Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, 463 53 Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3335 AutorMgr. Pavla Ondrušková ČísloVY_52_INOVACE_24_PŘÍRODOPIS NázevKrev PředmětPřírodopis Ročník/y/8. - 9. ročník Anotace Materiál navazuje na prezentaci „Tělní tekutiny“. Zabývá se složením krve. Podrobněji rozebírá jednotlivá krevní tělíska (červené krvinky, bílé krvinky a krevní destičky) – vznik, význam a stručná charakteristika. Na prezentaci navazuje další prezentace zabývající se krevními skupinami a dárcovstvím krve. Druh učebního materiálu Prezentace Datum vytvoření4.12. 2013 Datum ověření5.12., 9.12. 2013

2

3 Krev  Krev je červená neprůhledná kapalina protékající cévami a přinášející všem částem těla živiny a kyslík (světlá krev) a odvádějící zplodiny přeměny látkové (tmavá krev) k orgánům vylučujícím je z těla.  Tvoří cca 8 % hmotnosti. Tělo muže obsahuje 5 – 6 litrů krve, tělo ženy asi 4,5 litru.  Organismus snese bez potíží ztrátu asi 0,5 litru krve. Složení krve krevní plazma krevní tělíska červené krvinky (1) bílé krvinky (2) krevní destičky (3) 1 2 3

4 Krevní plazma Krevní plazma je nejobjemnější část krve. Je to nažloutlá, lehce zakalená tekutina. Obsahuje: asi 91 % vody 8 % rozpuštěných organických látek (hlavně bílkoviny, živiny, hormony a vitamíny) 1 % anorganických látek (chlorid sodný, hydrogenuhličitan sodný) Krevní plazma slouží jako médium zajišťující transport řady důležitých látek po celém těle.

5 Červené krvinky (erytrocyty)  Červené krvinky jsou malé, ploché, okrouhlé, uprostřed ztenčené buňky.  Jsou bezjaderné, proto je jejich životnost omezena jen na 90 – 120 dní.  Tvoří se a dozrávají v červené kostní dřeni (vznik trvá zhruba 7 dní), zanikají ve slezině a v játrech.  Denně se vytvoří přes 200 mld. červených krvinek (cca 2,4 mil za vteřinu).  V 1 mm³ krve je obsaženo u mužů asi 5 – 5,5 mil., u žen asi 4,5 mil. erytrocytů.  Obsahují červené krevní barvivo hemoglobin, na který se váže v plicích kyslík. Jasně červená krev je rozváděna stahy srdce do všech tkání. Kyslík je předán buňkám, je odebrán oxid uhličitý (ten je produktem dýchání buněk). Tmavší, odkysličená krev je přiváděna zpět do plic, kde je uvolněn CO₂ z krevního barviva a dostává se s výdechem z těla ven.  Součástí hemoglobinu je železo.

6 Bílé krvinky (leukocyty)  Bílé krvinky se obvykle podílejí na fungování imunitního systému - vykonávají funkci „zdravotní policie“ v lidském těle.  Mají jádro, vznikají nejen v kostní dřeni, ale i v lymfatických uzlinách, ve slezině a v játrech.  Bílé krvinky jsou stálou součástí krve, ale jejich množství poměrně výrazně kolísá.  U zdravého člověka je jich v 1 mm³ 6 – 10 tis. Jejich počet se během dne a po jídle mění (roste). Proto odběry krve probíhají po ránu a na lačno.  Příliš vysoký počet leukocytů → podezření, že tělo bojuje s nějakou infekcí, zánětem nebo nádorem.

7 Druhy bílých krvinek  Existuje mnoho typů bílých krvinek.  některé pohlcují a zneškodňují cizorodé částečky a bakterie – granulocyty  některé roznášejí po těle protilátky (ničí bakterie chemicky) – B-lymfocyty  některé útočí proti buňkám transplantovaných tkání a proti pozměněným buňkám vlastního těla (nádorovým, napadeným viry) – T-lymfocyty

8 Krevní destičky (trombocyty) Krevní destičky jsou bezjaderná tělíska se schopností přilnavosti a shlukování se. Podobně jako červené krvinky vznikají v červené kostní dřeni a zanikají ve slezině. Jejich životnost je 8 - 12 dní. V 1 mm³ je asi 150 – 350 tis. krevních destiček. Podílejí se na procesu zástavy krvácení a srážení krve. Principem srážení krve je tvorba nerozpustné sítě tvořené fibrinem, do které se zachytí červené krvinky a krevní destičky. Vzniklý červený trombus, tedy „krevní sraženina“ ucpe defekt ve stěně cévy a zamezí tak krvácení.

9 Sedimentace krve Jestliže zamezíme srážení krve, rozdělí se její součásti podle své hmotnosti. Červené krvinky zvolna klesají ke dnu zkumavky. Rychlost sedimentace je závislá na složení plazmy a zvyšuje se při infekčních a zánětlivých onemocněních. krevní plazma (54%) bílé krvinky a krevní destičky (1%) červené krvinky (45%) Poměr krevní plazmy a krevních tělísek

10 Shrnutí a opakování Složení krve krevní plazma krevní tělískačervené krvinky1 bílé krvinky2 krevní destičky3 Význam červených krvinek Přenášejí z plic do tkání kyslík a podílejí se na přenosu oxidu uhličitého. Význam bílých krvinek Jsou součásti obranného systému organismu, podílejí se na odstraňování nežádoucích látek a bakterií a na tvorbě protilátek. Význam krevních destiček Podílejí se na procesu zástavy krvácení a na srážení krve. Význam krevní plazmy Podílí se na transportu důležitých látek po celém těle.

11 Zdroje ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis: pro žáky základní školy (8. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 33 - 34. ISBN 8085937972. JELÍNEK, Jan a Vladimír ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia: (teoretická a praktická část). 9. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, 257 - 258. ISBN 978-80-7182-213-4. Ilustrovaná encyklopedie. 1. vyd. Praha: Encyklopedický dům, 1995, s. 129. ISBN 80-901647-5-7. Lidské tělo: Vývoj člověka, jak pracuje lidské tělo, zdraví a nemoc, o duševním zdraví. 1. vyd. Praha: Albatros, 1985, s. 40 - 41. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Krev [online]. c2013 [citováno 4. 12. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Krev&oldid=10876107 BON. Aktuálně.cz [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://aktualne.centrum.cz/fotogalerie/2008/04/21/odbery-krve-v- thomayerove-nemocnici-v-krci/foto/194249/http://aktualne.centrum.cz/fotogalerie/2008/04/21/odbery-krve-v- thomayerove-nemocnici-v-krci/foto/194249/ AUTOR NEUVEDEN. Finest.cz [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.finest.cz/sk/domaci-pece/proc- magnetoterapie/lecebne-ucinky-magnetoterapie AUTOR NEUVEDEN. Ronnie.cz [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://medicina.ronnie.cz/c-8696-krevni-obraz-a-zanetlive- markery-ii.htmlhttp://medicina.ronnie.cz/c-8696-krevni-obraz-a-zanetlive- markery-ii.html AUTOR NEUVEDEN. Pacient trombocytopenie [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.trombocytopenie.cz/clanek.php?id=2&tab=pacient http://www.trombocytopenie.cz/clanek.php?id=2&tab=pacient Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,"

Podobné prezentace


Reklamy Google