Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BORNEO.  Borneo je 3. největší ostrov na světě. Nachází se v jihovýchodní Asii. Skoro po celém Borneu se rozkládá deštný les, ale rok po roku upadá,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BORNEO.  Borneo je 3. největší ostrov na světě. Nachází se v jihovýchodní Asii. Skoro po celém Borneu se rozkládá deštný les, ale rok po roku upadá,"— Transkript prezentace:

1 BORNEO

2  Borneo je 3. největší ostrov na světě. Nachází se v jihovýchodní Asii. Skoro po celém Borneu se rozkládá deštný les, ale rok po roku upadá, protože se zde pěstují plantáže palmy olejné. Tyto plantáže mají velký dopad na faunu i floru celého Bornea.

3 FAUNA  Žije zde spousta zvířecích druhů:

4 FLORA  Borneo je hodně rozmanité na svou floru:

5 AKTUÁLNÍ SITUACE NA BORNEU Projekt Balikpapan: Ochranářský projekt začal v květnu roku 2007 na tiskové konferenci. Navázal na již probíhající projekt Stanislava Lhoty a jeho indonéských spolupracovníků v Balikpapanském zálivu na ostrově Borneo. Stanislav Lhota je výzkumným pracovníkem ústecké zoo a v Indonésii se věnuje především výzkumu a ochraně opic kahau nosatých. Zároveň je však i koordinátorem řady dalších aktivit. Cílem projektu je zvýšit povědomí o této oblasti a zajistit jí statut chráněného území a zavést zde ozbrojené hlídky.

6 PLANTÁŽE PALMY OLEJNÉ  Založení palmové plantáže znamená nutně zábor zemědělské půdy nebo vykácení či vypálení původního pralesa. Kvůli plantážím se rapidně snížila velikost deštných pralesů na minimum.

7 ORANGUTANI BOJUJÍ KVŮLI ROZRŮSTÁNÍ PALMOVÝCH PLANTÁŽÍ O PŘEŽITÍ V současné době jich je ve volné přírodě už jen 50 až 60 tisíc. Osmdesát procent z nich žije v Indonésii, další jsou v malajsijských státech Sabah a Sarawak na Borneu. Kvůli tomu, že orangutani ožírají mladé sazenice palmy olejné, musí být zastřeleni, protože pro majitele plantáží to jsou škůdci.

8 ZDROJE  http://tn.nova.cz/tema/19304-orangutani http://tn.nova.cz/tema/19304-orangutani  http://zpravy.idnes.cz/orangutani-bojuji-kvuli-rozrustani-palmovych-plantazi- o-preziti-1ce-/zahranicni.aspx?c=A091108_121518_vedatech_stf http://zpravy.idnes.cz/orangutani-bojuji-kvuli-rozrustani-palmovych-plantazi- o-preziti-1ce-/zahranicni.aspx?c=A091108_121518_vedatech_stf  https://cs.wikipedia.org/wiki/Borneo https://cs.wikipedia.org/wiki/Borneo  http://cestovani.idnes.cz/unikatni-priroda-plaze-i-lovci-lebek-to-je-borneo- treti-nejvetsi-ostrov-sveta-1x2-/kolem- sveta.aspx?c=A100622_104914_igsvet_ber http://cestovani.idnes.cz/unikatni-priroda-plaze-i-lovci-lebek-to-je-borneo- treti-nejvetsi-ostrov-sveta-1x2-/kolem- sveta.aspx?c=A100622_104914_igsvet_ber  http://glopolis.org/cs/palmovy-olej/indonesie/ http://glopolis.org/cs/palmovy-olej/indonesie/  http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plantaze-palmoveho-oleje-nici- pralesy-i-obzivu-mistnich-obyvatel http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plantaze-palmoveho-oleje-nici- pralesy-i-obzivu-mistnich-obyvatel  Projekt Pesisir Balikpapan | ZOO Ústí nad Labem Projekt Pesisir Balikpapan | ZOO Ústí nad Labem


Stáhnout ppt "BORNEO.  Borneo je 3. největší ostrov na světě. Nachází se v jihovýchodní Asii. Skoro po celém Borneu se rozkládá deštný les, ale rok po roku upadá,"

Podobné prezentace


Reklamy Google