Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Před 200 miliony let, všechny kontinenty tvořily jediný super- kontinent. V této době nastává svět dinosaurů. Masožravci Býložravci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Před 200 miliony let, všechny kontinenty tvořily jediný super- kontinent. V této době nastává svět dinosaurů. Masožravci Býložravci."— Transkript prezentace:

1

2

3 Před 200 miliony let, všechny kontinenty tvořily jediný super- kontinent. V této době nastává svět dinosaurů. Masožravci Býložravci

4 Býložravci se žvily rostlinami vysokými až 12m nebo listnatými stromy či kapradím, měli silné končetiny zakončené drápy.

5 Masožravci Typickými znaky masožravců jsou obrovské zadní tlapy zakončené drápy, jejich přední tlapy a chrup byly značně zkrácené

6 Dr. Robert Plot Popsal prvního dinosaura. Uveřejnil kresbu dolního konce stehenní kosti rodu Megalosaurus v roce 1677. Domníval se, že je to kost obrovského Člověka. Paní Mary Mandellová Našla jednoho z prvních dinosaurů. Zvedla zub iguanodota v jižní Anglii v roce 1822. Byla umělkyně a kreslila horniny i fosilie do knihovny svého manžela o geologii Sir Richard Owen Vymyslel v roce 1842 název dinosaurus. Rovněž napsal o mnoha dinosaurech z Anglie.

7 Rostlinstvo většiny druhohor by nám připadalo podivné. První dinosauři ve svrchním triasu a začátkem jury žili ve světě jehličnanů, semenných kapradin, přesliček a ostatních,,primitivních‘‘ rostlin. Ve střední křídě se objevily nové rostliny.

8 Dnešní výkyvy teplot i směry větrů jsou zcela jiné než v době dinosaurů. V druhohorách neexistovaly ledové polární čepičky a teplotní rozdíly na celé Zemi byly malé. To proto, že superkontinent těch dnů zjednodušil proudění vzduchu. Počasí bylo rovnoměrší než dnes.

9 Trias Archosauři Jura Karnosauři Coelophysis Sauropodi Ornitopodi Křída Alllosauři Cuelusauři Brachiosauři Ceratopsidi Iguandoni ? Pachycephauloři Ankylosauři Stegosauři Trias Křída Jura

10 Trias je geologická perioda druhohorního období. Trval od zhruba 251 do 199,6 milionů let. Trias je první ze tří period druhohor a následuje po poslední periodě prvohorního období, permu.

11 Jura je geologická perioda patřící do éry mezozoika. Její začátek je datován přibližně před 200 miliony let, konec před 145 miliony let. Název je odvozen od pohoří Jura.

12 Křída je vývojová etapa Země, je nejmladším a zároveň nejdelším útvarem druhohor a jednou z hlavních částí geologického času, pokračuje od konce jurského období až do začátku paleocénu. Trvá tedy přibližně od 145 do 66 milionů let před současností. Konec křídy předěluje éru mezozoika a kenozoika.

13 Coelurosauria Prosauropoda Ornithopoda (Hadrosauři) Ornithopoda Sauropodia Deinonychosauria Stegosauria Ankylosauria Ceratopsia Carnosauria Segnosauria Ornithomimosauria

14 Nejdelší dinosaurus: Brachiosaurus (23-27m) Nejvyšší dinosaurus: Brachiosaurus (12m) Nejširší dinosaurus: Ankylosaurus (5m) Nejtěžší dinosaurus: Brachiosaurus (78 tun) Nejmenší dinosaurus: Psittacosaurus (23-25) Nejrychlejší dinosaurus: Gallimimus (56 km/h) První dinosaurus: Megalosaurus (1824) Největší mozek din.: Megalosaurus Největší vejce din.: Hypselosaurus (30 cm/2 litry)


Stáhnout ppt "Před 200 miliony let, všechny kontinenty tvořily jediný super- kontinent. V této době nastává svět dinosaurů. Masožravci Býložravci."

Podobné prezentace


Reklamy Google