Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.02.19 – Mezinárodní finanční instituce, Evropská centrální banka Autor Ing. Hana Sůvová Tematická oblast Ekonomika pro 3. ročník OA (Bankovnictví) Ročník Třetí Datum tvorby Březen – srpen 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku bankovnictví včetně zvládnutí výpočtů o úrokování a propočty o valutách a devizách. Metodický pokyn Materiál obsahuje jak teoretickou část, tak i příklady k procvičování, otázky a úkoly k jednotlivým kapitolám a závěrečný opakovací test.

2 Anotace: Tento materiál uvádí přehled nejvýznamnějších mezinárodních finančních institucí včetně jejich hlavních úkolů ve světové ekonomice.

3 19. Mezinárodní finanční instituce, Evropská centrální banka

4 Mezinárodní finanční instituce jsou zakládány dvěma a více státy, aby napomáhaly stabilnímu vývoji světové ekonomiky. Zaměření: rozvojově sociální, měnově stabilizační, specializované Funkce: - poskytování půjček, dotací - specifické dohledové činnosti (např. finanční stabilita) - tvorba standardů, pravidel, strukturálních reforem

5 Nejvýznamnější mezinárodní finanční instituce: Mezinárodní měnový fond Světová banka Evropská banka pro obnovu a rozvoj Evropská centrální banka

6 Mezinárodní měnový fond – MMF (International Monetary Fund) V současnosti více než 200 členských států. Hlavní cíl – stabilní měnové kursy, růst světové ekonomiky společně s nízkou inflací a vyrovnanou platební bilancí. Státy MMF vytvořily umělou měnovou jednotku SDR (Special Drawing Rights – tzv. zvláštní práva čerpání), v kursovních lístcích označena kódem XDR – vytvořena jako společný jmenovatel nejdůležitějších světových měn, v této jednotce probíhají transakce (úvěry, půjčky) MMF.

7 Každý členský stát vkládá členský příspěvek – díky tomu může čerpat prostředky Fondu ke krytí nedostatku vlastních příjmů platební bilance. V každém členském státě probíhají pravidelné konzultace o ekonomické situaci s představiteli MMF – výsledky předkládány vládám členských států s doporučením opatření k zajištění růstu HDP, přiměřené zaměstnanosti, inflace a stabilitě měnového kursu.

8 Světová banka – tvoří ji několik institucí: a) Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD – International Bank for Reconstruction and Development) – podporuje ekonomiky středně bohatých a úvěruschopných chudších zemí, zejména poskytováním úvěrů. Půjčky navazují na program ekonomické reformy státu odsouhlasený MMF. b) Mezinárodní finanční korporace – podporuje investice v rozvojových zemích.

9 c) Mezinárodní asociace pro rozvoj – pomáhá nejchudším zemím. d) Multilaterální agentura pro investiční záruky – zaručuje zahraničním investorům jejich investované prostředky v rozvojových zemích. e) Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů

10 Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD – European Bank for Reconstruction and Development) Směrována na podporu ekonomik zemí východní Evropy, zejména soukromého sektoru, financování akcí státního významu (dopravy, spojů, životního prostředí). Evropská centrální banka sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem pracuje s centrálními bankami všech 28 členských států EU, společně tvoří tzv. Evropský systém centrálních bank je zcela nezávislým orgánem na ostatních orgánech a institucích v EU.

11 Hlavní úkoly: spravuje jednotnou měnu EU - EURO pečuje o cenovou stabilitu (tj. udržuje inflaci na nízké úrovni), zejména v zemích EU, které používají euro) a kontroluje množství peněz v oběhu udržuje stabilitu finančního systému – zajišťuje řádný dohled nad finančními trhy a institucemi v zemích EU spravuje devizové rezervy eurozóny, povoluje centrálním bankám v zemích EU vydávat eurobankovky

12 Otázky a úkoly Zjistěte základní údaje o členství České republiky v MMF. Zjistěte, zda České republice byly od mezinárodních finančních institucí poskytnuty úvěry a na jaké účely.

13 Použité zdroje 1)KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2011. 239 s. ISBN 978-80-7373-002-4. 2)KIPIELOVÁ, Ivana a kol. Bankovnictví pro střední školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 1995. 207 s. ISBN 80-7168-273-X. 3)KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 2002. 247 s. ISBN 80-7168-826-6. 4) ZBOŘIL, František. Mezinárodní finanční situace. Rozvojovka.cz [online]. 2008 [cit. 2014-01-13]. Dostupné z: http://rozvojovka.cz/mezinarodni-financni-instituce 5) Evropská centrální banka. Europa.eu [online]. [cit. 2014-01- 13]. Dostupné z: http://europa.eu/about-eu/institutions- bodies/ecb/index_cs.htm


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google