Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_213 AutorMgr. Romana Rybiařová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_213 AutorMgr. Romana Rybiařová."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_213 AutorMgr. Romana Rybiařová NázevHygiena dívek v období dospívání. Datum (období)Květen 2014 Ročník7. a 8. ročník ZŠ praktická, lehké mentální postižení Vzdělávací oblast Výchova ke zdraví Anotace Prezentace je určena dívkám 7. a 8.ročníku ZŠ praktické. Seznamuje dívky se základními hygienickými zásady v době dospívání důležité pro udržování čistoty a uchování zdraví. Prezentace se zabývá celkovou péči o tělo – pokožku, vlasy, nehty, zuby, osobní hygienu, intimní hygienu a oblečení. Souběžně s prezentací jsou předvedeny dívkám vzorky hygienických potřeb pro dívky.

2 Hygiena dívek v období dospívání

3 HYGIENA Péče o pokožku Péče o vlasy Péče o nehty Péče u zuby Osobní hygiena Oblečení Intimní hygiena Hygiena je dodržování zásad pro uchování zdraví a udržování čistoty. Péče o tělo

4 Svěží vzhled pokožky pro krásu ženy je velmi důležitý. V žádném případě nezanedbávej ošetřování pleti!!! Právě v období dospívání se často vlivem hormonálních změn vyskytnou menší nedostatky pokožky. pleť se může mastit a na tváři se často objevují pupínky, vřídky, uhry a někdy i ekzémy. Pokožka

5 Vřídky na obličeji nikdy odstraňuj násilně, můžeš si lehce zanést infekci do kůže. Vymačkávej jen v nezánětlivém stavu, kdy se tvoří bílý kožní maz s černou hlavičkou na vrcholu. Když se ti nadále při péči o pleť tvoří nové pupínky, je třeba se poradit s lékařem, který ti může předepsat určité přípravky na zmírnění těchto potíží Uhry Akné (uhrovitost)

6 Nejlepší způsob pro udržení tělesné čistoty je mýdlo, tekoucí voda nebo sprcha. Když nemáme sprchu nebo se raději koupeme, nezůstávejme ve vaně příliš dlouho a nemáčejme se zbytečně ve vodě, protože voda velmi odmašťuje pokožku, která po osušení vyschne a zdrsní. K umývání používáme jemná toaletní mýdla. Nejvhodnější je dětské mýdlo. Pečlivě se namydlíme v podpaží a potom si mýdlovou pěnu důkladně spláchneme, protože deodoranty reagují se zbytky mýdla a mohou kůži silně podráždit. Nakonec se důkladně umyjeme v rozkroku a v okolí pohlavních orgánů. Myjeme se odpředu dozadu a nikdy ne opačným směrem, aby se nám mýdlo nebo mýdlová voda nedostala do pochvy. Osobní hygiena

7 Při námaze nebo v teplém prostředí je nám horko a naše tělo se příliš zahřívá. Teplota těla se vyrovnává tím, že voda se na povrchu pokožky vypa řuje a pomáhá tak ochlazovat organismus – to je pocení. Samotný pot nezapáchá, ale spolu s potem se z těla vylučují i toxické látky, které se začnou po určitém čase působením baktérií rozkládat. Deodoranty a antiperspiranty Proč se potíme? Kdy se potíme? Dezodorační přípravky odstraňují zápach. Antiperspiranty omezují vylučování potu.

8 Na takovém uzavřeném místě se pak rozkládá a zapáchá. I když se často umýváme a měníme si oblečení, a přesto se v podpaží silně potíme. Proto musíme používat deodoranty a antiperspiranty bez příměsí vůní !!! Oblast podpaží V podpaží se pot vylučuje ve zvýšené míře, ruce tuto oblast zakrývají a pot se nemůže dostatečně vypařovat. Chloupky v podpaží si můžeme odstranit depilačním krémem nebo si je vyholit. Chloupky zbytečně zachycují pot a brání v rychlém odpařování. Po vyholení se nedoporučuje hned použít deodorant, protože kůže může být poraněná a snadno se zanítí.

