Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUSTRÁLIE. Austrálie  Název z „Terra Australis (Incognita)“ = (neznámá) Jižní země  Označení použil poprvé Ptolemaius v 1. st. n. l. pro předpokládanou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUSTRÁLIE. Austrálie  Název z „Terra Australis (Incognita)“ = (neznámá) Jižní země  Označení použil poprvé Ptolemaius v 1. st. n. l. pro předpokládanou."— Transkript prezentace:

1 AUSTRÁLIE

2 Austrálie  Název z „Terra Australis (Incognita)“ = (neznámá) Jižní země  Označení použil poprvé Ptolemaius v 1. st. n. l. pro předpokládanou zemi ohraničující z jihu Indický oceán  V době renesance opět oživeno, představa že pevniny musí být na zemi rozloženy symetricky  1642 – Abel Tasman objevil N. Zéland – považován za součást pevniny  Konečný ústup od ideje Terra Australis znamenaly Cookovy objevné plavby (projel prostorem mezi Austrálií a Antarktidou)

3

4 Rekordy Austrálie a Oceánie:  Nejhlubší oceán (Marianský příkop – 11 km), 6 příkopů hlubších než 10 km  Nejrovnější kontinent (jen 13 % území nad 500 m n. m.)  Nejchudší na vodu  Největší soustředění korálů (Velká útesová bariéra)  Největší korálový ostrov (Kiritimati na Kiribati, 323 km 2 )  Nejodlehlejší ostrov (Velikonoční ostrov – 3300 km od nejbližší souše (J. Amerika)

5

6 Geomorfologické členění

7 Klima

8

9 VLAJKA Současná vlajka je výsledkem konkurzu, který byl vyhlášen v roce 1901. Státní vlajka zahrnuje britský Union Jack a další dva aspekty australské státnosti. Souhvězdí Jižního kříže. V kantonu je zachován Union Jack. Cípy „Hvězdy Společenství“ reprezentují členy federace. JIŽNÍ KŘÍŽ Toto souhvězdí je vidět na noční obloze jižních moří celý rok a po staletí pomáhalo lodím v navigaci. Čtyři hvězdy souhvězdí na vlajce jsou sedmicípé, nejmenší je pěticípá. UNION JACK Umístění v kantonu naznačuje historické vazby kontinentu na Velkou Británii. HVĚZDA SPOLEČENSTVÍ Velká hvězda potvrzuje federální uspořádání státu. Původně měla šest cípů, ale po novém územním uspořádání v r. 1909 přibyl sedmý cíp – Severní teritorium.

10 Státní znak Státní znak propůjčil britský král Jiří V. Austrálii v roce 1912. V děleném a polceném štítu jsou zjednodušené emblémy jednotlivých států. Štít je lemován obrubou hranostajové kožešiny, která symbolizuje nedělitelnost státu. Štítonoši jsou klokan a pštros emu. V klenotu znaku na zlatomodré točenici je zlatá sedmicípá hvězda. Znak je doplněn svazkem větví akácie s listy a plody, svázaným červenou stuhou. Na stříbrné stuze je název státu.

11


Stáhnout ppt "AUSTRÁLIE. Austrálie  Název z „Terra Australis (Incognita)“ = (neznámá) Jižní země  Označení použil poprvé Ptolemaius v 1. st. n. l. pro předpokládanou."

Podobné prezentace


Reklamy Google