Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1."— Transkript prezentace:

1

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1

3 Základní pojmy Viditelné světlo je elektromagnetické vlnění s délkou cca 380 - 760 nm Vnímání okem jas (světelnost) chromatičnost (barva)

4 Základní pojmy Základní fyzikální jednotky ● svítivost /I/ kandela /cd/ ● světelný tok /  / lumen /lm/ ● osvětlení (osvětlenost) /E/ lux /lx/ ● jas /L/ /cd.m-2/

5 Základní pojmy Co to je zářivka? Rtuťová nízkotlaká výbojka. Válcová skleněná trubice naplněná vzácným plynem o nízkém tlaku a malým množstvím rtuti. Na stěně trubice je nanesena látka přeměnňující UV záření na viditelné světlo – luminofor.

6 Co to je zářivka? Na koncích trubice jsou elektrody pro přivedení napětí do trubice.

7 Co to je zářivka? ➔ Po přivedení napětí na elektrody dochází k elektrickému výboji. ➔ Páry rtuti vlivem elektrického výboje emitují neviditelné UV záření. ➔ Luminiscenční látka převádí UV záření na viditelné světlo.

8 Konstrukce zářivky ● Při běžném síťovém napětí nedojde v zářivce k výboji, proto je nutné pro jeho zapálení emitovat při startu elektrony pomocí žhavících vláken.

9 Konstrukce zářivky Pozor! Luminofor a olovnaté páry jsou zdraví a životnímu prostředí škodlivé. Proto likvidaci vždy svěřte specializované firmě, nikdy je nerozbíjejte

10 Druhy zářivek ● Lineární ● Kompaktní

11 Lineární zářivky Jsou nejčastěji klasické válcové zářivky, ukončené na obou stranách konektory pro připojení starteru a předřadníku.

12 Lineární zářivky Nemusí být jenom rovné trubice, ale mohou být tvarovány. Nejčastěji se jedná o tvarování do kruhu nebo do tvaru písmene U.

13 Kompaktní zářivky Jsou zářivky doplněné obvod starteru, ale také v poslední době o obvody předřadníku.

14 Kompaktní zářivky Možná provedení

15 Kompaktní zářivky Možná provedení

16 Použitá literatura: Vlastní zdroje Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009

17 Děkuji Vám za pozornost Ing. Josef Nevařil Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google