Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století."— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu ◦ CZ.1.07/1.4.00/21.1475 Název materiálu ◦ Cestovní ruch Kód materiálu ◦ VY_32_INOVACE_Z1316 Autor ◦ Mgr. Dagmar Petřková Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

2 Anotace Digitálně zpracované učivo o cestovním ruchu. Prezentace kombinuje výklad, samostatnou práci žáků s textem. Podporuje kritické myšlení a schopnost logického uvažování. Druhá část je kontrolou pracovního listu, který je součástí celého vyučovacího celku, v digitální podobě. Možno doplnit na interaktivní tabuli společně. Datum 2.5.2012 Očekávaný výstup zhodnotí přiměřeně strukturu, složky a funkce světového hospodářství porovnává předpoklady a hlavní faktory pro územní rozmístění hospodářských aktivit Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slova cestovní ruch, aktivní cestovní ruch, pasivní cestovní ruch Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinovaná Cílová skupinažák Stupeň a typ vzdělávání2., základní Typická věková skupina13 – 14 let Ročník8.

3 CO definice CR KDY podmínky a předpoklady pro CR KAM oblasti, střediska, státy KDO - ODKUD Cestovní ruch

4 CO? Z TEXTU V UČEBNICI NA STR. 30 ZJISTI A ZAPIŠ, CO JE TO CESTOVNÍ RUCH ●nevýrobní činnost, patřící do sféry služeb, spojená s využíváním volného času

5 DOMÁCÍ ZAHRANIČNÍ  pasivní – výjezdy  aktivní - příjezdy Rozdělení CO?

6 OZNAČ AKTIVITY, KTERÉ LZE ZAŘADIT POD POJEM CESTOVNÍ RUCH: PŘEDVÁNOČNÍ NÁKUPY V ZAHRANIČÍ STUDIJNÍ CESTY DOVOLENÁ U MOŘE VÍKENDOVÁ TURISTIKA NA HORÁCH NÁVŠTĚVA KINA DOJÍŽĎKA ZA PRACÍ CESTA A ÚČAST NA FILMOVÉM, HUDEBNÍM FESTIVALU DOJÍŽDĚNÍ DO ŠKOL EMIGRAČNÍ PROUDY UPRCHLÍKŮ CO?

7 CESTOVNÍ RUCH JAKO SOUČÁST HOSPODÁŘSTVÍ SE ŘADÍ DO SFÉRY: PRIMÁRNÍ SEKUNDÁRNÍ TERCIÁRNÍ CO?

8 PODMÍNKY finanční prostředky volný čas stabilní politická situace LOKALIZAČNÍ FAKTORY přírodní a kulturní zajímavosti materiálně technická základna KDY?

9 Z NABÍDKY VYBER TŘI PŘEDPOKLADY, KTERÉ JSOU (PODLE TEBE) PRO ZÁJEMCE O NĚKOLIKADENNÍ ZAHRANIČNÍ ZÁJEZD ČI DOVOLENOU NEJDŮLEŽITĚJŠÍ. DOSTATEK VOLNÉHO ČASU, PRACOVNÍ VOLNO, DOVOLENÁ. VLASTNÍ AUTOMOBIL. DOSTATEČNÝ FINANČNÍ PŘÍJEM, ZE KTERÉHO JE SCHOPEN NA ZÁJEZD (DOVOLENOU) UŠETŘIT. SJEDNANÉ POJIŠTĚNÍ. OČKOVÁNÍ, LÉKAŘSKÉ ZABEZPEČENÍ. POLITICKÁ SITUACE V DANÉM MÍSTĚ, STÁTĚ. BEZPEČNOST. MOŽNÉ KONFLIKTY, VÁLKY, HROZBA TERORISTICKÝCH ÚTOKŮ APOD. KDY?

10 KAM? KAM BYCH CHTĚL(-A) JET NA DOVOLENOU

11 NEJPŘITAŽLIVĚJŠÍ MÍSTA PRO TURISTIKU – CESTOVNÍ RUCH (Doplň podle U31-Předpoklady pro cestovní ruch) OBECNĚ! 1. ……………………………………….. 2. ……………………………………….. 3. ……………………………………….. moře hory a velehory kulturní a historické památky KAM?

12 OBLASTI Středomoří, Alpy, Havajské o., Karibik STŘEDISK A Benátky, Avignon, Nice, San Remo, Aspen, atd. STÁTY _________?????????????????????????? ? Zjistíme!, KAM?

13 Nejnavštěvovanější moře ●STŘEDOZEMNÍ MOŘE o 1/2 cestovního ruchu Evropy. příčina: kvalita pobřežních vod (24  – 28 °C, vysoká slanost i s léčebnými účinky), pláže ● OSTROVY STŘEDNÍ AMERIKY, JIHOVÝCHOD USA (FLORIDA) ● TICHOMOŘÍ - HAVAJSKÉ OSTROVY, KRÁTKÉ ÚSEKY POBŘEŽÍ KALIFORNIE A MEXIKA ● INDICKÝ OCEÁN - MAURICIUS, SEYCHELY, MADAGASKAR KAM?

14 KDO?KAM? NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY A ÚKOLY ŘEŠTE VE SKUPINÁCH. POUŽIJTE ATLAS DNEŠNÍHO SVĚTA, UČEBNICI, TABULKY A GRAFY SVĚTOVÉ ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU UNWTO Cestovní ruch 2

15 Statistická data tabulky, grafy ZJISTI STATISTICKÉ ÚDAJE O CESTOVNÍM RUCHU VE SVĚTĚ.

16 Kolikrát se zvýšil počet turistů od roku 1990? (tabulky UNWTO, použij první graf na str. 1) Možná příčina: 2x zvýšení finančních příjmů stabilní politická situace

17 Amerika Kanárské ostrovy Kalifornie ČínaEvropa Malajsie, Indonésie obl. Guinejského zálivu USA východní AfrikaPeru Indonésie JARMexiko Filipíny StředomoříHavaj JaponciEvropanéAmeričané KAM? Podle učebnice, str. 32, zjisti a dopiš do tabulky, které oblasti nejvíce navštěvují

18 KAM? Egypt Sýrie Saúdská Arábie Středn í východ Mexiko Chile USA Amerika Maroko JAR Afrika Malajsie Srí Lanka Čína Asie Itálie Francie Španělsko Francie Evropa Nejmenší nárůstNejvětší nárůstNejvíce příjezdů Z tabulek Světové organizace cestovního ruchu – UNWTO zjisti a doplň do tabulky státy Gruzie Madagaskar Kapverdské o. Argentina Nový Zéland Tunisko Spojené arabské emiráty

19 KDO? Podle Školního atlasu dnešního světa, str. 108, zjisti, kteří turisté nejvíce jezdí a utrácejí v zahraničí (5): Němci Američané Japonci Angličané Francouzi

20 KDO? Ve kterém roce se výrazně snížil počet turistů? 2009 Možná příčina : světová hospodářská krize

21 1. UNWTO Tourism Highlights: 2 0 1 1 E d i t i o n [online]. 2011[cit. 2012-05-07]. Dostupné z: http://mkt.unwto.org/sites/all/files/docpdf/unwtohighlights11enlr_1.pdf 2. Voženílek, Vít, Miloš Fňukal, Pavel Nováček a Zdeněk Szczyrba. Zeměpis 5: Hospodářství a společnost. Olomouc: Prodos, 2003. ISBN 80-7230-129-2. 3. Hanus, Martin a Luděk Šídlo. Školní atlas dnešního světa. Praha: Terra,s.r.o., 2011. ISBN 978-80-902282-6-9. Zdroje


Stáhnout ppt "Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google