Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: 1. – 5. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_DUM č.18_Eduard Štorch ČÍSLO MATERIÁLU: 18DATUM: 19.8.2012 JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

2 Anotace: Prezentace představuje život a dílo spisovatele, pedagoga a archeologa Eduarda Štorcha. Součástí je také odkaz na ukázku z filmu Osada havranů. V závěru je připravena badatelská hra zaměřená na zjištění informací o Muzeu Eduarda Štorcha nebo o hlavních ilustrátorech jeho knih.

3 10. 4. 1878, OSTROMĚŘ U HOŘIC – 25. 6. 1956, PRAHA Eduard Štorch

4

5 ŽIVOT Eduard Štorch se narodil v Ostroměři u Hořic (Východní Čechy). Otec pracoval jako správce vodárny, proto se rodina často stěhovala. Prošel několika obecnými školami ve východních Čechách. Střední školu absolvoval v Hradci Králové, pokračoval na učitelském ústavu, kde roku 1897 maturoval a stal se učitelem.

6 VŠESTRANNÉ ZÁJMY Od svého mládí byl Eduard Štorch veřejně velmi činný a měl všestranné zájmy. K nejvýznamnějším oblastem jeho zájmů patřily archeologie, činnost pedagogická, spisovatelská a novinářská.

7 ŠKOLA V PŘÍRODĚ Na přelomu století se stal Eduard Štorch učitelem v Mostě. Usiloval o spojení školy s pobytem dětí v přírodě. Skutečnou školu v přírodě prakticky vyzkoušel v letech 1926-1930 na své proslulé Dětské farmě, kterou vybudoval z vlastních prostředků na Libeňském ostrově. Severní část Libeňského ostrova

8 VÝBORNÝ UČITEL V roce 1903 ho přijala do zaměstnání Pražská městská rada. V Praze se usadil trvale, vyučoval na různých pražských školách. Eduard Štorch byl výborným učitelem. Vodil pražské děti o nedělích do přírody okolo Prahy, vedl kursy plavání, bruslení a skautský tábornický oddíl. O prázdninách pro ně pořádal levné zájezdy k moři a v zimě lyžařské zájezdy do hor. Organizoval a vedl také četné lyžařské kurzy pro učitele a mládež.

9 REFORMA DĚJEPISU Eduard Štorch bojoval také za reformu vyučování dějepisu.reformu Chtěl žákům dějepis co nejvíce přiblížit tak, aby se neučili jen data a strohá fakta, ale poznávali celkový život v historické době. Ve 30. letech 20. století napsal s Karlem Čondlem trojdílnou učebnici - Pracovní učebnice dějepisu pro školy měšťanské, která byla na svou dobu velmi pokrokovou.

10

11 1. SVĚTOVÁ VÁLKA Za 1. světové války byl Eduard Štorch zařazen do vojenského zdravotnictví. Poté tři roky působil jako školní inspektor v Bratislavě, ale pak opět pracoval v Praze. Po vážném úrazu Eduard Štorch částečně oslepl a roku 1939 odešel do penze. V dalších letech se věnoval literární tvorbě pro děti a mládež.

12 Archeologické sbírky ze svého pražského bytu prodal ve 20. letech Národnímu muzeu. Písemnou pozůstalost a knihovnu odkázal Městskému muzeu v Hořicích poté, co mu režim zabral jeho rekreační domek v Lobči i půlku pražského bytu. Písemnosti z hořického muzea byly v roce 1977 předány do Literárního archívu Památníku národního písemnictví ve Starých Hradech.

13 MUZEUM v LOBČI Eduard Štorch zemřel v Praze, pochován je však v obci Lobeč na Mělnicku. 21. srpna 2010 bylo v budově obecního úřadu v Lobči otevřeno Muzeum Eduarda Štorcha.

14

15 Se znalostí dětské psychiky a spolu s vypravěčským talentem Eduard Štorch obohatil českou literaturu pro děti a mládež knihami o témata z doby pravěku i z dalších dějinných období. Na základě archeologických nálezů dovedl Eduard Štorch vyprávět poutavé děje a vyvolávat obraz dávného života obyvatel zvláště v okolí dřívější Prahy.

16 LOVCI MAMUTŮ 1907 kniha o době kamenné Autor ji později několikrát přepracoval a stala se jeho nejznámějším dílem. Román vypráví o životě pravěkých lovců z období mladšího paleolitu.

17 U Veliké řeky - 1910, kniha se odehrává v povodí Veliké řeky, nynější Vltavy, v pražské kotlině před pěti tisíci lety. Osada Havranů - 1930, vyprávění o životě a příhodách členů osady Havraního rodu, které se odehrávají v mladší době kamenné.

18 Režisér Jan Schmidt vytvořil v 70. letech volnou trilogii podle knih Eduarda Štorcha. První část se nazývá "Osada Havran", prostřední "Na veliké řece", závěrečná "Volání rodu".

19 MINEHAVA 1950 dobrodružný román zfilmováno

20 Příběhy z doby bronzové a železné: Bronzový poklad - 1932, příběh z doby bronzové byl inspirován nálezem bronzových jehlic pravěkých obyvatel na Sedlčansku. V šeru dávných věků - 1920, čtyři povídky. Volání rodu - 1934, dobrodružné vyprávění z pravěku

21

22 Počátky slovanského osídlení Moravy a Čech Bohatýr Vratislav – 1917 Libuše a Přemysl - 1919, vyprávění o tom, jak se sedlák může stát českým knížetem. Zlomený meč - 1932, historický román z období počátku našeho letopočtu. Hrdina Nik - 1934, dobrodružný román z doby vpádu Avarů do Čech a z období Sámovy říše.

23 O Děvín a Velehrad - 1939, román z doby Velkomoravské říše. Zastavený příval - 1940, historický román zachycuje vpád franského vojska roku 805 na naše území. Meč proti meči - 1946, povídka o boji polabských Slovanů.

24 Zahraj si na správného badatele. Klikni na obrázek a zjisti co nejvíce informací o Muzeu Eduarda Štorcha. Najdi informace o nejznámějších ilustrátorech knih Eduarda Štorcha. Zdeněk Burian Jan Konůpek

25 Zdroj informací: AUTOR NEUVEDEN. www.spisovatelé.cz [online]. [cit. 19.8.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.wikimedia.com [online]. [cit. 19.8.2012]. Dostupný na WWW:.

26 Použité obrázky: AUTOR NEUVEDEN. www.cesky-jazyk.cz [online]. [cit. 19.8.2012]. Dostupný na WWW:. ATILLAK. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.8.2012]. Dostupný na WWW:. SÍGL, Miroslav. czechfolks.com [online]. [cit. 25.10.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.valentinska.cz [online]. [cit. 19.8.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.bux.cz [online]. [cit. 19.8.2012]. Dostupný na WWW:.

27


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google