Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 1 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Helada a Helénové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 3/2012 Anotace:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 1 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Helada a Helénové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 3/2012 Anotace:"— Transkript prezentace:

1 Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 1 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Helada a Helénové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 3/2012 Anotace: Výkladová podpora

2 HELADA A HELÉNOVÉ Řekové nazývali sami sebe HELENÓVÉ Svou zemi nazývali HELLAS Obyvatele jiných zemí, kde se nemluvilo řecky považovali za BARBARY Bárbaros = nesrozumitelně mluvící Starověké Řecko zahrnuje asi 200 malých států městské státy = POLIS

3 Dřívější řecká krajina je bohatá na lesy (sosny, buky, kaštany). Dále zde rostou cypřiše, vavříny a oleandry

4 Na svazích hor zakládali Řekové vinohrady a olivové sady. Olivovník – plody se sklízejí na podzim

5 Démétér – bohyně přírody a plodnosti Koré – její dcera, do které se zamiloval bůh podsvětí Hádés Ten jí unesl s sebou do podsvětí a tam dostala jméno Persefoné Pověst: Déméter prosila vládce bohů Dia o její propuštění z Hádova zajetí. Zeus jí dovolil vrátit se na zem, ale s podmínkou, že vždy jednu třetinu roku bude s jeho bratrem. Po dobu, kdy žila Persefoné v podsvětí u Háda, byla Démétér smutná, že nic nerostlo. S návratem dcery k matce se příroda a život na zemi opět probouzely.

6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Cupressus_funebris_02.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Laurier.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Nerium_oleander_wild2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Pinus_uncinata.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Alsace_Vineyard.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Marinated_olives.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Italian_olive_oil_2007.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Owoce_Oliwka.jpg ZDROJE: Kniha LINHART, Jiří. Dějepis 6 pro základní školy a víceletá gymnázia: učebnice. 1. vyd. Plzeň. ISBN 978-807-2382-088.


Stáhnout ppt "Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 1 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Helada a Helénové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 3/2012 Anotace:"

Podobné prezentace


Reklamy Google