Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z."— Transkript prezentace:

1

2 Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z velmi úzkého můstku. Na něm se snaží vytvořit co největší rychlost a poté skáče na doskočiště.

3 Historie Tento sport vznikl v 70. letech 19.století. Ve snaze dosáhnout co nejdelší vzdálenosti. Postupně skokani vystřídali několik způsobů nájezdových postavení a velkými změnami prošla i samotná letová fáze.

4 Éra způsobů skoku Původní styl Klasický styl Dnešní styl – ‘‘véčko‘‘

5 Hodnocení Cílem skoku na lyžích je skočit co nejdelší skok, ale na technice také záleží. Za délku skoku jsou skokanovi připsány body podle jednotných tabulek. Techniku skoku hodnotí 5 stylových rozhodčích, každý z nich může udělit maximálně 20 bodů. Nejméně bodů je 0 a nejvíce je 100 bodů. Body za délku skoku a za styl se sčítají a skokan z nejvyšším počtem bodů z prvního a druhého závodního kola se stává vítězem závodů.

6 Zajímavá čísla skoku na lyžích 3 čeští závodníci byly držiteli světového rekordu ve skoku (1964 - Dalibor Motejlek 142 m, 1969 - Jiří Raška 164 m, 1983 - Pavel Ploc 181 m). 239 m je současný světový rekord, jehož držitelem je Nor Bjørn Einar Romøren. 1924 se konala první zimní olympiáda v Chamonix, skoky na lyžích byly jednou z hlavních disciplín.

7 Známí skokani Janne Ahonen Sven Hannawald Simon Ammann


Stáhnout ppt "Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z."

Podobné prezentace


Reklamy Google