Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zdeněk Kužela Název prezentace (DUMu): 1. Základní pojmy a názvosloví technické přípravy výroby - TPV Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zdeněk Kužela Název prezentace (DUMu): 1. Základní pojmy a názvosloví technické přípravy výroby - TPV Název."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zdeněk Kužela Název prezentace (DUMu): 1. Základní pojmy a názvosloví technické přípravy výroby - TPV Název sady: Technická příprava výroby (TPV) Ročník: 2. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 1.6.2012 – 30.6.2013 Uvedený autor, není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 2  ZÁKLADNÍ POJMY A NAZVOSLOVÍ TPV Jedná se o vysvětlení pojmů, odborných výrazů a názvosloví technologické přípravy. Výsledkem každé odborné činnosti bývá dosaženo úspěšného cíle, který vyjadřuje: - finální produkt (tj. výkresová či technologická dokumentace) - splnění zadání (harmonogram výroby)

3  TPV – Technická příprava výroby Jedná se o technický úsek, oddělení, samostatnou kancelář či jiným zázemím (dle velikosti subjektu) zabývající se zpracováním technické přípravy nezbytně nutnou pro zajištění výroby finálního výrobku. Jedná se o duševní majetek předmětného subjektu (firmy). 3

4 4 Výsledkem činosti TPV: - Výkresová dokumentace - Montážní schémata - Kusovníky, materiálové listy - Technické podmínky - Technologická dokumentace (TP) - Normy, kalkulace - Změnové řízení - Archivace

5 5  Správně zvolený modul TPV usnadní práci pracovníkům konstrukce i technologie s využitím moderní technologie, která může být plně integrována k danému prostředí (CAD, PO–NOR-KA) a zásadním způsobem zvyšuje uživatelský komfort pracovníků v oblasti technické přípravy dat.  Vhodným modulem lze snadno vytvořit kusovník výrobku.  Do této funkce je implementováno verzování struktur výrobku. Každá změna struktury, která prošla platností, vyžaduje založení nové verze.

6 6  Veškeré zásahy do kusovníku musí být evidovány, a proto je možné snadným způsobem dohledat veškerou historii změn struktur výrobků.  Verze, pokud je prohlášena za platnou, musí být dostatečně zabezpečena proti nežádoucí editaci.  Modul musí umožnit např. požadavek na založení nakupované položky, zaevidováním novým číslem.  Tvorba pracovních postupů, kdy technolog má možnost zakládat operace běžným výběrem z již existujících popř. z typových postupů.

7 7  K operacím lze přidat další doplňující údaje jako např. předpisy, normy, nástroje, přípravky, měřidla a další.  Integrace s programy na výpočet spotřeby práce nebo propočet normativu technologických časů.

8 8  VDO – Výrobně dispečerský odbor Jedná se o technický úsek, oddělení, samostatnou kancelář či jiným zázemím (dle velikosti subjektu) zabývající se komplexním zajištěním výrobního procesu. Zde mj. náleží: - materiálové zabezpečení - tok výroby - kooperace - sledování harmonogramu výroby, dodávek aj.

9 9  TR – Technický rozvoj Zavádění nových, výkonnějších, efektivnějších, ekologičtějších a progresivnějších technologií je důležitou součástí konkurenčního boje. Vlastní výzkum a vývoj je velmi drahý a většinou si ho mohou dovolit jen kapitálově silné firmy, které zaujímají ve svém oboru přední místa na trhu. Pro ně je TR nedílnou součástí každodenní práce, protože jinak riskují, že své postavení ztratí.

10 10 To však neznamená, že menší subjekty si nemohou dovolit zavádět nové technologie. Ty mají možnost takové technologie koupit již hotové např. formou licencí, finančního leasingu, nebo mohou využít riskantnější formu tzv. venturního (rizikového) kapitálu a tyto technologie sami vyvinout. Náležitosti interní spolupráce: - výrobní program (technickou připravenost) - technické zázemí výrobního subjektu - výrobní prostory (haly, dílny, sklady atd.) - strojní park, rozmístění - tok materiálu (zajištění operativnosti)

11 11  MTZ – materiálně technické zásobování Hlavním předmětem činnosti je velkoobchod a maloobchod materiálem širokého sortimentu. Jedná se především o : - hutní materiál (tažený, válcovaný, legovaný aj.) - režijní materiál(spojovací, nátěry, drobné zboží) - polotovary (odlitky, výkovky, výlisky) - nářadí - kancelářský materiál aj. - příprava polotovarů (dělení-řezání)

12 12  INVESTICE – odbor investic - Koordinuje a usměrňuje proces přípravy a realizace akcí reprodukce majetku subjektu a zabezpečuje komplexní činnost správy majetku. - Zajišťuje zpracování a přípravu záměrů v oblasti majetku i jejich rozpočtů. - Zpracovává přípravy, návrhy o výběru zakázek. - Poskytuje metodickou pomoc a konzultace zadavatelům zakázek (stavební i strojní). - Zajišťuje uzavření smluvních vztahů. - Podílí se na zpracování podkladů pro realizaci investičních záměrů, jejich kontroly a převzetí.

13 13 Podle velikosti subjektu se nástrojárna člení na následující úseky: a) Řezné nástroje b) Lisovací nástroje c) Měřidla d) Upínače e) Opravy f) Ostřírna  ÚN – útvar nářadí, nástrojárna Nástrojárna nebo taky nářaďovna je samostatný útvar ve firmě, který je nezbytný k zajištění výroby převážně speciálního nářadí a její údržby.

