Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Drobné ovoce na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: 25. 7. 2013 Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, 594 01 Velké Meziříčí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Drobné ovoce na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: 25. 7. 2013 Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, 594 01 Velké Meziříčí."— Transkript prezentace:

1

2 Drobné ovoce na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: 25. 7. 2013 Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, 594 01 Velké Meziříčí www.zsspecialnivm.cz

3 Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3814 Název projektuModerní škola ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_036 NázevDrobné ovoce na zahradě AutorMgr. Dagmar Jánová PředmětPracovní vyučování Tematická oblastPěstitelské práce Ročník5. - 9. r. ZŠ praktická Datum ověření, ověřil AnotaceMateriál slouží jako podpora výuky pracovního vyučování. Žáci se názorně seznámí s nejznámějšími a nejrozšířenějšími druhy drobného ovoce na zahradě. Metodický návodMateriál je zpracován jako prezentace a slouží především k doplnění výkladu učitele. Lze jej použít jak při výkladu, tak i při opakování učiva. Na závěr si žáci mohou ověřit získané vědomosti. Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

4 Drobné ovoce Na našich zahradách je stále velmi rozšířené pěstování drobného ovoce jako je rybíz, angrešt, maliník, jahodník a další druhy. Na našich zahradách je stále velmi rozšířené pěstování drobného ovoce jako je rybíz, angrešt, maliník, jahodník a další druhy.

5 Mezi nejznámější u nás pěstované ovocné keře a drobné ovoce patří: Rybíz červený a bílý Rybíz černý Angrešt Maliník Ostružiník Jahodník Borůvka Vinná réva Rybíz červený a bílý Rybíz černý Angrešt Maliník Ostružiník Jahodník Borůvka Vinná réva

6 Rybíz červený a bílý Červený rybíz patří mezi naše nejčastěji pěstované drobné bobulové ovoce. Bílý rybíz se pěstuje méně často, bývá poněkud kyselejší. Z rybízu se dělají marmelády, pečený čaj, dává se do moučníků. Výborný a zdravý je však zejména čerstvý. Červený rybíz patří mezi naše nejčastěji pěstované drobné bobulové ovoce. Bílý rybíz se pěstuje méně často, bývá poněkud kyselejší. Z rybízu se dělají marmelády, pečený čaj, dává se do moučníků. Výborný a zdravý je však zejména čerstvý. Rybíz kvete brzy na jaře.

7 Prořezávání keřů rybízu

8 Rybíz černý Černý rybíz můžeme pěstovat jako keř anebo na kmínku jako stromek. Černý rybíz má v sobě největší množství vitamínu C ze všeho našeho ovoce. Větvička s pupeny Listy a zralé plody

9 Angrešt Největší bobulové ovoce se jmenuje angrešt – někdy můžete slyšet i lidový název – srstky. Plody angreštu musíme sklízet včas – někdy praskají. Při sklizni si počínáme opatrně - angrešt má drobné, ostré trny. Větvička s květy Listy a zralé plody

10 Jahodník Na jedné rostlině často můžeme současně vidět květy, nezralé i zralé plody.

11 Maliník Květy maliníku Listy a zralé plody Podobně jako jahodník i maliník se původně vyskytoval pouze ve volné přírodě. Zahradní odrůdy jsou vyšlechtěny, aby měly větší plody, některé mají úrodu 2x ročně. Plodí na dvouletých prutech. Staré pruty po odplození vyřezáváme. Podobné plody jako maliník má ostružiník, jeho pruty jsou však plazivé a mají ostny. Podobně jako jahodník i maliník se původně vyskytoval pouze ve volné přírodě. Zahradní odrůdy jsou vyšlechtěny, aby měly větší plody, některé mají úrodu 2x ročně. Plodí na dvouletých prutech. Staré pruty po odplození vyřezáváme. Podobné plody jako maliník má ostružiník, jeho pruty jsou však plazivé a mají ostny.

12 Borůvka Mladý keřík borůvky Podzimně vybarvené listy a zralé plody Borůvky mají drobné modročerné bobulovité plody s kulatou ploškou na vrcholu. Rostliny vyžadují pro svůj růst kyselou, rašelinovou půdu. Vyšlechtěné odrůdy lze v podobě keřů pěstovat na zahradě i v nádobách.

13 Vinná réva

14 k o l á č č e r v e n á lidově se mu říká srstka upečeme si ovocný jedna z barev rybízu plod jahodníku je Křížovka: m a l i n í k b í l á plodí na dvouletých prutech zbarví pusu do fialova způsob uchování ovoce na zimu zralá jahoda je hrozny má vinná r é v a a n g r e š t b o r ů v k a m r a ž e n í j a h o d a

15 Přiřaď správně název k obrázku: Maliník Jahodník Červený rybíz Borůvka Angrešt Černý rybíz Vinná réva

16 Co do této skupiny nepatří? Klikni! Správně! Ořech nepatří mezi drobné ovoce. Je to plod stromu ořešáku královského.

17 Co do této skupiny nepatří? Klikni! Správně! Jablko nepatří mezi drobné ovoce. Je to plod ovocného stromu jabloně.

18 Drobné ovoce má mnoho vitamínů a minerálů. Poslední úkol jsi splnil na jedničku. Díky za pozornost ! Jaké poselství skrývají obdélníky? Klikej!

19 Použitá literatura ŠROT, Radoslav. Rok v naší zahradě. Vyd. 1. Ilustrace Radoslava Vodáková, Vlastimil Vodák. Praha: Ottovo nakladatelství, 2004, 431 s. ISBN 80-7360- 017-X. BRICKELL, Christopher. Velká zahrádkářská encyklopedie. Vyd. 2., (v nakl. Ikar 1.). Překlad Zdeněk Blahník. Praha: Ikar, 1999, 624 s. ISBN 80-720- 2569-4. ŠROT, Radoslav. 1000 dobrých rad zahrádkářům. 6., dopl. vyd. Ilustrace Radoslava Vodáková, Vlastimil Vodák. Praha: Brázda, 1993, 626 s. ISBN 80- 209-0241-4. Fotografický materiál: archív autorky


Stáhnout ppt "Drobné ovoce na zahradě Autor: Mgr. Dagmar Jánová Datum: 25. 7. 2013 Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí, Poštovní 1663/3, 594 01 Velké Meziříčí."

Podobné prezentace


Reklamy Google