Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0953 Vzdělávací materiál: Kompozitní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0953 Vzdělávací materiál: Kompozitní."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0953 Vzdělávací materiál: Kompozitní plasty teplem polymerující Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: VY_32_INOVACE_PRT.2.11 Datum tvorby: 5. 2. 2014 Vyučovací předmět, ročník, obor: PRT, 2. ročník, Asistent zubního technika Autor: Michaela Halámková Anotace: Vzdělávací materiál využívá ICT při výuce a tím inovuje výuku protetické technologie, zároveň motivuje a aktivuje žáky. Seznamuje žáky s teplem polymerujícími kompozitními plasty. S jejich vlastnostmi, polymerací a složením.

2 Kompozitní plasty teplem polymerující

3 Vlastnosti Kompozity mají všeobecně lepší vlastnosti než běžný PMMA 1. Jsou estetičtější, barevně stabilnější, 2. mají jednodušší zpracování, 3. jsou pevnější, tvrdší, 4. mají menší polymerační kontrakci, 5. menší nasákavost vodou, 6. vysokou barevnou stabilitu, 7. vysoká odolnost proti abrazi a pigmentaci. 8. Jsou transparentnější – jsou průsvitnější. Tixotropie - před vlastním nanášením past je nutné na ně jemně působit silou. Dojde k uvolnění vodíkových můstků a projeví se tixotropie.

4 Polymerace Polymerace probíhá Obr. 1 v hydropneumatickém polymerátoru. Polymerace: 95 – 120°C dle druhu kompozita, 0,6 Mpa, 10 – 15 min. Nacházejí se v tubě či v nádobce s masou – jsou jednosložkové. Nemusí se mísit a Obr. 2 připravovat pryskyřičné těsto.

5 Složení  POJIVO = organický polymer - dodávají výrobku pevnost, leštitelnost, plasticitu při modelaci.  PLNIVO = anorganické částice na bázi: SiO2, mleté keramiky - dodávají výrobku tvrdost, estetické vlastnosti, zmenšuje kontrakci.  BARVIVA = anorganického původu (kysličníky kovů).  CHEMICKÉ PŘÍSADY = iniciátory, stabilizátory, inhibitory.

6 TEPLEM A TLAKEM POLYMERUJÍCÍ KOMPOZITY /HC/  Výrobky: CHROMASIT (Ivoclar), VITA ZETA HC (Vita) Příslušenství - dodávají se v sadách:  základní barvy i barvy modifikující,  odstíny krčkové,  dentinové a  sklovinné,  někdy i odstíny růžové napodobující gingivu,  opákní barvy většinou ve formě prášku a tekutiny. Pracujeme se vzorníky Vita, Ivoclar, Obr. 3

7 Vazba mezi slitinou a kompozitem Chemická vazba - využíváme silanování se vznikem volné organokřemičité vrstvy, na kterou se váže kompozitní plast. Silany se nanášejí na povrch slitiny a buď zasychají volně na vzduchu. Mechanická retence - zajišťují ji nejčastěji Obr. 4 retenční perly svými retenčními prostory v podsekřivé oblasti. Obr. 5

8 Závěr V současnosti dochází k trvalému omezování použití plastů, především ve fixní protetice. PROČ? - neuzavřený nasákavý povrch, - nižší mechanická odolnost, - krátká životnost. Použití: Plasty se v této oblasti přesunují do podoby dlouhodobě provizorních řešení, různých dlah a ochranných pomůcek pro sporty. Ve fixní protetice se považují za „sociální řešení“ s větší náročností na hygienu a menší estetiku.

9 Zdroje HUBÁLKOVÁ, H. a J. KRŇOULOVÁ. Materiály a technologie v protetickém zubním lékařství. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-581-9. Obr. 1, 2, 3, 4, 5: Fotografie zhotovila, není-li uvedeno jinak, Mgr. Hana Chalupná.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0953 Vzdělávací materiál: Kompozitní."

Podobné prezentace


Reklamy Google