Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben."— Transkript prezentace:

1 Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben

2 Otázky 1.Má balada nějaký děj? 2.V jakém prostředí se děj odehrává? 3.Jaké postavy v baladě vystupují? 4.Jak jsou dívky popisovány? 5.Kdy a proč se vydávají k jezeru? 6.Co každá z nich v jezeře spatří? 7.Jaký osud potká Marii a jaký Hanu? 8.Kdo asi příběh vypráví ? 9.Jaké pocity ve vás balada vyvolala? 10. Jaké ponaučení balada na konci přináší?

3 Doplň verše podle textu. „Toč se a vrč, můj kolovrátku, Však jest adventu již _______________“ Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný _____________, cože komu dobrého neseš na _______________? Nastala půlnoc, všech nocí _________, půlnoc po Štědrém večeru; na mladém sněhu svěží stopu znáti, ode vsi přímo k ______________. Nastala zima, mráz v okna duje, v světnici teplo u ____________; v krbu se svítí, stará polehuje, děvčata zase předou ___________. Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou ___________, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati ___________!

4 Doplň přirovnání. tma jako _______________________________ panna jak ______________________________ hvězdičky jako ___________________________ vykvetla jak _____________________________ uvadla jak ______________________________ život jako _______________________________ jak by podsečena kosou v hrobě sen jarní růže květ, ovečky okolo pastýře by zalívána rosou

5 Pod lesem, ach, pod lesem, na tom panském stavě, stojí vrby stařeny, sníh na šedé hlavě. Jedna vrba hrbatá tajně dolů kývá, kde se modré jezero pod ledem ukrývá. Tu prý dívce v půlnoci, při luně pochodni, souzený se zjeví hoch ve hladině vodní. Pod lesem, ach, pod lesem, na tom panském stavě, stojí vrby stařeny, sníh na šedé hlavě. Jedna vrba hrbatá tajně dolů kývá, kde se modré jezero pod ledem ukrývá. Tu prý dívce v půlnoci, při luně pochodni, souzený se zjeví hoch ve hladině vodní. Jak nazýváme takovou víru v nadpřirozené jevy a znamení? Vzpomenete si na nějaké další příklady? Proč lidé v takové jevy asi věřili? Co způsobí víra v tuto pověru v přečtené baladě?

6 Spoj knižní a zastaralé výrazy se slovy ze současné češtiny (nejprve odhadni). světnicefoukat doutobjevovat se štědrovkaměsíc tanout na mysliobilí lunamístnost oseníhezký švarný divotvorný divoplodnývánočka

7 Pro chytré hlavy Pro chytré hlavy Legenda 1.Jedna z dívek viděla ve vodní hladině černý _______. 2.Co přinese Štědrý večer tomu, kdo se postí? 3.Co má na klobouku Václav, když ho dívka spatří ve vodě? 4.Která z dívek zemřela? 5.V jakou hodinu se dívky vydávají k jezeru? 6.Co předou děvčata ve světnici? Z jaké sbírky pochází balada Štědrý den? 1. 2. 3. 4. 5. 6.

8 Zdroje: ERBEN, Karel, Jaromír. Kytice z pověstí národních. 4. vyd. Praha: Albatros, 1976. Štědrý den, s. 65-71.

9 Autor: Mgr. Lenka Beranová Datum: 15. prosince 2012 Ročník: 6. RVP: Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Literární výchova Téma: Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den Anotace: Materiál je určen pro práci s textem Erbenovy balady Štědrý den. Obsahuje otázky a cvičení zaměřené na práci s významovou a jazykovou stránkou textu.


Stáhnout ppt "Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben."

Podobné prezentace


Reklamy Google