Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Člověk Téma: Oběhová soustava I. Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1

3 oběhová = cévní soustava Co víš o oběhové soustavě? K čemu slouží, jak funguje? Jaký je rozdíl mezi uzavřenou a otevřenou CS ? Naše CS je: uzavřená

4 funkce - přeprava (transport) látek: plyny, živiny, hormony - obrana těla podrobněji modrá tabulka str. 98

5 KREV - neprůhledná červená tekutina množství : (5,5 l) „bezpečná“ ztráta 0,5 l Tělo obsahuje při 70 kg asi 42 l vody: z toho 2/3 v buňkách a 1/3 (14 l) mimo buňky = krev, míza, tkáňový mok krevní plazma - nažloutlá tekutina - krev bez krevních buněk - (91% voda, 8% org. látky, 1% anorg. l.)

6 krevní destičky (trombocyty) - tvoří se v kostní dřeni obratle, žebra, hrudní kost - bezbarvé, bezjaderné kousky buněk - shlukováním vytvářejí zátku - brání vykrvácení Podstatou srážení krve je přeměna rozpustné krevní bílkoviny fibrinogenu na nerozpustný fibrin, který tvoří síť dlouhých vláken obr. str. 98 + „Víš, že...“ (1) - (200 - 300 tisíc v 1 mm 3 ) - sérum: nažloutlá tekutina → stroupek plazma bez fibrinogenu

7 červené krvinky (erytrocyty) obr. str. 67 - tvoří se v kostní dřeni str. 99 -„Víš, že...“ (2,3,4,5) sedimentace - bezjaderné → žijí jen asi 3 měsíce - stárnoucí jsou vychytávány ve slezině a játrech - obsahují červené krevní barvivo HEMOGLOBIN z hemoglobinu se v játrech tvoří žlučové barvivo novorozenecká žloutenka - rozpadem nadbytečných č. krvinek → víc žlučových barviv - přenášejí plyny (O 2, CO 2, CO,...), které se vážou na hemoglobin - (5 milionů v 1 mm 3 )

8 bílé krvinky (leukocyty) - tvoří se v kostní dřeni - více druhů - pohyblivé jako měňavka umí projít stěnou vlásečnice na postižené místo - pohlcují a zneškodňují cizorodé látky → → obranyschopnost = imunita - jejich počet při onemocnění stoupá - komplikují transplantace Proč? Co je autotransplantace? - (4 - 10 tisíc v 1 mm 3 )

9 Krevní skupiny A, B, AB, O …pouze základní dělení podskupiny, Rh faktor (makak rhezus)...Rh+, Rh- problém u Rh- matky při druhém těhotenství, pokud i 1. dítě bylo Rh+ → 2. dítě těžká žloutenka: (přestože se krev matky a plodu nemísí, mohou se krvinky Rh+ plodu dostat do oběhu matky a tam vyvolat tvorbu Rh protilátek, které mohou vniknout do oběhu Rh+ plodu a vyvolat hemolýzu - rozpad krvinek)

10 - objev a výzkum Jan Jánský (1873 - 1921) krevní skupiny se dědí ve sporu o otcovství lze určit, kdo otcem dítěte není, ale nedá se prokázat, kdo je - transfúze - krevní převod Co je autotransfúze? - nutná zkouška na krevní skupiny, aby nedošlo ke shlukování - krevní skupiny a jejich shlukování...obr. str. 99, opiš si tabulku str. 99

11 Dárcovství krve dárcovství krve: max. 5x/rok max. 450 ml krve 19 - 55 let Jánského plaketa

12 Zdroje: Novotný I., Hruška M.: Biologie člověka, Fortuna, Praha, 1995, ISBN 80-7168-234-9 Dobroruka L., Vacková B., Králová R., Bartoš P.: Přírodopis III, Scientia, Praha, 1999, ISBN 80-7183- 167-0


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google