Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 1. Pomocí internetové adresy Zadává se do adresního řádku internetového prohlížeče. Nejsou povoleny české znaky (háčky, čárky) a mezery. Pokud adresu neznáme, lze ji v některých případech logicky odvodit. www.hrad.cz www.turistika.cz www.knihy.cz

3 2. Neznáme-li internetovou adresu Katalogový vyhledávač Obsahuje odkazy na stránky, které jsou roztříděny podle témat – firmy, školy, mapy, denní tisk, počasí, zboží, … Fulltextový vyhledávač Pomocí klíčových slov – cílem je zvolit co nejpřesnější klíčové slovo, které nejlépe charakterizuje hledanou věc. Pravidla pro zadávání klíčových slov. neskloňovat nepoužívat věty víceslovná spojení zadávat do uvozovek

4 Úkol č. 1 Do adresního řádku postupně zadávej následující internetové adresy a prohlédni si zobrazené stránky. www.detskestranky.cz www.hrad.cz www.zakladniskoly.cz Pohovoř se spolužáky o informacích, které se vám podařilo získat na uvedených webových stránkách.

5 Úkol č. 2 Pomocí katalogového vyhledávače najdi program kin ve svém okresním městě. Ve vyhledávači otevři nabídku KINA, zobrazí se následující tabulka: Vyber svůj kraj Vyplň podle vzoru, v kolonce region vyber svůj kraj. Klikni na odkaz hledej a vypíše se ti aktuální program kin ve všech městech zvoleného kraje.

6 Úkol č. 3 Do fulltextového vyhledávače nejdříve zadej tato dvě slova Jan Nový a klikni na odkaz hledej, minimalizuj toto okno, otevři si nové okno internetu a vyhledej stejná slova, tentokrát je však zadej do uvozovek „Jan Nový“. Minimalizované okno na hlavním panelu obnov a porovnej, jaké informace internetový vyhledávač v obou oknech vyhledal, a pokus se zjistit, v čem je zásadní rozdíl.

7 Úkol č. 4 Pomocí fulltextového vyhledávače najdi důležité informace o našem hlavním městě, o svém oblíbeném zvířátku nebo si vyhledej a zapiš zajímavosti k některému z aktuálně probíraných témat z vlastivědy a přírodovědy. Postupně zadávej různá klíčová slova a sleduj, kdy je výsledek zobrazených informací nejpřesnější a nejvíce odpovídá tvému hledanému dotazu.


Stáhnout ppt "METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google