14 14 ad.a). Řezné nástroje  Vrtáky (válcové, kuželové)  Výhrubníky (stopkové, nástrčné)  Výstružníky (souměrná i nesouměrná rozteč)  Frézy (válcové, kotoučové, podtáčecí)  Nože (soustružnické, hoblovací, obrážecí)  Trny (protahovací, protlačovací, sady trnů)

15 15 ad.b). Lisovací nástroje  Lisovací aparáty  Razidla  Formy  Modely ad.c). Měřidla  Kalibry (vnější, vnitřní)  Měřidla pro měření symetrie, souososti  Základny měřidel  Složité kalibrační sestavy s indikátory

16 16 ad.d). Upínače  Upínače vrtací, frézovací  Upínací prvky pro obrážení, protahování  Upínače pro broušení  Montážní přípravky  Upínací pouzdra  Upínací kleštiny  Stahováky  Sestavy pro složité upínací procesy CNC a obráběcích center formou hydraulického nebo pneumatického systému

17 17 ad.e). Opravy Úsek skupiny oprav se zabývá úpravou, servisní opravou a generální opravou všech kompletů vyrobených nástrojárnou, jejich zdokonalení a zajištění přesností i precizností provedení. Mezi jiné taky zde náleží aktualizace změnového řízení různého nářadí vzniklé změnou konstrukčního provedení. Evidence je pravidelně archivována a metodou statistického vyhodnocování se porovnává ekonomická situace, jako pořizovací cena a životnost.

18 18 ad.f). Ostřírna Zajišťuje naostření nově vyrobeného řezného nářadí všeho druhu a přeostření po jeho zatupení. Podle velikosti subjektu ostřírna musí využívat širokého sortimentu různých univerzálních brusek a ostřiček, CNC-brusek, brusiva (hrubovací, pro jemné broušení a honování). Důležitým faktorem je požadavek na přesnost ostření řezných nástrojů a jejich využití. Finálním úkonem je pak nezbytná kontrola dle výkresové dokumentace, porovnání normativu např. s počty zubů řezného nástroje, délky břitu popř. sadování nástrojů, protahovacích trnů apod. Pro zvýšení životnosti nutné využití povlakování řezné části nástrojů.

19 1. Vysvětli pojem TPV 2. Co je výsledkem činnosti TPV? 3. Co zajišťují VDO, TR a INVESTICE? 4. Popiš, k čemu slouží ÚN – útvar nářadí? 5. Na jaké úseky lze rozčlenit ÚN? 6. Čím se zabývá ostřírna ÚN? 19

20 Právě zde je prostor pro dotazy Pokud Vám bylo něco nejasné, nebo jste něčemu z tématu nepochopili, tak se prosím zeptejte právě teď. 20

21 Dostupnost pod licencí na WWW:  Snímek str.3 /06.09.2012/ http://classroomclipart.comhttp://classroomclipart.com /images/gallery/Clipart/Symbols/TN_brain-06.jpg  Snímek str.4 http://t2.gstatic.com /images? q=tbn:And 9GcQbHy7D KdaYvxrVpUscnCmCN1uH7w9LrJFqFcai2cCXqM2hxpHHwhttp://t2.gstatic.com /images? q=tbn:And 9GcQbHy7D KdaYvxrVpUscnCmCN1uH7w9LrJFqFcai2cCXqM2hxpHHw  http://www.skrine-rudeta.cz/img_produkty/nejvetsi/b437c11300278945 http://www.skrine-rudeta.cz/img_produkty/nejvetsi/b437c11300278945  Snímek str.7http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQm1 zwq1OwzjSjAlHNSG_T_0SA0T5whU80LSWmbBLX7GC0fioBE PChttp://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQm1 zwq1OwzjSjAlHNSG_T_0SA0T5whU80LSWmbBLX7GC0fioBE  Snímek str.8 http://thumbs.dreamstime.com/thumb_366/1234789 448qD853S.jpg (podání ruky)http://thumbs.dreamstime.com/thumb_366/1234789 448qD853S.jpg  Snímek str.11 http://www.dobrestroje.cz/fotky5238/fotos/_vyrn_ 16854933-pasova-pila-na-kov-pilous-arg-220-plus-1.gifhttp://www.dobrestroje.cz/fotky5238/fotos/_vyrn_ 16854933-pasova-pila-na-kov-pilous-arg-220-plus-1.gif  Snímek str.13 /21.10.2012/ http://t1.gstatic.com/images?q=tbn: And 9GcTJ49sgqexpYcgLtBHqjbUF14Svx_Bqb5_K2PdZpmlPoXf9KSChttp://t1.gstatic.com/images?q=tbn: And 9GcTJ49sgqexpYcgLtBHqjbUF14Svx_Bqb5_K2PdZpmlPoXf9KSC 21

22 Dostupnost pod licencí na WWW:  Snímek str.14 /21.10.2012/ http://www.logismarket.cz/ic/zps- frezovaci-nastroje-frezy-483916-FGR.jpg (v modrém pozadí) http://www.verko.cz/data/foto/11/115500_b_l.jpg (protahovací trn)http://www.logismarket.cz/ic/zps- frezovaci-nastroje-frezy-483916-FGR.jpg http://www.verko.cz/data/foto/11/115500_b_l.jpg  Snímek str.15 /21.10.2012/ http://www.famtools.cz/img/sluzby/ jednooperacni/img02.jpg (lisovací aparát)http://www.famtools.cz/img/sluzby/ jednooperacni/img02.jpg  Snímek str.16 /21.10.2012/ http://www.verko.cz/data/ zastupci /9631.jpg (upínací pouzdra)http://www.verko.cz/data/ zastupci /9631.jpg 22


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zdeněk Kužela Název prezentace (DUMu): 1. Základní pojmy a názvosloví technické přípravy výroby - TPV Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google