Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA A NOVELA Babička (s podtitulem Obrazy z venkovského života)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA A NOVELA Babička (s podtitulem Obrazy z venkovského života)"— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA A NOVELA Babička (s podtitulem Obrazy z venkovského života) je nejznámější dílo Boženy Němcové.Boženy Němcové Jedná se o novelu, kterou psala v Praze v době, kdy jí umíral syn. Autorka v něm zachycuje dění na venkově se všemi zvyky.

2 Porovnej POVÍDKA Prozaický epický útvar kratšího rozsahu. Jednoduchý děj směřující přímo k pointě. Děj má volnější stavbu, nebývá přerušován dalšími událostmi. Charaktery postav jsou neměnné. Tendence sdružovat se do cyklů (knihy povídek). NOVELA Prozaický epický útvar kratšího nebo středního rozsahu. Jednoduchý děj probíhající pomaleji, složitěji. Soustřeďuje se na jeden jednoduchý, ale poutavý a nápaditý příběh. Základem je dějový zvrat a závěrečná pointa. Charaktery postav jsou neměnné. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

3 Světová novela Za zakladatele žánru i označení pokládán italský renesanční spisovatel Giovanni BoccacioGiovanni Boccacio - autor sbírky sta novel nazvané Dekameron.Dekameron Další rozvoj v 19. století – A.S.Puškin (Kapitánská dcerka) Ve 20. století – Ernest Hemingway (Stařec a moře), Thomas Mann (Novely, Smrt v Benátkách), Franz Kafka Franz Kafka (Proměna), Romain Rolland (Petr a Lucie), John Steinbeck (O myších a lidech, Na plechárně)

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Česká novela a povídka 19. století - Božena Němcová (Babička, Divá Bára, Karla ad…) Jan Neruda (Povídky malostranské) 1. pol. 20. stol. - Jaroslav Hašek (Můj obchod se psy) Karel Čapek (Povídky z jedné a druhé kapsy, Trapné povídky, Boží muka)Povídky z jedné a druhé kapsy Ivan Olbracht (Golet v údolí) 2. pol. 20. stol. - Arnošt Lustig (povídky - Démanty noci, novely - Dita Saxová a Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou – tématem osud člověka za 2. svět. války) Bohumil Hrabal (povídky – Slavnosti sněženek, Pábitelé, novely – Ostře sledované vlaky, Obsluhoval jsem anglického krále) Josef Škvorecký Josef Škvorecký (Prima sezóna) Ota Pavel (Smrt krásných srnců) Michal Viewegh (Povídky o lásce, novela – Andělé všedního dne, Názory na vraždu)

5 Procvičení a pochopení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Charakterizuj postavu babičky z úvodní ukázky. Vytvoř charakteristiku vnější i vnitřní. Kam, do jakého prostředí je novela zasazena? Popiš co nejpodrobněji toto prostředí. Hned v úvodu se seznamuješ s hlavními postavami novely. Vyjmenuj je a charakterizuj. Vypiš slova zastaralá - ta, kterým nerozumíš. Uveď v souvislostech. 1. skupina 2. skupina 3. skupina 4. skupina

6 Něco navíc (pro šikovné) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Vyber si jednoho z jmenovaných autorů a vyhledej informace o něm i jeho díle. Prezentuj získané informace před spolužáky. Popiš, co tě zaujalo. Měl bys chuť si přečíst povídku či novelu jmenovaného autora? Komu bys ji doporučil?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Complete the sentences: Story about her grandmother wrote …………………. Karel Čapek wrote ………………… stories. Stories by Ota Pavel tell about ………………….. Božena Němcová, detective, nature (war, his childhood, fishing)

8 Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Přiřaď správně název knihy a autora: Karel Čapek Josef Škvorecký Ernest Hemingway Bohumil Hrabal Franz Kafka Ota Pavel Proměna Stařec a moře Smrt krásných srnců Prima sezóna Povídky z jedné a druhé kapsy Ostře sledované vlaky Definuj dva nejpodstatnější rozdíly mezi novelou a povídkou.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - http://office.microsoft.com/cs-cz/imageshttp://office.microsoft.com/cs-cz/images


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA A NOVELA Babička (s podtitulem Obrazy z venkovského života)"

Podobné prezentace


Reklamy Google