Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co je na nich.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisCo už o tématu znám? Doplň. starověký Egypt faraon pyramidy řeka Nil sfinga papyrus hieroglyfy

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? Co si řekneme nového? Psalo se na papyrus i do kamenného podkladu. Obrázkové písmo – hieroglyfy. Psací látka vznikala z proužků nakrájených ze stonků rákosu – papyru; na proužky položené podélně se lepily proužky příčně. Obě vrstvy se navlhčily a poklepaly paličkou. Vznikly dlouhé pruhy psací látky, které se tlakem slepily a sušily, pak se stáčely do svitků.stáčely do svitků.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Jak byly hieroglyfy rozluštěny? Rosettská deska Rosettská deska je černá žulová stéla o výšce 114 cm a šířce 71 cm, na níž je ve 166 znacích zaznamenán text ve třech shodných verzích: dvou egyptských a jednom řeckém překladu. Konfrontace řeckého překladu s do té doby nečitelným hieroglyfickým textem umožnila rozluštění hieroglyfů. Desku našel 1799 francouzský důstojník dělostřelectva u pevnosti Fort Jullien v rámci Napoleonova tažení do Egypta. Pomocí desky rozluštil archeolog Jean-François Champollion hieroglyfické písmo. Roku 1822 došlo k rozluštění obrázkového písma – hieroglyfů, pomohla náhoda.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisVyhledejme další zajímavé informace. Kromě hieroglyfů se v Egyptě používala i jiná písma. Uveď jejich názvy. ( Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny pravěku a starověku, s. 48 ) Porovnej tato písma z hlediska stáří a Porovnej tato písma z hlediska stáří a využití. (Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny využití. (Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny pravěku a starověku, s. 48) pravěku a starověku, s. 48) Jaké písemné památky starověkého Jaké písemné památky starověkého Egypta psané na papyrus nebo tesané Egypta psané na papyrus nebo tesané do kamene se zachovaly? ? (Viz H. Mandelová do kamene se zachovaly? ? (Viz H. Mandelová a kol.: Dějiny pravěku a starověku, s. 48) a kol.: Dějiny pravěku a starověku, s. 48)

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisProcvičení Vysvětli souvislost každého z pojmů s psanými staroegyptskými památkami. Pracuj ve skupině. svitky rok 1822 obrázkové písmo hieratické písmo porovnání textů Knihy naučenípapyrus démotické písmo stěny hrobek Knihy mrtvých rosettská deska Champollion ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis I would like to speak English about Egypt. ancient decipher font comparing texts Egyptian archeology pharaoh starověký rozluštit písmo porovnání textů Egypt archeologie faraon Which pharaoh built the largest pyramid? Who deciphered hieroglyphics? What is papyrus? What is the Pyramid? Who was the pharaoh?

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba: pravdivé věty označ P, nepravdivé N. Zpětná vazba: pravdivé věty označ P, nepravdivé N. 1)Nejstarším Egyptským písmem bylo démotické písmo. 2)Hieroglyfy jsou obrázkovým písmem. 3)Hieroglyfy byly rozluštěny v 18. století archeologem Champollionem. 4)Na rosettské desce bychom našli text ve dvou egyptských a jednom řeckém překladu. 5)Psací látka vznikala z proužků nakrájených ze stonků rákosu – papyru. 6)Významnou památkou staré egyptské literatury jsou tzv. Knihy živých. 7)Hieroglyfy byly nejsložitějším staroegyptským písmem.NPPPPNP

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje Použité zdroje publikace MANDELOVÁ, Helena. Dějiny pravěku a starověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, 2001. 80-86218-57-0. obrázky kliparty Microsoft Office Power Point


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co."

Podobné prezentace


Reklamy Google