Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN ŽIŽKA Jak Jan Žižka z Trocnova promlouvá do naší současnosti? Ve městě Čáslav.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN ŽIŽKA Jak Jan Žižka z Trocnova promlouvá do naší současnosti? Ve městě Čáslav."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN ŽIŽKA Jak Jan Žižka z Trocnova promlouvá do naší současnosti? Ve městě Čáslav nalezneme náměstí pojmenované podle Jana Žižky. V několika českých městech nalezneme ulice pojmenované podle Jana Žižky (Čáslav, Telč, Uherské Hradiště, Nový Bydžov…). Žižkov je část Prahy na východ od jejího centra.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisCo už o tématu znám? K KK Kolem roku 1360 narozen v jihočeském Trocnově. B BB Během let 1406-1409 působil v bratrstvu silničních lapků. 1 11 1409 vydal Václav IV. amnestní list, v němž mu vše promíjí. V VV V roce 1410 se Žižka účastnil tažení do Polska (porážka Řádu německých rytířů). Tam přišel o své první oko; na druhé oslepl během obléhání hradu Rábí (1421). V VV V letech 1411-1412 sloužil u královského dvora v Praze. 1 11 11. října 1424 umírá u Přibyslavi.

3 Jan Želivský Jan Želivský - radikální husitský kněz. Hejtman Hejtman – zde velitelská hodnost v některých armádách. Žižkův vojenský řád Žižkův vojenský řád byl soupis pravidel a ustanovení, podle kterých se měla řídit husitská polní vojska. Vznikl roku 1423. Trocnov Trocnov - ves v okrese České Budějovice. Narodil se zde Jan Žižka a dnes tu na ploše zhruba 15 hektarů stojí jeho velký památník. Tábor táborité Tábor – Tábor je město na jihu Čech na řece Lužnici. V době husitství nově příchozí odevzdávali svůj majetek do kádí na náměstí. Takto sebraný majetek byl rozdělován mezi členy obce podle jejich potřeb. Teoreticky si byli všichni rovni, žili prostým životem bez přepychu, na pořádek dohlíželi čtyři zvolení hejtmani. Občané se nazývali táborité. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? V Praze dochází na kázání Jana Husa, kloní se k jeho učení. R. 1419 se účastní první pražské defenestrace, vedené Janem Želivským. R. 1419 odchází do husitské Plzně (první vítězné bitvy). R. 1420 vítězí nad kato- lickými pány v bitvě u Sudoměře. R. 1420 přichází do Tábora a stává se jedním z tábor- ských hejtmanů. R. 1420 pomáhá porazit 1.křížovou výpravu v Praze na Vítkově. R. 1422 poráží už slepý u Havlíčkova Brodu 2. křížovou výpravu.. R. 1423 se přemístil z Tá- bora do východních Čech. V bitvě u Malešova 1424 vítězí nad koalicí kališníků s pražany a katolíky. V učebnici H. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku najdi alespoň 2 další informace o Janu Žižkovi.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Další zajímavé informace – Žižkův vojenský řád V Žižkově vojenském řádě se píše: „My, Jan bratr Žižka z Kalichu, Jan Roháč z Dubé,... my všichni svrchupsaní ke všem i všech prosíme, řádně napomínajíce přikazujeme i chcme tomu, aby řádné poslušenstvi bylo; nebo skrze neposlušenství a neřádné vejtržky veliké škody i jsme brávali na bratřích i na statcích a hanbu často od nepřátel Božích a našich trpěli… Nejprvé, když bychom chtěli vytrhnúti z města kterého, neboli kde se hnouti chtěli z miesta, kdež bychom polem leželi, aby nižádný napřed nejezdil k městu ani šel… Také nechcem trpěti mezi sebou nevěrných, neposlušných, lhářuov, zlodějův, kostkářův, loupežnikuov, plundréřuov, opilcuov, lajcí, smilníkuov, cizoložníkuov, smilnic a cizoložnic i všech zjevných hříšníkuov a hříšnic…“ 1 Převeď ukázku do současné češtiny, vyber z ukázky dvě základní myšlenky.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisProcvičení Vyber vždy dva pojmy, vysvětli jejich souvislost. Vysvětli souvislost každého z pojmů se Žižkou. Pracuj ve skupině. Přibyslav Tábor Jan Hus Jan Želivský hrad Rábí VítkovVáclav IV. Trocnov hejtman vojenský řád Sudoměř Malešov ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis I would like to speak English about Jan Žižka. Jan Žižka byl český husitský vůdce, následovník Jana Husa.Jan Žižka byl český husitský vůdce, následovník Jana Husa. Jan Žižka was Czech Hussite leader, follower of Jan Hus.Jan Žižka was Czech Hussite leader, follower of Jan Hus. Narodil se v malé vesnici Trocnov.Narodil se v malé vesnici Trocnov. He was born at small village Trocnov.He was born at small village Trocnov. Žižka často ničil nepřátelské řady.Žižka často ničil nepřátelské řady. Žižka often broke through the enemy lines.Žižka often broke through the enemy lines. Přestože byl úplně slepý pokračoval ve velení táborským vojskům.Přestože byl úplně slepý pokračoval ve velení táborským vojskům. Though totally blind, he continued to command the armies of Tábor.Though totally blind, he continued to command the armies of Tábor.

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Zpětná vazba Sestav fiktivní rozhovor s Janem Žižkou. 1)Zeptej se ho na klíčové události jeho života. 2) Použij přitom nejméně sedm otázek. 3) Nezapomeň, jednotlivé otázky na sebe musí logicky navazovat. Pomůže ti, pokud využiješ časovou posloupnost.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje Použité zdroje citace 1)http://www.husitstvi.cz/dokumenty6.php publikace MANDELOVÁ, Helena. Dějiny středověku a počátku novověku. 2. vyd. Liberec : Dialog, 2010. ISBN 8086218821. internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_%C5%BDi%C5%BEka


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN ŽIŽKA Jak Jan Žižka z Trocnova promlouvá do naší současnosti? Ve městě Čáslav."

Podobné prezentace


Reklamy Google