9 Když se nám ve zvýšené míře potí nohy a hlavně v létě nepříjemně zapáchají, pomohou zásypy a spreje. Kromě toho si musíme nohy pravidelně umývat a přes den si i vícekrát vyměnit ponožky nebo punčochové kalhoty. Kupujme si raději boty z pravé kůže, protože obuv z koženky podporuje pocení nohou. V letním počasí nosíme nejčastěji sandály. Dezodorační přípravky na nohy

10 O vlasy se musíte naučit dobře starat. Používat regenerační přípravky na vlasy. Vlasům a pokožce na hlavě prospívá, když je necháme v klidu. Péče o vlasy Zářivá hříva zdravých a lesklých vlasů je ozdobou každé dívky. Můžeme si vlasy mýt třeba každý nebo každý druhý den, ale použít kvalitní šampon. Vlasy si nemyjeme příliš dlouho, chemické přípravky nám vysušují pokožku. Po důkladném opláchnutí necháme vlasy volně uschnout. Při sušení fénem je nepřehřívat !!!!

11 Nikdy nelitujeme čas a úsilí, které věnujeme jejich ošetřování. Nehtům prospívá strava bohatá na bílkoviny, je nutné jíst ryby, vejce a jogurt. Dlouhé nehty vyžadují daleko více péče, než nehty krátké. Sportovní dívky mají raději kratší tvar nehtů. Nehty zpevňuje i lak Pěkně nalakované nehty působí velmi přitažlivě. Musíme však dbát, abychom si nehty včas odlakovaly, když se lak začne odlupovat. Nic nevypadá tak ošklivě a zanedbaně, než popraskaný starý nános laku. Péče o nehty

12 Jediná možná cesta k zářivému úsměvu je správná péče o chrup a pravidelné návštěvy u zubního lékaře (alespoň 2-krát do roka). Zuby a dásně nejvíce ohrožují zbytky potravin, které se rozkládají v ústní dutině a narušují zubní sklovinu. Nebezpečný je i zubní kámen, který se usazuje na povrchu zubů. Péče o chrup Na úsměvu jsou nejkrásnější zdravé zuby!

13 Zuby bychom si měly čistit minimálně ráno a večer, nejlépe po každém jídle. Zuby si denně musíme čistit zubním kartáčkem a dentální nití !!! Péče o chrup Dokonalost zubů podporuje i vhodná strava – omezit sladkosti !!! Pěkné rovné zuby - pokud máme křivé zuby, musíme začít již v dětství- co nejdříve navštívit ortodontickou ambulanci, kde nám zhotoví rovnátko na zuby.

14 Tak jako má každá z nás jiný tvar nosu, máme i různé tvary prsů. Jen velmi malá lehká prsa si uchovají svůj tvar i bez podprsenky. Když máme těžká prsa a nepodpíráme je podprsenkou, vazivo se natáhne a prsní svalstvo už nikdy nezíská svůj původní tvar. Výsledkem takové módy jsou povadlá prsa. Správný tvar většího poprsí by se měl udržovat dobrou podprsenkou. Prsa a podprsenka Přibližně v 11 - 12 letech se u dívek začínají vyvíjet prsa. Pod tenkou halenkou se nám najednou začnou rýsovat prsa a začínáme uvažovat o podprsence.

15 Dámské spodní prádlo a gynekologické problémy Kalhotky klasické, s nohavičkami tanga Materiál bavlna různé směsi plně syntetické prádlo, bavlna je maximálně na vnitřní straně kalhotek dole

16 Úzký proužek látky, prochází řitní rýhou je lékaři někdy zván jako „dálnice pro mikroby“…pohybem látky se snadno mohou zanést bakterie z řitního otvoru do pochvy a zde přímo způsobit závažnou infekci. POZOR na kalhotky typu TANGA !!! Tento typ kalhotek s sebou nese nejvyšší míru zdravotního rizika. Těsné prádlo a zejména pod úzkými kalhotami a džínami tvoří neprodyšnou vrstvu a velmi podporuje vznik poševních mykóz, kvasinkových infekcí a jiných druhů výtoku Zejména v letních měsících upřednostňujte sukně a šaty před upnutými džínsy !!!!

