Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRONIKA Polovodičová dioda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRONIKA Polovodičová dioda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."— Transkript prezentace:

1 ELEKTRONIKA Polovodičová dioda

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 01_02_32_INOVACE_12

3 POLOVODIČOVÉ DIODY Předmět: ELEKTRONIKA Ročník: ME2 Jméno autora: Ing. Miroslav Sámel Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miroslav Sámel Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace objasňuje druhy, konstrukci a použití polovodičových diod. Klíčová slova: Přechod PN, anoda, katoda, polovodičová dioda, propustný směr, závěrný směr.

4 POLOVODIČOVÁ DIODA 01_02_32_INOVACE_12, Elektronika, Polovodičová dioda Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Druhy PN přechodů Závěrný přechod v závěrném přechodu je koncentrace majoritních nosičů (elektronů ve vrstvě N a děr ve vrstvě P) stejná. Tento druh přechodu se používá u usměrňovacích diod. Vstřikovací přechod koncentrace majoritních nosičů v jedné vrstvě je podstatně větší než v druhé vrstvě. Nosiče nestačí rekombinovat na přechodu a pronikají hluboko do druhé vrstvy. Mohou dosáhnout až protilehlé elektrody. Protože jsou opačné nosiče v dané vrstvě minoritní, mluvíme o vstřikování minoritních nosičů. Blokovací přechod pokud umístíme z obou stran závěrného přechodu ještě vstřikovací přechody, dostaneme blokovací přechod. Při vstříknutí nosičů se otevírá – tyristor, triak. Zenerův přechod Tunelový přechod  vrstva P – majoritní nosiče – díry  vrstva N – majoritní nosiče – elektrony

5 POLOVODIČOVÁ DIODA 01_02_32_INOVACE_12, Elektronika, Polovodičová dioda Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Druhy polovodičových diod Konstrukce diod - hrotové (VF technika) - plošné (usměrňovače a NF technika) - mikroplošné (nanotechnologie) Použití diod -usměrňovací (nízkovýkonové a výkonové – 10 3 A) - detekční a spínací - stabilizační a referenční (Zenerův PN přechod) - tunelové a inverzní - kapacitní (varikapy a varaktory) - luminiscenční (svítivé a laserové) - fotodiody - speciální diody Dioda je polovodičová součástka, která obsahuje jeden přechod PN.

6 POLOVODIČOVÁ DIODA 01_02_32_INOVACE_12, Elektronika, Polovodičová dioda Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Konstrukce diod Vrstvy přechodu PN jsou opatřeny vývody, kterými se dioda zapojuje do obvodu. Vývod připojený k oblasti P se nazývá anoda a označuje se A, vývod připojený k vrstvě N se nazývá katoda a označuje se K. Dioda je polovodičová součástka, která obsahuje jeden přechod PN. P K A N 10 mm 50 mm KA AK 5 mm

7 POLOVODIČOVÁ DIODA 01_02_32_INOVACE_12, Elektronika, Polovodičová dioda Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Usměrňovací dioda Dioda je polovodičová součástka, která obsahuje jeden přechod PN. Vrstva P - anoda A Vrstva N – katoda K P K A N A IFIF IRIR UFUF URUR propustný směr závěrný směr U Rmax (10 2 V) U (T0)

8 POLOVODIČOVÁ DIODA 01_02_32_INOVACE_12, Elektronika, Polovodičová dioda Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Zdroje a literatura Dioda je polovodičová součástka, která obsahuje jeden přechod PN. Vrstva P - anoda A Vrstva N – katoda K [1] VOŽENÍLEK, L.; ŘEŠÁTKO, M.. Základy elektrotechniky II. pro 2. ročník SOU elektrotechnických. Praha: SNTL, 1984, ISBN BEZ. [2] KESL, Jan. Elektronika I. Praha: NAKLADATELSTVÍ BEN, 2006, ISBN 978- 80-7300-143-8. Ilustrace: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ELEKTRONIKA Polovodičová dioda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google