aklimatizace“ - pocity, porozumění, vtažení do problému, zakoušení samoty v přírodě.

7 Fridtjof Nansen (1861 - 1930) a „Friluftsliv“ Cestovatel, pedagog, propagátor. Cestovatel, pedagog, propagátor. „Friluftsliv“ životní styl sledující soulad člověka s přírodou „Friluftsliv“ životní styl sledující soulad člověka s přírodouNásledovníci: Thor Heyerdahl (1914 - 2002): potřeba divočiny pro budoucnost člověka, myšlenky na budoucnost planety, vedle znečištění ovzduší musíme sledovat i „ znečištění“ našich myslí, Thor Heyerdahl (1914 - 2002): potřeba divočiny pro budoucnost člověka, myšlenky na budoucnost planety, vedle znečištění ovzduší musíme sledovat i „ znečištění“ našich myslí, Arne Naess (1937 - 2004) hledání norských vztahů k hlubinné ekologii, Arne Naess (1937 - 2004) hledání norských vztahů k hlubinné ekologii, Nils Faarlund - příroda jako pravý domov kultury, důležitější je cesta než dosažení cíle za každou cenu, antiexpedice aneb dotýkání se hory s nejmenší možnou technikou. Nils Faarlund - příroda jako pravý domov kultury, důležitější je cesta než dosažení cíle za každou cenu, antiexpedice aneb dotýkání se hory s nejmenší možnou technikou.

8 Literatura DRAPELA, V. J. Přehled teorií osobnosti. Praha : Portál, 1997. DRAPELA, V. J. Přehled teorií osobnosti. Praha : Portál, 1997. FLOSS, P. Příroda, člověk a společnost v díle J. A. Komenského. Přerov 1968. FLOSS, P. Příroda, člověk a společnost v díle J. A. Komenského. Přerov 1968. PATOČKA, J. Aristoteles, jeho předchůdci a jeho dědicové. Studie z dějin filosofie od Aristotela k Hegelovi. Praha : Nakl. ČSAV, 1964. PATOČKA, J. Aristoteles, jeho předchůdci a jeho dědicové. Studie z dějin filosofie od Aristotela k Hegelovi. Praha : Nakl. ČSAV, 1964. REED, P., ROTHENBERG, D. (Eds.) Wisdom in the Open Air. The Norwegian Roots of Deep Ecology. Mineapolis : University of Minesota Press, 1993. REED, P., ROTHENBERG, D. (Eds.) Wisdom in the Open Air. The Norwegian Roots of Deep Ecology. Mineapolis : University of Minesota Press, 1993. SETON, E.T. Svitek březové kůry. Kniha lesní moudrosti II. Praha : Leprez, 2004. SETON, E.T. Svitek březové kůry. Kniha lesní moudrosti II. Praha : Leprez, 2004. VOJTKA, T. Příroda- zdraví-škola. Růžičkova eubiotika jako východisko Štorchovy reformy meziválečného československého školství. In MÁŠOVÁ,H., KŘÍŽOVÁ, E., SVOBODNˇÝ, P. (editoři) České zdravotnictví: vize a skutečnost. Praha: Karolinum, 2005. VOJTKA, T. Příroda- zdraví-škola. Růžičkova eubiotika jako východisko Štorchovy reformy meziválečného československého školství. In MÁŠOVÁ,H., KŘÍŽOVÁ, E., SVOBODNˇÝ, P. (editoři) České zdravotnictví: vize a skutečnost. Praha: Karolinum, 2005.


Stáhnout ppt "Pojetí přírody u nefilosofických myslitelů Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České."

Podobné prezentace


Reklamy Google