17 Antiperspirant nebo deodorant používej po každé koupeli a sprchování. Použít tyto přípravky můžeš i před spaním. Samotné použití těchto přípravků osobní hygienu nenahradí, proto se dennodenně sprchuj. Nikdy nespoléhej na to, že ranní účinek deodorantu nebo antiperspirantu vydrží celý den. Některé přípravky jsou sice prezentovány jako celodenní ochrana, ale je to velmi individuální. Cítíš-li tedy, že se příliš potíš a přípravek už nezabírá, klidně jej použij opakovaně. U těchto přípravků je to stejné jako u jiných kosmetických výrobků; o žádném se nedá říct, že stoprocentně vyhovuje každému. Po aplikaci některého přípravku se na kůži může objevit podráždění, začervenání, pálení apod., zkrátka alergická reakce. Nos čisté oblečení. I látka totiž absorbuje tělesný pach. Pokud se osprchuješ, ale oblečeš dříve zapocené oblečení, pachu se nezbavíš. Měla bys hodně pít. Tvůj organismus potřebuje pro své zdraví 2,5 - 3 litry tekutin denně. Pocení nezabráníš ani tím, že nebudeš pít, spíš si nedostatkem tekutin můžeš způsobit bolesti hlavy, nevolnost a řadu dalších problémů. Pít bys proto měla, i když nemáš žízeň. Nezapomeň!

18 Každou z nás to jednou potká. Některou dříve, některou později. Každá z nás ale jednou objeví pár krvavých kapiček na spodním prádle. Víme, že se z nás konečně stává žena. Ty méně poučené mohou být velice zmatené. Menstruaci je nejlépe si zaznamenávat do menstruačního kalendáře Menstruace měsíčky – cyklus - perioda

19 Jak to vypadá v našem těle ???

20 Bledost v obličeji - příčinou může být únava. Bolesti v podbřišku. Zvýšená nervozita (spraví to vitamíny, pobyt na čerstvém vzduchu apod.) Zhoršení akné - důvodem jsou hormony,ale také stres a špatná strava změny nálad. Nafouknutí - příčinou je, že tělo před menstruací zadržuje více tekutin v tkáních než obvykle. Může nastat i přechodný přírůstek na váze. Doporučuje se omezit slané potraviny,nikoliv přestat pít. Citlivost prsou. Co mohu na sobě pozorovat během menstruace a před ní.

21 dostatečný spánek strava bohatá na bílkoviny ovoce a zeleninu omezení příliš kořeněných jídel pobyt na čerstvém vzduchu Snažte se během menstruace dodržovat zásady správné životosprávy: Menstruace

22 1.denně se sprchujte 2.nesedejte do vany 3.nechoďte do bazénů 4.dávejte přednost bavlněnému prádlu 5.kalhotky musí být volné 6.berte denně čisté kalhotky 7.každé zašpiněné kalhotky vyměňte 8.vložky balte do papíru 9.odhazuje vložky do odpadkového koše 10.nikdy ne do záchodu !!! V době menstruace.

23 MENSTRUACE NENÍ PROBLÉM! MENSTRUACE JE JEDNÍM ZE ZNAKŮ ŽENY ! Začíná s nastupující hormonální aktivitou vaječníků a je obdobím přeměny v dospělou ženu. Menstruace měsíčky – cyklus - perioda Měsíčky nejsou nemoc, je to normální fyziologický projev ženského organismu. Takže holky :

24 Hygiena při menstruaci – intimní hygiena Pravidelné sprchování Pravidelné používání a výměna hygienických potřeb Vhodné oblečení – prodyšné a kvalitní spodní prádlo Dbejte mimořádně na osobní čistotu !!!!

25 Vyhni se používání mýdel !!! Obyčejným mýdlem si můžeš narušit vnitřní prostředí. Tvůj organismus pak bude náchylnější k různým pohlavním nemocem (záněty a plísně). Můžeš však použít speciální jemné mýdlo či gel pro intimní hygienu nebo používej dětské mýdlo. Vyhni se rozhodně mycí houbě !!!!! Při menstruaci se sprchuj minimálně 1x za den Pouze proudem vlažné vody si omyj vnější pohlavní orgány Pravidelné sprchování

26 Zase na tebe přišly TVÉ dny? Neděs se !!!! Budeš-li dodržovat zásady správné hygieny, budeš se cítit stejně fit, jako kdykoliv jindy. Dnes seženeš spoustu nejrůznějších moderních pomůcek a prostředků pro intimní hygienu Pojď zjistit, na co všechno slouží, co je pro tebe lepší a jak se co používá!

27 Hygienické potřeby při menstruaci Menstruační vložky Menstruační tampony Slipové vložky Hygienické vlhčené kapesníčky

28 Menstruační vložka Slouží k zachycování krve při menstruaci Používá se jako ochrana před menstruačním krvácením po celou dobu menstruace. Měnit maximálně po 4 hodinách Po použití se vyhazují !! Vložky? Které si vybrat? Po pár zkušenostech jistě sama přijdeš na to, co vyhovuje právě tobě!

29 Slipové vložky – INTIMKY Mnoho dívek používá ve dnech mimo menstruace – dívka se cítí svěží a při menším výtoku chrání spodní prádlo Extra malinkaté vložky Intimky jsou výborná věc a bude dobré, když se je naučíš používat klidně každý den. Hodit se ti budou při velmi slabé menstruaci a při výtocích (i běžných), aby jsi si zbytečně nezašpinila kalhotky. Můžeš je totiž měnit i několikrát za den, což v případě kalhotek není tak jednoduché.

30 Menstruační tampony Častá otázka dívek: Smí dívka, která je zatím panna, používat tampony? Není důvod, proč by nemohla. Panenská blána, jež lemuje poševní vchod, je elastická a má hned několik otvorů, kterými by tampon měl jít zavést. Odpověď :

31 Některé dívky mají z tampónů trochu strach. Pokud se je rozhodneš vyzkoušet, uvolni se. První pokus se nemusí zdařit - však máš dost času na tampóny si zvyknout. Jsou ovšem i dívky a ženy, které uvnitř svého těla tampon doopravdy nesnesou. V případě, že se s ním necítíš ve své kůži, raději ho vyndej a vezmi si vložku. Při prvních pokusech bys měla vyzkoušet tampony MINI POZOR !!!! pokud necháš tampon uvnitř moc dlouho, může dojít k protečení a často také k množení bakterií !!!!!

32 Při menstruaci můžeš mít pocit, že jsi nečistá a že "jdeš cítit" POZOR !!!!!!! Ve skutečnosti menstruační krev vůbec nezapáchá. Ucítíš ji teprve tehdy, když se usadí např. na chloupcích v ohanbí nebo jsi si dlouho nevyměnila vložku - krev se rozkládá !!!!!! Každopádně už proto je důležité dodržovat hygienu !!!!!

33 Přes den jistě oceníš speciální ubrousky pro intimní hygienu. Jsou jednotlivě balené a můžeš je mít neustále po ruce stejně jako tampony a vložky. Vyhni se stříkání deodorantů a voňavek na tvá nejcitlivější místa. Ty patří do podpaží a na další místa, kterými rozhodně nejsou pohlavní orgány! Jednoduchá rada

34 Máš další otázky, na které ses dnes nedozvěděla dostatečnou odpověď? Není ti něco úplně přesně jasné? Zeptej se ! Nestyď se zeptat se na to, co tě zajímá! POZOR!

35 Ať jsi vždy čistá a cítíš se báječně !!!

36 JAREDSMITH. http://commons.wikimedia.org/ [online]. [cit. 5.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allieorange.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allieorange.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Akne-jugend.jpg?uselang=cs MILAD MOSAPOOR. http://commons.wikimedia.org/ [online]. [cit. 5.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dove_I.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dove_I.jpg MAKY.OREL. http://commons.wikimedia.org/ [online]. [cit. 5.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orthobraces_-_dental_braces_lower_upper_jaw.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orthobraces_-_dental_braces_lower_upper_jaw.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Floss4.jpg Zdroje: www. office.microsoft.com Vlastní tvorba – printscreen (jpg.) Vlastní tvorba – studijní materiály Vlastní tvorba – foto

37 GEMMA. http://commons.wikimedia.org/ [online]. [cit. 5.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gemma_(11591566776).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gemma_(11591566776).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalhotky#mediaviewer/Soubor:Knickers1.jpg CHRISTIAN CALEADILLAS. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 5.5.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tanga#mediaviewer/Soubor:Beach-Girl1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Tanga#mediaviewer/Soubor:Beach-Girl1.jpg LOCAL25. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 5.5.2014]. Dostupný na WWW: http://http://commons.wikimedia.org/wiki/File:String-Beispiel.jpg http://http://commons.wikimedia.org/wiki/File:String-Beispiel.jpg PASTORIUS. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 5.5.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Menstrua%C4%8Dn%C3%AD_vlo%C5%BEka#mediaviewer/Soubor:Vlo zka0711.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Menstrua%C4%8Dn%C3%AD_vlo%C5%BEka#mediaviewer/Soubor:Vlo zka0711.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Blo%C5%BEn%C3%AD_hrdlo#mediaviewer/Soubor:Scheme_ female_reproductive_system-cs.svg SUICIDEGIRLS. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 5.5.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ajilee.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ajilee.jpg


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ. 1. 07/1. 4.00/21.3751 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_213 AutorMgr. Romana Rybiařová."

Podobné prezentace


Reklamy Google